Jak zní Hudba ticha?

Do série Kronika Královraha od Patricka Rothfusse přibyla bonusová Hudba ticha, vyprávějící o dívce jménem Auri.

big_kronika-kralovraha-hudba-ticha-ckx-245336

Jméno větru a Strach moudrého muže jsou první dva díly výše zmíněné fantasy série, které u nás doposud vyšly. Jednou z vedlejších postav je mladé děvče Auri a právě jí věnoval Patrick Rothfuss celou knihu. Jedná se ale o pouhý bonus, a proto má Hudba ticha jen sto padesát dva stran. Kniha ale stojí za přečtení už jen proto, že je sama o sobě výjimečná. Je psána s lehkostí a elegancí, jež přidává knize na originalitě.

Ještě než začne podivný příběh o Auri, autor v jeho předmluvě píše, že si lidé tuto knihu možná nebudou chtít koupit. Dalo by se spekulovat o tom, jestli je to dobrý či špatný marketingový tah. Na druhou stranu, co většinou lidé udělají, když mají něco zakázané?

Příběh se odehrává na temném místě pod Univerzitou, o kterém ví jen málokdo. Nachází se zde spoustu opuštěných místností a průchodů a v té nejsoukromější skrýši Příkryt žije také Auri. Novela pojednává o jejím každodenním životě v pouhých sedmi dnech, přičemž každý den určuje, co bude dělat.

Auri žije ve světě, kde má každá věc své místo a ona sama není spokojená, pokud předmětům, které nalézá, nenajde ten správný kout. Dívenka je zcela nepředvídatelná a její myšlení o prostých věcech s nadhledem je nevídané. O každém předmětu přemýšlí jako o živé věci, protože jí nedělá problém věc obejmout nebo políbit.

“Všechno kolem ní bylo pravé a pravdivé. Věděla úplně přesně, kde je, a to bylo přesně tam, kde měla být.“ str. 136

Většina knih je založena na svižných dialozích, díky kterým čtenářům příběh ubíhá rychleji. Hudba ticha ale žádné dialogy nemá. Není v ní akce, konflikty ani další postavy. Pravdou je, že i když se v knize takové základy nevyskytují, jedná se o velmi čtivé dílo, které je navíc doplněno krásnými a detailními ilustracemi, dopomáhajícími čtenáři ke správné představě tajuplného světa.

Tuto krátkou novelu by si ale neměl pořizovat ten, kdo nečetl Rothfussovy předchozí knihy ze série. Nejen, že by měl po jejím přečtení v hlavě zmatek, ale ani by zcela nechápal, o co v knize vůbec šlo. Autor napsal Hudbu ticha pro ty, co se chtějí víc dozvědět o Auri a samotném místě plném spletitých tunelů, zvané Podvěcí.

90%
  • Patrick Rothfuss: Hudba ticha (Kronika Královraha #2,5)
  • Argo, Triton, 2015
  • Překlad: Jana Rečková
  • 152 stran
Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

1 komentář

Zveřejnit odpověď