Pevnost 01/2024

A je tady první číslo Pevnosti roku 2024. Ani v novém roce redaktoři nezahálí a přinášejí kupu zajímavých článků a recenzí, mezi nimiž si každý stoprocentně najde to své. Nevěříte? Tak v tom případě neváhejte a nahlédněte pod pokličku toho, co si pevností posádka připravila.

Komiksy ve filmu

V lednovém čísle si Vendula Kreplová připravila rozsáhlý článek o komiksovém hrdinovi Aquamanovi, v němž se dozvíte vše podstatné od komiksových kořenů tohoto superhrdiny přes animované seriály a filmy až po stříbrné plátno. K tomu samozřejmě nesmí chybět pozvánka na filmové pokračování s názvem Aquaman a ztracené království.

Komiksového tématu ve filmu se dotkl i Martin Paytok prostřednictvím článku o Zacku Snyderovi. Společně s Martinem si projdete tvorbu tohoto kontroverzního režiséra od jeho počátků až po poslední projekt Rebel Moon. Od Barbory L’uby se zase dozvíte, jak dopadla Balada o ptácích a hadech, prequel Hunger Games. Pokud byste rádi něco animovaného pak vsaďte na Alexandru Petákovou s Chlapcem a volavkou. Animovanou tvorbu reprezentuje i kousek s názvem Leo, který skoukla Kateřina Hajžmanová. Dále je v nabídce také třeba fantasy komedie Genie (Vendula Kreplová). Pokud byste ale radši něco ostřejšího, pak vsaďte na Jakuba Merce s povedeným hororovým kouskem Den díkuvzdání a napínavým thrillerem Zabiják.

Novoroční knižní nabídka

V lednu si můžete dopřát vydatnou dávku české fantastické tvorby. Martin Bečvář přináší krvavý a napínavý příběh Jakuba Hozy v podobě románu Sochaři masa nebo novinku Juraje Červenáka Ostrov Bohyní, kterou tvoří pět povídek ze světa Černého Rogana. K tomu si navíc můžete dopřát i rozhovor nejen o tom, odkud přišla inspirace pro napsání černokněžníka Rogana. A do třetice všeho dobrého, si Martin připravil recenzi odlehčeného fantasy románu Radovana Kolbaby s názvem Meč a jeho rytíř. Michaela Merglová přelouskala Nekonečný krok, druhý díl plánované tetralogie Koruna snů od Jana Kucina. Dále si můžete dopřát dvojitou porci Františka Kotlety v podobě souborného vydání příběhů o Tomáši Koskovi v Magické Swingers Party, kterou zrecenzoval Pavel Suchý. Druhým kouskem je potom Černá smečka, jíž se věnoval pevnostní vládce Martin Fajkus. Jiří Popiolek přináší reprezentanty české sci-fi, jimiž jsou dva kousky od Ondřeje Neffa – román Tma, v němž se dozvíte, jak by to vypadalo, kdy vypadla elektřina natrvalo; a poté pokračování Arkadského cyklu s názvem Hvězda mého života.

Jiří Popiolek ovšem nezůstal jen v českém rybníčku a nabízí třeba i upírský horor mixnutý špionážním thrillerem v podobě románu Nekroskop Briana Lumleyho. K tomu si Jiří vzal na starost ještě Cyklus vlkodlaka, čistokrevný horor od mistra tohoto žánru Stephena Kinga. Chcete si dopřát nějaké ty hrátky s časem? Tak v tom případě je tady román Moře klidu od Emily St. John Mandelové, který přelouskala Michaela Merglová. Pokud preferujete retellingy pohádkových příběhů v hororovém podání, pak určitě koukněte na článek Lucie Procházkové o antologii povídek s názvem Prokletí. Tu dali dohromady Marie O’Reganová a Paul Kane. Michal Tesáček poté představuje novinku Anthony Ryana zasazenou do období středověku s názvem Vyvrhel. V lednové Pevnosti se můžete těšit i na bizarnost Orgie v chomoutu (Carlton Mellick III). Filip Gotfrid tvrdí, že to není nic pro slabé povahy. Podobně je na tom i Pavel Suchý s krvavým nářezem Hnízdo z pera Gregory A. Douglase.

Co dalšího je v nabídce?

Fanoušci komiksů se mohou těšit na kouzly prodchnutý komiks s názvem Aristophania 1, 2, kterou přináší Jakub Zahradník. Martin Fajkus jej doplňuje s kouskem Komiksový Clash.

Chcete něco videoherního? Tak v tom případě se stavte za Karlem Kališem, jenž vás seznámí nejen s nejslavnějším italským instalatérem Mariem v plošinovce Super Mario Bros Wonder. Potřebujete upustit trochu páry? Pak by vám mohl přijít k duhu reboot prvního Mortal Kombatu. Popřípadě je tady strategie Total War: Pharao. Videoherní nabídku doplňuje Jakub Kovář s kouskem Last Train Home od českých vývojářů z období první světové války, kdy se čeští legionáři vraceli ze Sibiře.

Ani v lednu nechybí nějaká ta deskoherní zábava v podobě Truhlaříků s. r. o., kde si s Filipem Gotfridem vyzkoušíte roli obchodníka se dřevem. Popřípadě si můžete s Jakubem Zahradníkem zahrát na superhrdiny v Marvel D.A.G.G.E.R.

Také nesmíme zapomenout na povídkový koutek, kde čekají dvě fantasy povídky – Krámek snů a nočních můr (Zuzana Hartmanová), Má dáti, dal (Lucie Hřebečská) – a jeden sci-fi příběh – Kapna, požíračka světů.

Pokud hledáte, co si pořídit do knihovničky, ale nevíte si rady, tak neváhejte a pořiďte se lednové číslo Pevnosti. Jestliže vás nabídka nenalákala, pak je tady Pevnost plus s knížkou World of Warcraft: Před bouří od Christie Golden.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 01/2024

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page