Pevnost 02/2024

Ani druhý měsíc v novém roce nezůstává pevnostní posádka pozadu a připravila více než zajímavou nabídku knižních, komiksových, filmových, video a deskoherních kousků, které zajisté upoutají vaši pozornost. Nevěříte? Pak vám tedy nezbývá nic jiného než si společně s námi Pevnost prolistovat.

Hurá do spiderversu

Mezi nejoblíbenější superhrdiny Marvelu bezesporu patří Spiderman. Potažmo spiderverse, který představuje Martin Paytok v článku věnovaném filmové novince Madam Web chystající se do kin. Martin nabízí vhled nejen do filmu, ale též vysvětluje, kde se vlastně vzali všichni ti Spidermanové a Spiderwomanky. Filmovou komiksovku přináší i Jiří Pavlovský, jenž se podíval na pokračování Aquamana s podtitulem Ztracené království.

Jirka dále zhodnotil Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně a jako bonus přiložil výčet top 10 filmů roku 2023. Ve filmové nabídce se dále objevuje Barbora L’uba s nejznámějším výrobcem čokolády Wonkou, Vendula Kreplová zase píše o animáku Dáreček Batman a Jakub Merc představuje horor o jednom prokletém bazénu s poetickým názvem Noční koupání, a k tomu zve i na duchařinu Hlasy mrtvých.

Fantastika v literatuře

Zdá se, že v únoru si na své přijdou fandové science fiction. Michal Tesáček například přináší rovnou dva romány ze světa Warhammer 40 000 – Dvojitý orel (Dan Abnett) a antologii Sabbatiny světy. Jiří Popiolek se zase rozepsal o Helikonii s podtitulem Jaro od Briana W. Aldisse. Rádi byste nějakou kvalitní space operu? Ano? Tak v případě vsaďte na Wojtu Běhounka a román Oči prázdnoty, druhý díl trilogie Architekti z pera Adriana Tsaikovskiho. Nějaká ta science fiction čeká též v povídkové sekci, kde je Štěpán Tůma s povídkou První a Stanislav Běhal s Horskou dragonádou. A do třetice je tady ještě fantasy příběh Lukáše Kosa s názvem Nutná oběť.

Fantasáci se mohou těšit na Michala Tesáčka s pátým dílem fenomenálního Kola času s názvem Oheň z nebes od Roberta Jordana. Krom toho tento redaktor přináší i román velikána J. R. R. Tolkiena – Beren a Lúthien. Jestliže hledáte nenáročnou zábavu, pak by vás mohl zaujmout román Liška ryšavá od dvojice Lisa Henryová a Sarah Honeyová, jenž přelouskala Lucie Procházková. V nabídce je též zástupce žánru young adult Beladona Adalyn Graceové, kterou zhodnotila Kateřina Hajžmanová. A nakonec je tady i zástupce české fantastiky v podobě postapo temného fantasy románu Chapadla černé hvězdy, jenž představuje Martin Bečvář, který si navíc popovídal se samotnou autorkou Terezou Kadečkou.

Komiksový nášup

Do únorové komiksové nabídky se dostal zajímavý kousek s hrdinkou s československými kořeny Octobrianou. Tenhle kousek si vzal na paškál Martin Fajkus, který svůj článek doplnil rozhovorem s autory Markem Bergerem a Ondřejem Kavalírem. Do komiksových vod zaplul též Jakub Zahradník v podobě příběhu ze světa H. P. Lovercrafta s názvem V horách šílenství H. P. Lovercrafta 2 a odlehčeného kousku Duch Gothamských vánoc, který je takovým retellingem Vánoční koledy. Do Gothamu zavítal i Michal Tesáček prostřednictvím kousku s prostým názvem Joker – Kniha první. A na konec je tady Boris Hokr, jenž představuje Betelgeuse a Usagi Yojimbo – Křižovatky.

Únorové deskohraní

Ve videoherní sekci čeká Karel Kališ s taktickou sřílečkou Endless dungeon, akčním RPG Sword Art Online: Last Recollection, Persona 5 Tactica a zábavným WarioWare: Move it! Pokud byste raději nějakou tu deskovku, pak skočte za Filipem Gotfridem, který přináší karetku Aldebaran Duel, v níž si hráči vyzkouší jaké to je osidlovat vesmír. Popřípadě je tady deskoherní verze ikonické záležitosti Bulánci s názvem Odpočívej v pokojíčku. A do třetice je tady ještě Jakub Zahradník s novým kouskem ze série Catan s podnázvem Úsvit lidstva.

Ani v únoru nechybí Františka Vrbenská se zajímavým článkem. Tentokrát si připravila článek o čínském fantasy příběhu z 16. Století Putování na západ.

Únorové číslo Pevnosti přináší velice pestrou nabídku, kde si každý najde to své, avšak pokud vás náhodou obsah Pevnosti nenalákal, pak by to mohla napravit Pevnost Plus, tentokrát s knižní přílohou Trumfová esa od George R. Martina.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 02/2024

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page