Blbý balící hlášky: zábava namísto trapasů

“Čau, bolelo to když si spadla z nebe?” “Ani ne. A co tebe když si spadl na hlavu?” No, tak třeba takhle nějak to může vypadat když použijete fakt blbou balící hlášku. Ale co si trochu zatrénovat a ještě se u toho pobavit? S tím by vám mohla pomoc nová hra Blbý balící hlášky, tedy pokud uspěje v kampani na Startovači. A protože je nám tahle hra sympatická, požádali jsme jejího tvůrce, Petra Tomka, o pár slov a důvodů, proč byste měli téhle hře věnovat pozornost (a třeba ji i podpořit).

Pokud uvidíte někdy v Geekárně nebo na nějakém conu skupinku lidí, kteří se střídavě červenají a propadají záchvatům smíchu (a drží přitom v ruce kartičky se srdíčky), pravděpodobně hrají právě Blbý balící hlášky. Právě na ní běží crowdfundingová kampaň na Startovači. (https://www.startovac.cz/projekty/hra-blby-balici-hlasky)
Příběh téhle hry je poměrně bláznivý. Mou původní snahou bylo vytvořit hru, která by učila lidi smysluplné konverzaci. Ta se jmenovala a vlastně stále jmenuje “Ďáblovi advokáti”. Měla to být hra spíš “na vážno” a logicky byla poměrně komplikovaná. Tak komplikovaná, že vlastně stále není hotová. Nápad odvodit z ní jednodušší hru imitující balení přišel asi rok před začátkem pandemie. Kupodivu to bylo nečekaně náročné. Ďáblovi advokáti vystačili zhruba se čtyřicítkou karet, základní sada Blbých balících hlášek jich má ale 216.
V prvním použitelném stavu byly Blbý balící hlášky za prvního lockdownu, takže jsme je hráli přes videokonferenci s fanoušky Babylonu 5, pár trekkies a sem tam s pár lidmi z jiných fandomů.
Jak se dalo očekávat, většina pravidel Ďáblových advokátů byla v téhle nové, svižné hře naprosto zbytečná, nebo dokonce překážela. Současná pravidla obsahují méně než desetinu původních pravidel a je to dobře.
Teď má za sebou čtyři roky testování a úprav, přesto se detaily pravidel ještě drobně upravují, ale už to nijak nezasahuje do samotného principu fungování hry. Většinou jde o přidávání nových rozšiřujících sad a speciálních karet.
Rozšiřující sady překonaly poslední problém Blbých balících hlášek – opakované hraní stejnými hráči. Jsou totiž tři – Country speciál, Fandom speciál a BDSM speciál –  každá má 99 karet. Zapamatovat si 513 hesel už vyžaduje mysl mentalisty a umět si představit jejich kombinace je úkol pro počítač a nikoli pro člověka. Hra se tak stala dostatečně nepředvídatelnou, aby se dala i se známými lidmi hrát vícekrát.
Nakonec je ta hra spíše absurdní, než vysloveně lechtivá.
A dá se i samostatně vyzkoušet. Její demoverze je volně ke stažení:
Problém Blbých balících hlášek je v tom, že je tak trochu na hraně několika stylů. Proto ta crowdfundingová kampaň. Od hráčů vyžaduje fantazii asi jako Dixit a schopnost kombinovat nepředstavitelné podobně jako Karty proti lidskosti, ale výsledek stojí za to.
Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď