Roger Zelazny: Jack, pán stínů

Proč jen psát recenzi na vyprodanou knihu? Třeba proto, aby ji někdo vydal znovu. A že vyjde znovu, vám mohu rovnou slíbit. Nakladatelství Straky na vrbě totiž připravuje reedici Jacka, pána stínů na říjen tohoto roku. Pojďme se tedy podívat, nač se můžete těšit.

1382

Dříve, než se stačíte se Stínovým Jackem seznámit, zemře. Nemusíte se ale o něj bát, Stínový Jack je Temnoťan, takže při pokusu o krádež drahokamu přijde jen o jeden ze svých životů. Když se probudí, usmyslí si, že ten zatracený kámen musí mít za každou cenu a hlavně se chce pomstít. Vydává se na dlouhou cestu plnou ústrků a nesnází…

Tady je potřeba vyprávění děje knihy utnout. Kniha je to koneckonců útlá, odehrává se jen v jedné dějové linii a takřka každá z kapitol posouvá podstatu příběh o něco dál. Snad se neprozradí mnoho, když se řekne, že příběh přivede Jacka až na denní stranu. Svět, v němž se pohybujeme, se dělí totiž na dvě poloviny. Jedna je denní, kde svítí Slunce neustále, velmi se podobá našemu světu a rodí se na ní lidé. A ta druhá je světem temnoťanů. Obě poloviny Jackova světa fungují rozděleně a nic moc o té druhé neví. Zde tkví i v anotaci zmiňovaný přesah do scifi. Na temné straně totiž fungování světa ovládá paradoxně věda, zatímco na denní straně je to mytologie, která vytváří například sopky. Pochopit Jackův svět je nelehké a nejlépe toho dosáhnete právě přečtením knihy. Sám Jack je pozoruhodná postava. Jeho magie spočívá ve stínech, v nichž se může kdykoliv ztratit. Je to ale i jeho prokletí, protože tam, kde stíny nejsou , nemá žádnou moc.

Jack, pán stínů je přímým důkazem toho, že dobrá fantasy nemusí být nijak zvlášť rozsáhlá. V jeho stručností je síla, z niž by se mnozí současníci píšící fantastiku mohli učit. Navíc je v příběhu spoustu nápadů s příjemně temnou atmosférou. Kniha má co říct i po čtyřiceti letech od svého vzniku. Jack, pán stínů sice možná nepatří mezi vrcholná Zelaznyho díla, ale má svůj vnitřní náboj a nelze jinak než vám jí vřele doporučit.

Nakladatel: Straky na vrbě

Překlad: Michael Bronec

Obálka: Tomáš Kučerovský

Redakce: Michael Bronec, Pavel Honigschmied

Rok vydání: 2000

Počet stran: 192

Rozměr: 105×165

Provedení: paperback

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

9 komentářů

  1. jack je naprosto parádní záležitost s nezaměnitelnou atmosférou, můžu jen doporučit!

  2. Zelazny od Strak na vrbě
    Jo, letos chystáme celkem 3 knihy od Zelaznyho.

  3. Zelazny je mistr. To je to krásné na knihách, že díky nim je jeho duch stále tady.

  4. Dotaz na znalce
    Ještě jsem neměla tu čest být seznámena s tímto autorem.Mohla bych tuhle věc použít jako seznamovací záležitost?

  5. Berenika:
    Tahle knížka je sice fajn, ale doporučuju začít spíše sérií “Tajemný Amber”, konkrétně “Devět princů Amberu”, “Pušky Avalonu” atd. A samozřejmě v překladu J. Kantůrka, na stará vydání nakašlat.

  6. to Berinka
    Na druhou stranu se první amber taky nedá sehnat, takže bych doporučil nějakou jinou fantasy od něj (Podvrženec, Divomág, Země změn, a povídky z Prokletého Dilviše). Jeho sci-fi doporučuji ke čtení až později.

  7. Jan Michálek:
    Namátkou jsem zkusila čtyři internetová knihkupectví a jen jedno píše, že jsou skladem poslední kusy “Devíti princů Amberu”, takže to s tou nesehnatelností nevidím tolik černě. Akorát jsem zvědavá, jestli Straky někdy vydají cyklus celý.

  8. Zelazny od Strak na vrbě
    Čekám na překlad Honzy Kantůrka.
    Nikdo jiný to tak neudělá.
    Jinak Devět princů Amberu by ještě mělo být, z původního nákladu vedu na skladu distribuce něco přes poslední stovku kusů. Letos chystám reedici, budou tam nějaké drobné zásahy, ale nic zásadního.

Zveřejnit odpověď