Resident Evil

Rozhodl jsem se zařadit tuto druhou recenzi na film Resident Evil ani ne tak proto, že je vtipná, ale spíše z důvodu, že obsahuje velmi pěkně vyargumentovaný závěr, proč Resident Evil zas až tak dobrý není. Vyvažuje tak o něco nadšenější předchozí recenzi. – Šéfredaktor

Zombíci, ženské, bouchačky – ó, jaká to lahodně znějící kombinace, slibující skutečně kvalitní, plnohodnotný filmový zážitek. A když se ještě předpokládalo, že symfonii zurčící krve a čvachtajících mozků bude dirigovat otec moderního zombie-hororu George Romero, my staro-brutalo-milci uvěznění v současné krutě chudokrevné době jsme na stará kolena zase začali mít po nocích poluce. Potom sice producenti rozhodli, že na davy plesnivých mrtvol bude megafonem pokřikovat Paul Anderson, ale vzhledem k jeho staršímu zvěrstvu Horizont události to ještě stále vypadalo, že se dočkáme veledíla v tradici největších skvostů v dějinách krvomatografie typu Dawn of the Dead, Evil Dead, Braindead a všelijaký jiný “dead”. Prdlajs.


Že RESIDENT EVIL vlastně nemá příběh, to by až tak nevadilo – byl to právě Paul Anderson, kdo svým nonstop kung-fu šílenstvím Mortal Kombat zavedl pravidlo, že jak chceš natočit dobrou adaptaci počítačové hry, nepokoušej se na prvoplánovou mlátičku namontovat nějakou složitější či nedejbože psychologicky propracovanou scénáristickou konstrukci, jinak ti zástup konzolo-fanů nechá zapíchnutou svoji botu hluboko ve svěrači. Že se celý film odehrává v podzemní laboratoři a tím pádem je to komplet natočené v nějaké berlínské továrně, to se ještě také dá přežít. Ale že na první potácející se mrtvolu musíme čekat dobrých 40 minut (ne-li víc), to už smrdí, bohužel ne shnilým masem, ale problémem.

To, co začíná jako energický, Mansonovým elektro-metalem nadupaný a po kamero-střihové stránce opravdu dobře zvládnutý cihla-na-plynu-akčňák,  to se postupně rozteče jako cosi, co chtělo přeběhnout přes cestu a nevšimlo si to stínu blížícího se kamionu. A má to i zhruba stejnou dynamiku. Tam, kde už vzpomínaný Romero svého času (rok 1978!) ještě před úvodními titulky nechal zdechlinama škubat lidské maso z kostí a explodovat tucty zombáckých kebulí v palbě antizombáckého komanda, tam se tvůrci RESIDENT EVILU půl filmu bezradně potácejí, nevědíc, co s časem do první konfrontace speciální jednotky s virem nakaženým personálem laborky. Nekonečným pobíháním po temných chodbách, nakukováním zpoza rohů a nepřekvapivými lekačkami unuděný divák se profackovává, aby nezaspal, a v duchu sa uklidňuje, že je třeba vydržet, že to už brzy to přijde. A skutečně, nastupuje scéna s laserovou řezačkou – co na tom, že ten nápad čmajzli z Kostky, alespoň že je tu konečně pořádná odkrojená hlava. A vzápětí se už po hrdinech natahují zombíci a hlavně, že se konečně rozehřejí hlavně. Jenže co to? Zásahy projektilů do těl zdechlin jsou namísto mohutných gejzírů krve a mozkového slizu následované jen nemilosrdnými střihy. Namísto brutálních zombíckých jatek ve starém stylu je tu najednou okleštěná ufňukaná hollywoodská měkotina, kde pořádnou díru v čele aby jeden pohledal. A to je hlavní problém, proč RESIDENT EVIL jednoduše nefunguje. Jde totiž o žánrový film, konkrétně o zombijský akční horor. A zombijský akční horor bez mlaskajících střev a stěny sprejující krve je jako klubový art-film bez homosexuálů, feťáků, či aspoň holocaustu. Navíc tu není jediného originálního zvratu (to si z nás snad dělají srandu, hrát si po hodině filmu na překvapivé odhalení s tím, že zombíky zabije jen zásah do hlavy?!) či jediné aspoň trochu netradiční variace na okoukaná klišé (například takové spomalené kulky mě ohromí a nadchnou už jen ve slovenských amatérských filmech). Ten jeden chutný zombie-pes to nezachrání a počítačová příšera ze závěrečné scény už vůbec ne. Na nízký, “jen” 40-miliónový rozpočet ať se nikdo nevymlouvá – viděl jsem 25-miliónovou Černočernou tmu.

Herecké výkony jsou téměř nepostřehnutelné – Milla Jovovichová byla výraznější zřejmě ve všech svých předešlých filmech (naposledy jako skvělá záporačka v Zoolanderovi) a na její bradavku a očividný důkaz faktu, že si holí “okolí bikinek”, zase až tak zvědavý nejsem. Horní rty Michelle Rodriguezové jsou nesporně světovým unikátem, ale jestli ještě jednou bude hrát klející a chlapy mlátící zlá děvčata, bude s její kariérou konec a svět si na ni vzpomene už jen jako na “tu, co chodila s Vinem Dieselem”. James Purefoy měl sice menší, ale zato omnoho vděčnější roli v Helgelandově Příběhu rytíře, no a zbytek obsazení je takový bezvýrazný a nepodstatný, že si ani nezapamatujete, jak ten-který hrdina vlastně zatřásl kanadami.

Určitě nebudu první, kdo intenzivně dumá, jak by tento film vypadal, kdyby ho byl býval skutečně natočil George Romero. Hororový veterán v nedávném interview potvrdil, že má stále připravený scenář na mohutnou zombáckou apokalypsu. My čekáme, Georgi. A určitě netrpělivěji, než na Resident Evil 2.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Nikoho si nepřesvědčil. Michelle Rodriguez je a zůstane jedničkou ve všech filmech, v kterých hrála. A ta Mila taky není zas tak špatná. Děj je dobrý. Kdyby se tak zobíci objevili hned po pěti minutách, myslím, že by to mohlo krajně nudit.

  2. Ale prosím ťa, Michelle hrala akurát tak v Boxerke, čo u nás uvedené nebolo, a mala malý štek v Rýchlo a zbesilo, kde akurát tak špúlila ústa a nechala Vina Diesela, aby ju chytal za zadok. Tu hrala úplne to isté “zlé dievča”. O Mille som nepovedal, že bola “špatná”, povedal som, že v iných filmoch bola omnoho lepšia. Tu nemala čo hrať. Dej je naprd, čisté béčko bez akéhoľvek ozvláštnenia, snáď iba tá “záchrana” tesne po v laserovej rezačke bola dobrý nápad. Je vidieť, že dnešná mladá generácia, vychovaná na bezkrvných 90-tych rokoch a považujúca za krváky Vreskor a podobne, nevie, čo je to poriadny zombícky horor. Zožeňte si filmy od pánov Romera, Fulciho, Lenziho, alebo trebárs aj ten Braindead od Jacksona, a RE vám bude zrazu pripadať ako Večerníček na dobrú noc.

  3. Konecne nekdo normalni
    Nejsem paran a o hre RE vim pouze to, ze existuje, nicmene kdyz jsem vcera videl tento film, tak jsem byl solidne otraven. To, ze je to film o hre sice zmirni moji kritiku, ale hodne dlouho jsem nic tak priserneho nevidel. Asi jsem od toho cekal trochu vice (podobne jako od Lotra), ale pripada mi to jako replay neci hry, kterou nekdo zfilmoval. Pokud nekdo chcete videt, jak nema vypadat blood-horror, tak se na to podivejte.

  4. Mě se ten film líbil tak jak je natočený a to že tam nejsou “explodující tucty zombáckých kebulí” mě ale vůbec netrápí. Bavil jsem se dobře a o to si myslím jde.

  5. Good!!!
    No, film byl strašnej, souhlasím ve všem s Ďurem, ještě teď přemýšlím co se tam vlastně dělo! /a třeba proč hlavní potvora nakonec shořela/ Mila byla něco mezi Lilu a Johanou, vůbec se herecky neprojevila. A Michelle? Ta byla STRAŠNÁ!!! Už ji nechci nikdy v ničem vidět až do smrti!

  6. Docela dobrej film libil jse mi i mím kamarádům.Škoda jen že hned na začatku Milla stratila paměť jináč by to bylo skvělý Rodrigézová nehrála špatně škoda jen že na konci zemřela.Už se moc těšim na pokračování s názvem Resident Evil: Nemesis.Ja jsem totiž šílený obdivovatel Milli Jovovich.

  7. 2 Petr Buchner: Víš co se říká o lidech, kteří prozrazují, které postavy ve filmu umřou? Víš co o nich říkají lidé, kteří ten film ještě neviděli a rádi by se na něj koukli? Věř mi, není to nic pěkného.

  8. Super konečně další film pro mě, na kterejse dá koukat!To s těma zombíkama je dobře ohodnocený,Milla Jovovich se mi líbila,jak v 5 Elementu tak i v Resident Evil.

  9. Ta recenze vypada ,jak psana od nejakeho uchyla.Pokud chces videt strikajici streva nebo mozky na stenach ,tak se podivej na Ziví mrtví.

  10. Hry jsem nehral, ale film me docela zklamal. Ze tam budou zombici jsem nevedel, ale po tom zacatku, kdy se mluvilo o big-padousskym pocitaci me to dost zklamalo… Milla byla hezka jako vzdycky, ale zachranit to rozhodne nedokazala.

  11. Naprosto dost dobře udělaný film!Skvela atmosfera, gut efekty!Jestli se chce nekdo divat na moře krve,slizu,hnusu apod. ve videoupujcovnách je dost beckovych horroru z 80let!

  12. radsi ne
    do prdele, co s vama je? recenze byla fakt nadupana, jen skoda, ze ji psal nekdo, kdo nestasi millu a potrebuje k vystriknuti hromady explodujicích umrlcich hlav, prdeli a kdo vi, co jeste jineho. hodnelidem se to libilo, povim ti, Díro, anebo jak ze se jmenujes, jestli chces videt plno strev, tak se postav pred zrcadlo a rozrisni si bricho, pak uz ti to stejne bude jedno.

  13. JeffJam
    Ale Mr. Červenák to alespoň napsal živě (teda, to neni to správný slovo)… 🙂 A četls ty třeba něco vod Pavlovského, Kopřivy, Dobeše atd. ??? 🙂

  14. Taky se mi zdá, ze autor recenze si od filmu sliboval krev, kosti, krev, ďoury v hlavách, krev, střeva omotaný kolem hlavní a kosti, maso a krev, ale hlavně hodne krve… No prostě o tom ten film nebyl no…

  15. _.+”**”+._
    Recenze je poněkud pohnutá, ale každý má svůj názor.Mě osobně film zaujal a rád se na něj juknu znova, to že není nijak dějově na výši, to myslím by moc nevadilo vzhledem k tomu jaká situace se tam odehrává.Nehovím si v nesmyslně zacákaných stěnách a vnitřnostech na podlaze, takže mě střihy vyhovovaly, naproti tomu to nebylo natolik bezpohlavní jako spousta filmů, kterými nás momentálně Holywood bombarduje.Sledoval jsem film bez předběžných předsudků a byl jsem s ním spokojen, nemyslím si že je dobrý k filmu přistupovat s tím, že to musí být takový a takový, to bych asi zůstal u animovaných pohádek…

  16. Milý Ďuro, nebudu Vám brát chuť vidět rozprsknutá střeva a gejzíry krve, pokud jste od filmu čekal větší brutalitu, chápu že Vás neuspokojil. To ale není jediné kritérium pro posouzení kvality. Srovnávat to, nebo očekávat od toho něco podobného jako od Romerových starých fláků je hloupost, doba pokročila a samotný RE je o něčem jiném než zombie filmy tehdy. Zombie film je to vlastně jen z části, tedy tomuhle srovnávání bych se dočista vyhnul. (Mimochodem, Romerova Země mrtvých (2005) byla obrovským zklamáním, strašná slátanina) Že se Vám Resident Evil nelíbil je Váš názor a já Vám ho brát nemůžu ani nechci, ale nechápu proč filmu vytýkáte že si na zombíky musíme nějákou tu chvíli počkat. Říká se tomu budování napětí a atmosféry, a díky tomu bych první RE asi jako jediný díl ze série označil alespoň částečně jako horor. Myslíte snad, že klasiky jako Vetřelec, Věc, Evil Dead nebo Predátor by byly působivější, kdyby nás nenechaly si na monstrum počkat a hned na úvod by ho nechaly masakrovat? Já tedy ne. Aby jste mě špatně nepochopil, nesrovnávám RE s těmito filmy kvalitativně, ale to že nás nechává čekat na hlavní “atrakci” se shoduje se způsobem, jakým to činily právě tyto snímky. A právě první a třetí díl RE beru jako nejlepší právě proto, že vzhledem k zaměření na svůj žánr fungují nejlépe. (trojka ne jako horor, ale postapokalyptická akčňárna, ale v tomhle ohledu funguje perfektně)

Zveřejnit odpověď