Pevnost 11/2023

Rok se pomalu, ale jistě, chýlí ke svému konci, dny se zkracují a noci prodlužují – čas jako dělaný pro trávení večerů ve společnosti nějakého toho knižního přítele. A vzhledem k přehršli knižní produkce, která se valí ze všech stran, není od věci mít po ruce nějakého toho průvodce, který poradí a doporučí. A kdo jiný je k tomu vhodnější než posádka Pevnosti?

Loki a hororový listopad

V listopadovém čísle se můžete těšit na rozsáhlý článek Venduly Kreplové o šprýmaři Lokim. Tato redaktorka vás provede životem oblíbeného antagonisty od jeho mytologické verze, přes knižní zpracování až po komiksovou podobu jak na papíře, tak v televizi, kde si vysloužil svůj vlastní seriál, jemuž byly dopřány už dvě série.

Krom toho Vendula prostudovala i Podivuhodný příběh Henryho Suggara. Antonín Tesař přináší recenzi francouzské verze Conanna, který bude patrně jedním z oněch filmů rozdělujících diváky na dva nesmiřitelné tábory – jeden film zbožňuje a druhý ho bytostně nesnáší. Listopad je jak dělaný pro nějaký ten horor. Ten přináší Jakub Merc, který zhodnotil desátý díl série Saw a Pět nocí u Freddyho. Krom toho Jakub ještě sepsal článečky o jednom z nejznámějších slasherových zabijáků, Michaelovi Myersovi ,a seriálové legendě Akta X. A Karel Ryška nabízí recenze sci-fi záležitosti Stvořitel a nové Marvelovky The Marvels.

Listopadové počteníčko

A jaká je knižní nabídka? Michaela Merglová například přináší pokračování románu Makové války s názvem Dračí republika od spisovatelky R. F. Kuangové. Martin Tesáček se rozpovídal o sérii Kolo času z pera Roberta Jordana, a to včetně seriálového zpracování od Amazonu. George R. R. Martin není jen autorem Hry o trůny, ale má na kontě i jiné kousky, jako je třeba upírský román Sen Ockerwee, který přelouskal Jiří Popiolek. Potterheady patrně nadchne Karolína Svobodová s recenzí ilustrované encyklopedie z kouzelnického světa J. K. Rowlingové Harry Potter: Kouzelnický almanach. Young adultovkou přináší Kateřina Hajžmanová v podobě románu Hotel Manifique od Emily J. Taylorové.

Z české tvorby je tady například devátý díl space opery Legie, u níž se střídá duo Kotlela-Sněgoňová. Pro tentokrát se kormidla ujala ženská polovina této dvojice, Kristýna Sněgoňová, s kouskem Na konci vesmíru. Ten přelouskal Martin Bečvář, který vzal na starost i novinku Vladimíra Šlechty s názvem Bílá jak sůl a Necrobox od Petra Heteši. Dalším českým želízkem v ohni je román Pavla Bareše s názvem Lenochod Jimmy & jeho back-up band, o nějž se postarala Michaela Merglová, která ještě přibalila rozhovor s autorem. Dále je v nabídce Vendula Kreplová s novinkovým druhým dílem opusu Terezy Matouškové Pláč němého boha. A nakonec ještě Boris Hokr s akčním nářezem Brutální béčkový masakr z pera Shigora Birdmana.

Komiksový a herní listopad

V komiksovém okénku čeká Martin Fajkus s bichlí Witchblade Kompendium: Kniha 5 a kouskem s názvem Super Spellworld Sága: Legenda o Nekonečnu. Wojta Běhounek potom představuje Plukovníka Bizára s podtitulem Parazmetek. Nabídku završuje Michal Tesáček s komiksem Lobo: Jízda smrti.

V herním koutku se můžete těšit na Jakuba Kováře s peckou Cyberpunk: Phantom of Liberty, DLC k Cyberpunku 2077, který sklízí největší pochvaly ze všech. Popřípadě se můžete s Karlem Kališem přidat k Assassin’s Creed s podtitulem Mirage. Pokud ale počítačové hry nejsou pro vás úplně tím pravým ořechovým, pak je tady třeba i desková podoba Assassin’s Creed: Benátské bratrstvo, již představuje Jakub Zahradník. A nakonec je tady ještě Filip Gotfrid s deskoherní verzí Duny s podtitulem Tajemství rodu.

Pevnost by samozřejmě nebyla kompletní bez Františky Vrbenské, která se tentokrát podívala na jednorožce a jejich mytologii. Nechybí ani dvojice povídek – sci-fi Svědomí A.I. od Lukáše Luksche a hororový příběh Martina Nováka Nechoď, dceruško k vodě ven.

Listopadová Pevnost toho nabízí opravdu hodně a každý si v ní najde to své. Pokud ovšem stále váháte, pak by vám s rozhodováním mohla pomoci příloha Pevnosti Plus, jíž se pro tentokrát stala manga Občanská hlídka: Moje akademie mimo zákonJá jsem tu.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 11/2023

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page