Harry Potter a Fénixův řád – Rowling Joanne K.

Dlouho očekávaný pátý díl je konečně tady. Co o něm můžu říct? Není ani nudný, ani napínavý. Není ani vtipný, ani děsivý. Podle mne nejslabší část z cyklu Harry Potter. V druhé recenzi na Fénixův řád tentokrát zazní více negativní kritiky. (Pozor, lehké spoilery!)

Rowling Joanne K. - Harry Potter a Fénixův řád29. února roku 2004 se i náš čtenář, potažmo fanoušek fenomenálního cyklu Harry Potter, dočkal českého vydání jeho pátého dílu. Možná jako poslední ve střední Evropě, ale přece jen. Fanoušci byli opravdu napjatí, co se v dalším díle stane, po netu běhala šuškanda, že umře ten a ten atd. Co ale určitě všichni očekávali, byla nadcházející válka mezi čaroději a příznivci temného Pána zla, vy-víte-koho, no přece VOLDEMORTA (nejsem žádná měkkota, klidně to napíšu “nahlas”). Tak nějak se to předpokládalo po čtvrtém díle, který už pomalu jistě přešel od dětské fantasy do temné (dark) fantasy, až téměř k hororu. Začali umírat hrdinové knihy a vražedná kouzla se metala na všechny strany. Ale bohužel pátý díl o žádné apokalypse není.

Úvod začíná naprosto stereotypně, kdy Harry tráví letní prázdniny u svých opravdu „milých“ příbuzných Dursleyových v Zobí ulici 4, kde se trápí a hlavně nudí mezi protivnými mudly. Ale na rozdíl od předešlých dílů Harry až tak moc nadšeně neočekává setkání s Ronem a Hermionou a jejich odjezd do školy v Bradavicích. Stejně jako v předešlých dílech, i tady Rowlingová mění Harryho charakter s jeho přibývajícím věkem. Proto v pátém dílu patnáctiletý Harry Potter už nevystupuje jako rozkošný malý uličník, který to vždy myslí dobře, ale jako protivný puberťák nejsilnějšího ražení, kterého bych už ze svého rodičovského pohledu (kruté, ale už jsem fakt starý tatík) mlátil hlava nehlava za jeho výroky a obličeje. Je to další prvek typický pro období dospívání, který přidala J. K. R. k sexuálnímu zájmu o druhé pohlaví ze čtvrtého dílu.

Hned na úvod nám připravila nečekaně napínavé střetnutí Harryho s obávanými mozkomory, strážci nejděsivějšího vězení Azkabanu. Ale na rozdíl od třetího dílu, kdy se s mozkomory setkáváme spolu s Harrym poprvé, ho už nechtějí ochránit, ale zabít. Útok ale přežije bez újmy (na rozdíl od jeho bratránka Dudleyho) a je urychleně přenesen na bezpečné místo, na centrálu Fénixova řádu v Londýně, jediné organizace, která je schopná proti vy-víte-komu bojovat.

Prvních asi 150 stran se pak neděje ale nic jiného, než že se Harry se všemi jen hádá, a to dokonce i se Siriusem, jeho jediným a  milovaným kmotrem. O vztahu mezi ním a Ronem a Hermionou ani nemluvit. Se samotným Brumbálem nepromluví až téměř do závěrečné kapitoly. Dokonce příjezd do Bradavic, toho kouzelného místa, kam se spolu s Harrym těší každý jeho čtenář, není nic radostného. V samotné škole nastaly kruté časy. Na místo učitele černé magie byla dosazena protivná a arogantní profesorka Umbridgeová, která má od samotného ministra kouzel Korneliuse Popletala za úkol zdiskreditovat nejen celé vedení školy, ale i zničit Harryho mýtus hrdiny. Její pravomoci jsou neomezené. Jen sem tam v nich najde ředitel Brumbál skulinku. Ale ředitelem není napořád, časy se mění, a je nucen utéct před zatykačem do Azkabanu.

Nic jiného nelze říct: celý příběh je vlastně jen o vzájemném zákulisním boji mezi příznivci Harryho Pottera a Brumbála varujícími před návratem Voldemorta a ministerstvem kouzel (ztělesněným Umbridgeovou), které odmítá o něčem takovém jen pomyslet. Právě neuvěřitelná moc Umbridgeové mi v příběhu začala velmi vadit. Jakoby si autorka chtěla nějak přijatelně usnadnit práci. Na jakoukoliv iniciativu Harryho a jeho přátel hned příští den vydala jedno z nových nařízení školy, které pod přísným trestem všechno zakazovalo. Příběh začal ztrácet pro mne na přitažlivosti. Děj nesměřoval k něčemu konkrétnímu, zmizely oblíbené atributy minulých částí, jako souboj o školní pohár ve famfrpálu, vtipné lekce Hagrida, zesměšňování mladého Malfroye aj. Jsem jeden z mála fanoušků HP, kteří tento díl považují za nejhorší. Děj pro mne ztratil svojí pohádkovost a fantastičnost minulých dílů, stal se z něho nějaký hybrid mezi fantastickým románem pro dospělé a thrillerem. Postrádám tam jistou dramatičnost, nevěděl jsem, k čemu má kniha vlastně směřovat. A vlastně ani po dočtení to tak jaksi nevím. Mělo to být zdiskreditování ministerstva kouzel? Nebo něco jiného?

Co mi v knize ale nejvíce chybělo, je humor. Toho se v páté části vyskytuje jako šafránu. Obvyklé neúspěchy Nevilla v hodinách lektvarů prof. Snapea nebo některé narážky Rona a Hermiony to nebyly schopny vyvážit. Zatímco jiní čtenáři popisují slzy v očích, které se jim objevily po tragickém závěru knihy, nic takového mne ani nenapadlo. Bylo to rychlé, bezbolestné a jaksi nepochopitelné.

Jediný prvek, se kterým se shoduji s dalšími čtenáři, je rozsah knihy. I obdivovatelé pátého dílu mají připomínku k jeho 800 stránkám. Podotýkají, že takových 200-300 stran textu je tam zbytečných. Rowlingová je možná placená od slova, tak si dala záležet.

Závěrem tedy konstatuji, že „Harry Potter a Fénixův řád“ znova číst nebudu. Další díly si už nebudu asi ani kupovat, i když předpokládám, že jestli se někdy ještě objeví šestý a sedmý díl, tak nejdříve tak za 5 – 8 let a to v rozsahu 1200-1600 stran. Všechny výtky na moji omezenost a drzost urážet kultovní symboly zasílejte na můj mail, kde taky můžete koupit tento můj výtisk HP5 o polovic levněji než v knihkupectví.

Sorry, BoboKing

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. já mám obavu, aby Black nevstal z mrtvých s odůvodněním, že byl na nějaké Brumbálově misi. Jeho smrt je příliš neurčitá. Možná jenom nechtěla, aby to bylo příliš brutální s ohledem na mladší čtenáře…fakt nevim.

  2. to willis: Tak tohle je spoiler jak Brno! Zkus ten příspěvek nějak upravit, jinak zkazíš zážitek těm lidem, co to ještě nečetli…jako já, jsem na 370. straně a teď už vím, kdo umře…DÍKY

  3. Téměř s tebou souhlasím a naprosto nechápu, jak někdo pátý díl nemůže považovat za nejhorší. Podle mě se z Harryho vyklubal dost otrava a to moc rychle – neřekl bych, že to je tak reálné. Přece se nemůže za měsíc změnit k nepoznání. Vzpomeň si, kde skončil čtvrtý díl. A Umbridgeová podle mě svůj smysl má a musím přiznat, že jako jednu z mála věcí jsem ji vítal. Ještě mě zklamal souboj Voldemorta s Brumbálem a taky nechápu jak se může partička učňů vyrovnat deseti zkušeným smrtijedům.

  4. JOjo – musim jen souhlasit s tim, ze tenhle dil je jednoznacne nejhorsi. Dost me vadilo to, jakej se z Harryho stal arogantni parchant.

  5. JOjo – musim jen souhlasit s tim, ze tenhle dil je jednoznacne nejhorsi. Dost me vadilo to, jakej se z Harryho stal arogantni parchant.

  6. arnal: sorry, já jsem myslel, že už je to tak profláklý, že to ví každý. Nějak mi to nedocvaklo.

  7. Spoiler mi nevadi, stejne se to vedelo jeste pred uvedenim knizky v Anglii. Orvala jsem to, protoze jsem tuhle postavu mela opravdu rada, ale myslim si, ze jedna narazka na konci knihy by zcela jasne naznacovala, ze by z nej mohl byt duch 🙂 Tak neztracim nadeji. Kniha je opravdu prilis dlouha, kdyby ji Rowlingova seskrtala na 600 stran, tak by to dostalo mnohem vetsi spad. Ctyrku jsem precetla jednim dechem, ale tady jsem mela co delat. Souhlasim i s tim, ze humoru je mene a ze Harry ne nesmirne protivny, take Brumbal se chova, jako kdyby nemel zkusenosti s detmi, ktere ma tak dlouho na starosti. Pokud by byl skutecne tak moudry, podal by Harrymu alespon nejake jemne zaobalene vysvetleni a ne se k nemu chovat tak neprijemne a vyhybave, na Harryho miste bych byla po tom vsem, co se stalo v prechozich dile … take dost nastvana, takze jeho vztek na Brumbala chapu, ale nechapu arogantni chovani vuci pratelum. Dalsi dil si prectu, protoze chci vedet jak to dopadne a doufam, ze Rowlingova udela to co slibovala a dalsi dil bude mnohem tenci.

  8. Taky se tedy omlouvám, že jsem napsal, kdo tam zemře, ale stejně jako Willis jsem si myslel, že to prostě ví už každý. To byla první věc, kterou se hned po vydání v GB a USA rozšířila po světě.

  9. přirozený vývoj
    Stagnovalo by to, kdyby to bylo pořád stejně pohádkové. Asi jako když se sní příliš hodně čokolády… Teď, když té čokolády bylo poskrovnu, možná by to nedalo dohromady ani jednu žabku, je vzácnější… Kouzlo jedničky, dvojky a ještě trošku trojky a čtyřky je prostě pryč, protože i dětství jednou zmizí. JKR asi nepochopila, že my chceme být pořád malí a v pohádce:) A neměla vraždit:(

  10. upadá to
    Kde jsou ty časy, kdy jsem Pottera četla jedním dechem…?? Ty se zapomněly u třetího dílu. :(( Je sice fajn, že nám Harry dospívá, ale mohla by to Rowlingová značně zkrátit a vynechat aspoň polovinu toho, kdy “hošánek” na všechny řve. Měla jsem při tom pocit, že dostat ho pod ruku, zmydlila bych ho hlava nehlava (Ty jeho tresty jsem přímo prožívala.). Jinak to, že JKR zabíjí, je celkem v poriadku, ale neměla zabít Siriuse…! :(((( To byl jedinej, na kom mi pořádně záleželo. Jsem ochotna jí to prominout, když ho oživí v podobě ducha… Další díl koupím každopádně, chci vědět, jak to dopadne.

  11. Myslím, že jsou tam části, které stojí za další přečtení. Především Fred a George, kteří dostali větší prostor k akci – ku prospěchu věci. A rozhodně je zajímavá kapitola Snapeova nejhorší vzpomínka, která ukazuje Jamese i Siria v nepříliš lichotivém světle. Ale jinak, Harry byl v HP5 příšerný.

  12. Moc pekna recenze
    Me se Fenixuv rad relativne libil. Mam k nemu jiste vyhrady, hlavne tedy k jeho delce. v mnoha vecech souhlasim. Myslim, ze tento dil trosinku stagnova, uz nenabidl to co ty predchozi a bojim se ze dalsi nenabidnou. Nesouhlasim s nedostatkem humoru. Toho tam bylo vic nez dost a chvilemi jsem si pripadal jako bych cetl jiny zanr. Od Fenixova radu jsem cekal rozuzleni toho co JKR nakousla ve ctryce, ale to neprislo.

  13. Úplně souhlasím, BoboKingu. Dodala bych jen, že na to, jak dlouho nás překladatelé nechali čekat, mohli se alespoň stačit rozhodnout, jestli budou říkat “Firenzovi” nabo “Firenzemu”, jestli se nová zvláštní dívčina jmenuje Lenka nebo Luna (poprvé jsem se dost divila, kde se tam nějaká Luna bez varování vzala). Jakým způsobem nechává autorka své hrdiny umřít, se dá kritizovat, ale právě tak i ocenit. Smrt v jejím podání není taková, jakou bychom ji “chtěli” (hrdinská, dojemná, nejlépe po nějakém statečném činu a nejlépe po pronesení závažných posledních slov…), ale ve skutečném životě se taky většinou umírá tak nějak náhodou, blbě a pro nic. V tom je JKR realistická, ačkoliv jinak hýří fantazií.

  14. Nesouhlas
    Nám se Fénixuv rad libil!! Nemyslíme si, že to upada, bylo tam pár nesrovnalostí jinak, ale skvělý. Stejně tak se nám líbil i Vězen z Azkabanu.

  15. Teda nikdo soudne nemohl cekat v 5. dilu rozuzleni (viz. Sapek), vzdyt nas cekaji jeste dva dily. Velice zajimave je znacne uvedeni do popredi Ginny, asi se od ni jeste dockame zajimavych veci. Jinak me osobne se petka doost libila, treba i prave proto ze se posunula ve stylu a prinasi neco noveho oproti predchozim dilum, neni to proste jen dalsi “strnuly” rok ve skole, postavy se skutecne vyvijeji, nejsou porad male deti v pohadce. Chapu ze tento dil byl uz vic dospelacky, komu se nelibil a je mladsi rocnik, odlozte ho na dva tri roky, treba se to zlepsi (bez ironie)

  16. Humor ano či ne?
    Domnívám se, že to, že se tento díl nezdá humorný, není problém originálu, ale trpaného překladu pana Medka, který téměř vše humorné téměř zlikvidoval. Jako typickou ukázku (alespoň pro sebe) vidím první den Umbridgové ve škole a ten ohňostroj. Pokud to čtu v překladu těch kluků, tak prskám smíchy, pokud to čtu v překladu pana Medka, tak mi sem tam zaškube koutek úst.V jedné věci se ovšem s autorem článku shoduji – v překladu pana Medka tento díl již znovu číst nebudu.

  17. Skvela rezence! Je zde uplne vsechno, co bych vytkla. A stejne jako ostatni pevne doufam, ze se Sirius vrati (jakkoli, ale at se kouka vratit!!!) a dalsi dily taky urcite koupim, chci se dozvedet, co z toho vseho vzejde!

  18. Spoilery
    Rád bych podotkl, že recenze se zpravidla čtou před samotným zakoupením knihy. Děkuji, že jsem se předem dozvěděl celý děj! (Žádné varování)

  19. Můj osobní názor je, že HP5 je pěkná kniha, i když jsem ji nečetla v knižní podobě, ale jen jako překlad z intenetu. To že zemřel Sirius mi docela dost vadí a proto stejně jako někteří z vás doufám, že se vrátí ať už jako duch či v jiné podobě.

  20. Týden mi trvalo, než jsem prečetla 5 dílů HP. Konstatování – byly krátké na můj vkus. (Ale jsem fanda KOLO ČASU, tak to je jasné). Musím říct, že to je velmi čtivě napsáno, i když mne obsah vůbec nezajímá. Občas jsou tam vykrádačky:rozhovor Gandalf+Frodo nebo 2.díl jako kopie Durrellova Mluvícího balíku. Ale stává se i v lepších rodinách…Spíš mi vadí, že postrádám hrdinu na jehož straně bych stála. Snad Fred a George, Snape a Hagrid mi přirostli k srdci.Ale vadí mi pár nedostatků a nelogičností – a propo: stvořím-li pravidla, tak je dodržuji. Je poněkud očobolné, když 100x zdůrazním, že se do Bradavic nedá teleportovat a Hermiona to roztrubuje na každém kroku, ale na Harryho se to zjevně na konci 5. dílu nevztahuje! Nemluvě o tom, jak je snadné dokazat, že ten či onen lže , když máte k disposici veritaserum – proč ho tedy neužívali u výslechu smrtijedů a podobně. A dále chci-li dokázat, že mluvím pravdu navrhnu, že ho zkonzuniju a “zeptejte se mne” a nebo ještě líp = dejte sem ´myslánku´ já vám tu vzpomínku ukážu a máme po problémech. To jen tak stručně.Ale Siria (Siriuse) nelituji, páč je to pro mne nejméně sympatická osoba z kladně presentovaných. Akorát taky nevěřím té šťastné novině, že je po smrti (to zrcátko bude mít ještě dohru) stejně jako nevěřím, že je mrtvá má neoblíbená Morain (KČ), která shodou okolností taky propadla nějakým rámem kdovíkam za podezřelých okolností při souboji nešťastnou náhodou.Vzato kolem a kolem se mi ty knihy líbí a další díly si s chutí přečtu a nebudu toho litovat tak jako u Brookse, Silverberga,Goodkina, Eddingse (vyjma Elenia a Tamuli)a dalších méně vydařených…Akorát ten baseballoidní famfrpál je tam navíc (otázka vkusu).

  21. proč to číst?ale dyž už sem to přečet…:(Zklamání a nuda a zparchantělej Harry.Škoda

  22. dost mě zaráží,že vůbec někdo může říct,že je to nejhorší díl!!!!!je to naprosto skvělý a prožívala jsem to asi nejvíc ze všech dílů!!!

  23. JISTE
    Ano i já si to myslím. poněvač jsem ty knihy četla najednou a jedním dechem, můžu jen potvrdit, že jsou čím dál lepší, vtipnější a promakanější. co se však běžně stává je, že když je velůký odstup, každý si předchozí děj a dojmy zidealisuje a teď už očekává kdo ví co. Kdepak. Jsou čím dál lepší:)

  24. Tohle byl fakt nejhorsi dil. Pubertak? No prosim. Ne kazdej pubertak snad ale musi byt az tak otravnej! Clovek celou dobu cekal, ze to Rowlingova na konci nejak omluvi-treba “Voldemort na Harryho pri svem utoku prenesl nejen cast sve moci, ale i cast povahy. Ta se ted nad Harrym pokousi ziskat kontrolu a pokud se proti ni razne nepostavi jeho lepsi ja, bude nakonec uplne stejny, jako-vsak vy vite kdo. Ale Brumbal misto toho rekl jen to, co bylo beztak uz od zacatku celkem jasne,az na to KDO tu vestbu pronesl.

  25. Dávám za pravdu Alarovi..tenhle díl prostě jaksi neměl podařenej závěr. Napřed trapnej “souboj” malých dětí proti Death Eaterům-to jsem žasnul!Pak ještě horší souboj Brumbála s Voldemortem, který byl odbit(Rowlingová zkrátka na kouzla nemá fantazii) a pak ještě to proroctví(věštba-to je fuk), který ani trochu nepřekvapilo(až na tu věštkyni)…Harry se choval divně. A to radši ani nemluvím o Cho.

  26. J.K.W. to teď nemá moc jednoduché, každý její krok sleduje milion fanoušků Harryho Pottera a tak se nemůže všem zavděčit. Mě osobně se 5. knížka libíla a jen tiše doufám, že se Black nějak znovu objeví. Je škoda, že v knížce nebylo více informací také o Lily, snad příště. Jinak její délka mi nevadila vůbec, naopak, čím větší kniha je, tím déle si ji mohu vychutnávat. Další knihy si na sto procent přečtu, i kdybych si je musela přeložit z anglického vydání.

  27. aki ste vsetci mudri!!!
    vidim ze vsetci ste obrovitanski experti na knihy. ked ste taki uzasni napiste take nieco, nikto vam nebrani!!!ja rowlingovu obdivujem pre tu jej fantaziu a NECHAPEm ako moze niekto napisat ze na kuzla nema fantaziu. a nesuhlasim ze je to najhorsi diel. a absolutne nie je pravda ze polovica knihy je o nicom.ja mam taky nazor na pana prstenov. keby sa kniha rozlozila na dej a opis prirody tak dej by tvorilo asi 50 stran. ked citam hp jednotku, pripada mi to ako nejaka brozurka, precitam ju za 2 hodiny. pri patke si to aspon vychutnam. ale preklad je v cechach strasny(bez urazky) mne znie “brumbal” ci “bradavice”uplne na smiech. ale aj v slovencine sa cela ta atmosfera ktoru chcela vytvorit rowlingova prekladom stratila. a mne sa paci aky je harry drzy. ved ma 15!!!hadam si nenecha v takom veku skakat po hlave!!!

  28. to: MISTY… hlavně že ty seš nejchytřejší….
    Tak ze prve, slecinko, musis rozlisovat, jestli je dobre byt drzym, sprostym a nespravedlivym harantem, ktery řve na sve kamarády, jakmile vítr nefouká z jeho oblíbené strany (podobně se HArry v 5 choval), nebo byt jaksi prirozeně asertivní a nenechat si líbit URÁŽKY (např, když se mu někdo vysmívá, jaký je blázen,to pak jo).Mám ráda HP i PP, ale tvoje poznámka na PP mi teda dupla na nervy.Nevím, co jsi u četby PP dělala, možná se občas podívala na text,ale složitost, logičnost a dokonalá promyšlenost děje mohla být na tebe opravdu moc,že jo.Chci strašně vidět, jestli bude HP po 50 letech stejně oblíbený jako PP.Pokud považuješ “Brumbála” a “Bradavice” za směšné, a myslíš si, že profesionální a nijak špatný překlad dokáže zbortit onu krásnou atmosféru,to pak fakt nevím… proč se namáhám….

  29. Tak ta poznámka na Pána prstenů se mě také velmi dotkla. Společenstvo prstenu je moje nejoblíbebější část a je podle mě naprosto skvělá, jen mi trochu vadil ten rozjezd (Long expected party), ale to byla spíše moje chyba, protože sem měl nejdřív přečíst Hobita. Nechtěl bych tu teď někoho urazit, ale trilogie PP je podle mě daleko propracovanější (Tolkien vytvřil vlastní svět se svými mýty a legendami-viz. Silmarillion několik jazyků Sindarin, Quenya, Adunaic, Khuzdul, i když kamarádka mi oponuje s tím, že je také náročné vymyslet jména kouzel do HP, ale to je pro mě směšné, protože “opsat latinský slovník” bych dovedl taky)a lepší. Harry Potteri sem četl všechny, ale nejvíc se mi líbil Vězeň z Azkabanu. Pětka je roztahaná (jako můj příspěvek:-/)a není podle mě moc záživná. Další díly si určitě přečtu.A misty když chceš pomlouvat PP zkus raději konstruktivní kritiku a ne bláboly.

  30. Fingolfin
    Souhlasím s každým písmenem.Můj nej HP je taky 3,5 je příliš dlouhá a PP je podle mě mnohem lepší, zajímavější, propracoovanější… i když jsem ze začátku měla trochu problémy 🙂 🙂

  31. no moment. tu nejde o pp ale o hp, to bolo len vedlajsie a plne suhlasim ze pp je ovela prepracovanejsi a hodnotnejsi len si nemyslim ze maju vsetci pravdu! to je vsetko! tak nechapem preco teraz vsetci do mna skacete! a nemozte povedat, ze “brumbal”v porovnani s “dumbledorom” a “bradavice” s “hogwarts” neznie smiesne!

  32. podle mne ma misty pravdu. ten cesky preklad je hrozny. HP FOREVER!!!!!!!nemuzu se dockat 3-ky v kine!!!!!!!

  33. No pořád nevím,jestli se ti PP teda líbil nebo ne,ale to je jedno. Víš,co znamená “Dumbledor”? Znamená to čmelák nebo chroust.Na nejmocnějšího čaroděje mi to příde dost směšné.A “Hogwards”? Přesně nevím, ale hog=vepř,nenažravý,kanec a wards=bradavice, možná,že dohromady to tvoří něco jiného,ale dost o tom pochybuji,vzhledem k tomu,že jsem to ještě v žádném slovníku ani na internetu nikdy neviděla… Proti tomu mi Bradavice a Brumbál příjde doslova vznešený.

  34. misty
    No pořád nevím,jestli se ti PP teda líbil nebo ne,ale to je jedno. Víš,co znamená “Dumbledor”? Znamená to čmelák nebo chroust.Na nejmocnějšího čaroděje mi to příde dost směšné.A “Hogwards”? Přesně nevím, ale hog=vepř,nenažravý,kanec a wards=bradavice, možná,že dohromady to tvoří něco jiného,ale dost o tom pochybuji,vzhledem k tomu,že jsem to ještě v žádném slovníku ani na internetu nikdy neviděla… Proti tomu mi Bradavice a Brumbál příjde doslova vznešený.

  35. ja viem co to znamena, len si myslim ,ze niektore veci by mohli zostat neprelozene!okrem toho to nie je “Dumbledor” ale “Dumbledore” a nie “Hogwards” ale “Hogwarts” ked sa tak chytame za slovicka…a pp je super, len by tam mohlo trosku menej o tom, ze treti kopec zlava bol spicaty a aka bola luka krasne zaplavena kvetmi…

  36. For me – O.K.!!!
    Všechny dosavadně vydané díly jsem taky sfoukla za týden, protože mi to nedalo a měla jsem tu potřebu vědět, co se v dalším díle stane. Po přečtení 5 dílu jsem měla víc jak týden depku, protože mi bylo strašně líto smrti Siriuse. A proto pevně věřím, že jsme o něm v pátem díle neslyšeli naposled. Co se týče PP, tak je to naprosto promyšlenej příběh, který mě naprosto dostal, ju???? Jinak se už moc těším na 6 díl HP!!!:)

  37. kravina, trapnost, zmar
    souhlasím s recenzí, jediný klad patého dílu je to že májméno HP, jinak bych mu nedával ani 4/10!!! kniha je prostá souvislého děje, motivace číst dál je v duchu “snad už to bude zajímavý”, charaktery – hodný, zlí a ti co to ještě nepochopili, ale hodný… na těch 800 stranách se fakt nic neděje, echm ehm popis děje – Harry přijel do Bradavic….700 stran nic zajímavýho…. **** umře, musíš ho asi zabít Harry konec, končím s HP sérií, která si trapně hraje na něco mezi thrillerem a pohádkou, nezvládá ani jedno, čekal jsem takovou dobu kur**, dal za to 400 kč a ono tohle?! mám jako čekat 4 roky na další pitomost tohohle typu? ne, ne J.R. u mě končíš, see ya, ještě se podívej komu jsi ještě neprodala licenci

  38. Mě to přestalo bavit ve 4. Ale to nejsem sám, to je většina. Jen se to člověk stydfí na veřejnosti říct, aby ho fanatici neutloukli. Mě baví Nemetonburk. Ten mi vrtá v hlavě celý léto. A to sem ho čet v květnu. Jára

  39. NESOUHLASIM
    Na pátym díle neni nic hroznýho! Nelíbí se mi sice nejvíc, ale odehrálo se v něm toho hrozně. Celá knížka by bez jediný stránky nedávala vůbec smysl!!! Je pravda že jsou i jiný knížky dobrý stejně jako Harry Potter ale HP má i něco navíc!

  40. prodám
    ahojky lidicky já prodám harryho za 200kč napiste pokud máte zájem je to cd.

  41. Jste
    pěkný hovada všichni tá knižka byla dobra sice chvilemi nudná ale dobrá

Zveřejnit odpověď