Dočasný útěk ze světa Gantzu (Gantz 18,19,20)

Trojice nejnovějších knih krvavé manga série mění zavedený konsensus

Že to ale trvalo! Téměř dvacet knih člověk čeká, až se série Gantz pokusí o nějakou změnu, a jak se zdá, dočkali jsme se. Posledních několik kapitol šlo hrdinům o jediné – získat sto bodů a vybrat si odměnu. Ať už šlo o nové zbraně, oživení padlých přátel nebo vlastní svobodu. A zatímco v osmnácté knize došlo k velkolepé konfrontaci, na jakou jsme u této mašinérie zvyklí, to zajímavější se událo v knihách dalších.

Hiroja Oku se nesnaží příběhově moc šokovat, přece jen vytvořil jednoduchý koncept, kde jde o jediné – v co nejšílenějších akčních pasážích likvidovat co nejšílenějších protivníky. A když už se pokoušel o nějakou civilnější linku, ne vždy mu to vycházelo. Proto je s podivem, že devatenáctá kniha tak šlape. A přitom jde jen o jednu předlouhou scénu, kdy si hrdinové vybírají své odměny. Dojde k pár nečekaným oživením, obětování vlastní svobody a pár slušným podkladům pro budoucí děj. Co je však podstatné – Kei Kurono je pryč ze hry. A skutečně jde o jednu z nejlepších knih, kterou tahle série od prvních deseti dílů přinesla. A přitom tu není žádná akce, žádná šílenost nebo sexuální scéna. Je to sice paradox – ale stačilo být na chvilku úplně normální a Gantz začal zase bavit.

Scénář díky této změně dostal prostor k nadechnutí, stejně tak i hlavní hrdina, který několik posledních knih repetetivně dělal jedno a to samé – bojoval a bojoval. Nyní má však zpět svůj život, a i přesto, že je ovlivněn tím vším, co musel protrpět, je to šťastný život. Ten samozřejmě nemůže trvat věčně, neboť o Gantz se zajímají i druzí a nepřátelé nikdy nespí. Ale onen vytoužený moment pohody a míru zkrátka pomohl k tomu, abychom si zase připomněli, proč sledujeme Kurona jako hlavního hrdinu, a proč by nám mělo záležet i na dalších charakterech. Navíc se zdá, že si autor po tolika kapitolách řekl, že je čas odhalit něco o samotném Gantzu, tak snad to tak bude.

Netřeba asi rozvádět kresbu, která bude až do posledního svazku skrz na skrz stejná, jako tomu bylo od začátku. Pořád ty stejné obličeje, správné proporce ženských těl a 3D prostory, ve kterých se hrdinové pohybují. Pro někoho možná dost repetetivní styl, pro jiného naopak příjemná jistota bez experimentování; to už je na každém z vás, jak k tomu přistupujete. Ale k této sérii to zkrátka neodmyslitelně patří.

Jo, po delší době je Gantz zase zábavnější jízdou, která ustoupila od akce a konečně přinesla nějaké výsledky. Momentálně je nakročeno k zajímavému ději, tak snad autor nezklame.

Hodnocení: 70%

Gantz 18,19,20

Autor: Hiroja Oku
Překlad: Anna Křivánková
Vydal: Crew, 2018
Počet stran: 228 / 228 / 212
Cena: 199 Kč / 199 Kč / 199 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď