Warhammer 4 – Zabíječ draků – King William

Dobrodružství trolobijce Gotreka a jeho přítele Felixe Jaegera ze světa Warhammeru patří k mým nejoblíbenějším knihám vůbec. Proto se vždycky těším na jejich další pokračování. Je jistě chvályhodné, že nakladatelství Polaris v čase předvánočním připravilo jejich další, tentokráte už čtvrté dobrodružství.

King William - Warhammer 4 - Zabíječ drakůSkaveni, ti hnusní krysáci, si nedají pokoj. Vedeni naším starým známým, šedým věštcem Thanquolem, hodlají  pomocí mazané lsti ukořistit trpasličí vzducholoď. Ovšem Gotrek a zejména rozzuřený Felix jim dají pěkný průplesk. Thanquol však samozřejmě zase uprchne.
Bouře potom zanese vzducholoď do hor a tam na ni zaútočí drak. To namíchne hlavně Makaissona, šíleného a zároveň geniálního tvůrce vzducholodě. A protože je to taky trolobijce, tak hurá na draka. Gotrek ani Felix u toho samozřejmě nesmějí chybět.
V prvních knihách byl Gotrek jediným trolobijcem a navíc jeho profese byla zahalena rouškou tajemství. V dalších knihách se čtenář sice dozví aspoň něco o trolobijcích a jejich zvycích, ale jen málo o Gotrekovi. V Zabíječi démonů pak autor přidal další trolobijce – Snorriho a Makaissona. Oba Gotrekovi skvěle nahrávají. Snorri zejména kontrastem hrubé síly, nebojácnosti a tuposti, kdy bere všechny Felixovy ironicky míněné poznámky vážně. Tím se vytváří naprosto kouzelné situace vzbuzující úsměv na tváři čtenáře. Makaisson je zase
šílený vynálezce vytvářející nové a nové stroje i zbraně. Pořád je to však jenom pár jednotlivců.

V Zabíječi draků se před očima užaslého čtenáře rozprostírá celé město plné trolobijců. A všichni včetně jeho vládce jsou stejně šílení jako Gotrek či Snorri. Zřejmě proto, aby měli co dělat, se to v okolí rojí orky, gobliny a lidskými bandity. To ani nepřipomínám draka.
Přestože King užívá svůj obvyklý  modus operandi, tedy ukaž Gotrekovi a Felixovi obludu a oni ji rozsekají na kousky, je v Zabíječi draků i několik překvapení. Například Snorri, velký veselý tupoun, který nemyslí na nic jiného, než aby někomu usekl tu hlavu, tu nohu, případně ruku. Nic ho nemůže rozházet. V jednom momentu knihy se však projevuje jako smutný  tvor sužovaný vinou. Pije moc, ale hlavně proto, aby dosáhl zapomnění. Proč? Na to, že kdysi pil a …

Dalším novým prvkem je Felixův vztah s Ulrikou. Z původně nezávazného flirtu se vyvíjí skutečná láska. A jako taková oběma protagonistům řádně zamotává hlavy. Hašteří se a hádají, ale nevydrží bez sebe. Zejména pro Ulriku, vychovávanou jako muž, je tohle nové a neumí se s tím vyrovnat.

Jak stoupá moc a síla nepřátel, získává Gotrek další společníky. Na draka vyráží už skupinka trolobijců, dále Felix, mág Max a Ulrika spolu se svými strážci. Spojují je podivuhodné vazby. Trolobijci se snaží zemřít, Felix zase musí zaznamenat Gotrekovu smrt, Ulrika jde kvůli Felixovi, Max kvůli Ulrice atd. Ani trolobijci nejsou stejní. Je mezi nimi geniálně šílený vynálezce, strašpytel i zloděj. Ti všichni si nejprve musí prosekat cestu přes orky, pak následuje drak a na případné zpáteční cestě jsou tu zase armády orků a banditů. Tak do práce…

Kniha je přímo našlapaná akcí, není okamžiku, aby se něco nedělo. Kromě skvělých popisů bojů si čtenář může vychutnat suchý černý humor, často vycházející z kouzla nechtěného. Měl bych jedinou připomínku – drak se dal zabít příliš snadno! Vše ale vynahrazuje Makaisson se svými novými zbraněmi. Že neuhodnete, s čím šel na draka?
Práce Polarisu je na obvyklé úrovni. Obálka je sice poněkud horší než předešlé, ale i tak se mi líbila. Už se těším na další knihy Warhammeru.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Super čtivo
    Tahle kniha skutečně stojí za to.
    Je nadupaná akcí a humorem.
    Akorát mě trochu vadil otevřený konec,doufám že Ulrikova Kladiva přímo navazují na ságu Zabeječe.

  2. Smůla…
    Sága Gotreka & Felixe pokračuje Zabíječem bestií (Beastslayer) a Zabíječem upírů (Vampireslayer). Svět Warhammeru je veliký a jenom William King popisuje dobrodružství této dvojice…

  3. Ano, nech su uz tie dalsie diely tu !! Kniha bola fakt super.

  4. Článek o knize i kniha samotná se mi líbíla. Skvělá věc je, že ten svět sám sebe nebere moc vážně, pak ho ani my nemusíme brát vážně a můžeme se skvěle bavit. Tahle kniha je o zábavě, o skvělé zábavě. Felix s Ulrikou tu zábavu občas povyšují o stupínek výš…

  5. Leska a bida
    Me osobne prijde jako skoda, ze se z osudu tak propracovanych postav jako jsou Gotrek z Felixem stava “jen” lehce humorny televizni serial. Pan King je, podle me, dobry spisovatel, ale flaka to. Nektere useky popisuji Stary Svet daleko presvedciveji a vasniveji. Napriklad povidka Vlci jezdci, kterou povazuji za to nejlepsi co kdy napsal.A takova drobnost, respektive zklamani— Ulrikova Kladiva nenavazuji nijak na prihody Gotreka a Felixe.

  6. Souhlasím. Povídka Vlčí jezdci, kterou jsem poprvé četl ve stejnojmenné knize-sborníku je jedna z nejlepších fantasy povídek, které znám. Mám ji na svém soukromém pidestalu. Přesto, když porovnám stručné, nepříliš obsáhlé zabíječe s nudným mnohasvazkovými ságami – výsledek je jasný.

  7. DOKONALOST
    Me osobne zaujala dokonalost popisu bitek a kouzelných prvků. Z knihy přímo krev stříká-jak je mimochodem vidět už na obálce knihy(vzadu)

  8. Zabíječ bestií a Zabíječ upírů
    Potřeboval bych vědět kdy vyjdou knihy Zabíječ bestií a Zabíječ upírů.Knihy ze série WARHAMMER jsou fakt dost dobrý.A už se těším na další příběhy s Gotrekem a Felixem.

  9. krev
    Lačnééééé super kniha plná krve a násilí a krve a humoru a krve a fantazie a krve a krve. super koupě

  10. Užasná kniha… Konečně Fantasy, která si na nic nehraje… Krev, pivo a vraždění…! Jen od Skaven Slayera trochu ochabuje… škoda! snad se Beast Slayer polepší!

  11. Už se taky těšim na další příběhy Gotreka a Felixe.Mám zatím všechny díly tak ať už tu jsou i ty ostatní.

  12. Knihy jsou skvělý a článek taky jediné co se mi na naněm nelíbí že je moc dějově zaměřený jako bych po jeho přečtení äni nemusel číst knihu

  13. film
    Je skoda ze nikdo nema chut se pustit do gotreka a jeho lidskeho pritelicka jako namet pro film….myslim ze by to mohlo velice konkurovat LOTR-ovi. Asi napisu Jacksonovi…:-)

Zveřejnit odpověď