Ultimátní Spider-man na střídačce s X-meny

Další sešity pavoučího sympaťáka a mutantů přinášejí poctivou porci zábavy a i nadále dokáží překvapovat

Peter Parker to nikdy neměl jednoduché. Po všech osobních problémech a fackování se silnými protivníky se mu život doslova otřásá v základech. Do města přichází druhý Spider-man, kterému však schází přátelské vychování. Do toho si připočtěte vztahové drama se žárlící Mary Jane a máte vystaráno. I v tomhle čísle tedy platí, že Peterovi se smůla lepí na paty.

A to až moc. Neboť šestnácté číslo Ultimate Spider-mana hodilo samotného pavouka na druhou kolej a věnuje mu pouze jeden sešit, sloužící spíše jako malá ochutnávka, než plnohodnotnější čtivo. Pochopitelně se v dalších číslech vše vrátí do starých kolejí, nicméně je škoda, že zajímavě vyvíjející příběh o dvojníkovi a vztahové krizi skončí v tom nejlepším. A to doslova. Na ploše několika málo stránek se vám rozehrají jednotlivé příběhové linie, ale než stačí vygradovat, tak je konec a musíte čekat na další číslo. Vzhledem k tomu, že Spider-man je stále v rámci osobnějších příběhů kvalitní, tohle zamrzí. Kresba stále nevyčnívá, neboť Mark Bagley si drží svůj styl a příliš neexperimentuje. Celostránkové kresby zvládá na jedničku, stejně jako střídmou akci. Osobně pak pociťuji problém u obličejů, které mi přijdou lehce generické, ale to je jen otázka vkusu.

To X-meni rozehráli daleko bombastičtější příběh. Ve 25. sešitě mutantské řady rozpoutává Mark Millar apokalypsu. Opět se řeší Dark Phoenix, několik osobních potyček a hlavně návrat oblíbeného padoucha. Ano, X-meni jsou opět tahákem. I proto pro sebe urvali výjimečně víc prostoru.

ultimate spider

Tahle parta prožívá jednu ze svých nejtěžších chvilek. Zkáza světa je na pořádku dne, výborně se to čte a funguje na jedničku. Dialogy mají šťávu, dokáží bavit, napínat a zároveň děsit, stejně jako bravurně zvládnuté potyčky. Vyhrocené situace jdou Bendisovi na výbornou. V tomhle čísle mi však přišlo rozuzlení zkratkovité a krapet odfláknuté. Nic to ale nemění na faktu, že se jedná o další povedený střípek do X-menovské série. Ke kresbě pak stačí jen dodat, že překvapivě nevadí změna kreslíře, který má sice svůj osobitý styl, ale sérii tím nijak nepoškozuje. Zkrátka i tady palec nahoru.

Suma sumárum – zamrzelo méně prostoru pro Spider-mana, přesto se jedná o nadprůměrné číslo, rozehrávající zajímavé příběhy a zábava je zaručena. Rozhodně by byla škoda, kdyby tuhle sérii komiksoví nadšenci ignorovali. Jedná se o jedinou dospělejší sérii, která pravidelně vychází každé dva měsíce a má svou kvalitu.

70 %
  • Ultimate Spider-man a spol. 16
  • Scénář: Brian Michael Bendis, Mark Millar
  • Kresba: Bagley Mark, K. Andrews, A. Kubert
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Crew, 2014
  • 200 stran, 199 Kč
Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

2 komentářů

Zveřejnit odpověď