Pevnost 03/2020

Obálka nenechá nikoho na pochybách o tom, že hlavním tématem březnové Pevnosti je Star Trek! Samozřejmě ale nechybí ani ohlédnutí za prvním ročníkem pražského Comic-Conu. Dál se dozvíte něco málo o dvou kapelách, které vystoupí na druhém Pevnostconu, jenž se uskuteční na začátku května. A mimo to se jako obvykle můžete těšit na kupu filmových, knižních i komiksových recenzí a zajímavých informací!

Na čumendu do kina

V novém čísle Pevnosti se na prvním místě můžete těšit na rozsáhlý článek Alexandry Petákové o dvou legendárních kapitánech ze Star Treku – Jamesi T. Kirkovi a Jean-Lucovi Picardovi. Dozvíte se, kdy se tyhle postavy poprvé v seriálu objevily, jak moc se od sebe povahově liší a samozřejmě přijde na přetřes i nejnovější počin ze startrekovského univerza, seriálu Picard, o němž Alexandra referovala již v únorovém čísle. A jako doplnění tohoto příjemného článku si Vendula Kreplová připravila rozhovor s představitelem Jamese T. Kirka, Williamem Shatnerem. A když už jsme u těch rozhovorů, tak Kateřina Vimmerová pro změnu hodila řeč s Johnem Rhysem-Daviesem. Společně si poklábosili o Pánovi prstenů, Indiana Jonesovi a mnoha dalších věcech.

A co dalšího na vás čeká ve filmové rubrice? Jiří Pavlovský zaskočil na poslední komiksovku ze stáje DC Comics o Harley Quinnové – Birds of Prey. Dál se můžete těšit na recenzi Josefa Horkého o komiksovém hrdinovi Bloodshootovi s tváří Vina Diesela. V minirecenzích se zase dozvíte, jak dopadly thrillery Fantasy Island a Maják, sci-fi záležitost Malý Joe či animovaný Ježek Sonic.     

Pevnostní posádka si také připravila články o dvou nových filmech s plánovanou premiérou v průběhu března. Pamatuje na originální postapokalyptický horor Tiché místo, kde nikdo nesmí vydat ani hlásku jinak ho to bude stát život? Pokud jste neviděli, tak se na tenhle snímek určitě koukněte, protože se chystá jeho pokračování a dle slov Jakuba Merce byste měli tomuto dílku věnovat pozornost. Do kin se také chystá horor Neviditelný s Elizabeth Moss v hlavní roli.  Při té příležitosti si společně s Vendulou Kreplovou projdete stručnou filmovou historii o tom, jak filmová studia s tématem neviditelných jedinců v průběhu let nakládala a jakého úspěchu jejich výtvory dosáhly.

Knižní novinky i pokračování načatých sérií

Nakladatelství FantomPrint nedávno vydalo román Předurčený, první díl dvanáctidílné série Alex Verus od britského spisovatele Benedicta Jacky. Na zoubek se této nové urbance podívala Žaneta Pásztorová. Fantasy žánr bez draků si prostě nejde představit, takže tu máme Bitevního mága Petera A. Flanneryho, v němž si těchto úžasných tvorů užijete do sytosti, a jehož si vzal na starosti Wojta Běhounek. Kateřina Stupková si zase připravila článek o dystopickém románu Prokletý rok od Kim Liggettové, který by mohl zaujmout především fanoušky Příběhu služebnice.

Martin Bečvář zavítal do poněkud akčnějšího ranku. Nejdříve se podíval se na Leichenberga Oskara Fuchse patřícího do stejného světa jako romány Frost a Hitokiri. Jo, navíc položil Fuchsovi 12 všetečných otázek. A podruhé se Martin juknul na knižní Mass Effect Andromeda: Iniciace (N. K. Jemisinová a Mac Walters). Nechybí ani třetí pokračování Městečka Pines z pera Blakea Crouche, na něž se vrhla Vendula Kreplová. A sám nejvyšší vládce Pevnosti, Martin Fajkus, si vzal na starosti představení atypického zaklínače Jakuba Vandrovce, jehož příběhy má na svědomí Andrzej Pilipiuk.

V mnirecenzích je připraven Rubáš věčnosti (Terry Goodkind), Odměna z pekla (Joe R. Lansdale, John L. Lansdale), Valard a vejce na draka (Jan Marvel) či Zlodějská přísaha (Mary E. Pearsonová).

Kdo si hraje, nezlobí

Komiksoví fanoušci se mohou těšit na žebříček toho nejlepšího z minulého roku nebo třeba na Ságu Valty, kterou vám představí Filip Gotfrid. Dále je připraven první díl Zelené krve (Boris Hokr), Bílý písek od Brandona Sandersona (Michal Tesáček) a komiks Howard P. Lovercraft s podtitulem Ten, kdo psal v temnotách (Filip Gotfrid). A jako přílohu březnového čísla tentokrát redaktoři přibalili komiksová dobrodružství Doktora Strange s názvem Doctor Strange: Cesty podivných.

A co zajímavého v herním světě? Karel Kališ v herní rubrice představuje RPG Tokyo Mirage Sessions #FE Encore, Warcraft III: Reforged a mangou inspirovaný Dragon Ball Z: Kakarot.

Pokud dáváte přednost hraní s kamarády, pak je tu sekce deskových her, v níž se tentokrát objeví Civilization: Nový úsvit (Jakub Zahradník) inspirované stejnojmennou počítačovou hrou, detektivně laděná Kletba z minulosti (Jakub Zahradník) a Zachraňte příšerky (Filip Gotfrid).

Musher Leonard Seppala a husky Togo

A jaká je březnové lekce z historie? Mílu Lince na postu lektora tentokrát vystřídala Františka Vrbenská, která se rozepsala o propuknutí epidemie záškrtu na Aljašce a jednom statečném muži Leonardovi Seppalovi a jeho psím příteli Togovi, kteří udělali vše proto, aby dopravili na místo určení potřebné sérum na léčbu této nemoci.

Pozornosti Pevnostních redaktorů samozřejmě nemohl ujít pražský Comic-Con, a tudíž v březnové geek zóně najdete takové menší ohlédnutí za touto akcí!

Pevnostním povídkám v březnu vévodí horory! Takže pokud se rádi bojíte, čeká na vás Kluk s klávesnicí od Robina Stejskala a první část Holka od Freshdeads Jaroslava Mosteckého.

Takže pokud hledáte nějakou inspiraci po čem v březnu sáhnout nebo na co zajít do kina, pak vám březnová Pevnost určitě přijde vhod!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 03/2020

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page