Isaac Asimov: Autor! Autor!

Českým čtenářům se dostává do rukou patnáct dosud nepublikovaných povídek (s jednou výjimkou) velmistra žánru, kterého nemusím nijak zvlášť představovat, neboť jeho díla jsou všeobecně známá a kdo je nezná, tak se stačí podívat na jakoukoliv SF stránku a určitě tam o něm něco najde…

Neznámý Asimov

  • Autor:
  • Nakladatelství: Argo/Triton
  • Cena: 629 Kč
  • ISBN: 978-80-7553-045-5
  • Vyšlo: 7. 6. 2023

Fascinující literární počátky jednoho z nejpopulárnějších velmistrů světové science fiction, Isaaca Asimova. Sbírka Neznámý Asimov zahrnuje sedmadvacet povídek z let 1939 až 1949, které byly do té doby publikovány pouze v časopisech. Naleznete v ní……

Číst více
Překladatel musí zajít tak daleko, aby si byl jistý, co chtěl autor říct, tvrdí Viktor Janiš

Překladatel musí zajít tak daleko, aby si byl jistý, co chtěl autor říct, tvrdí Viktor Janiš

Viktor Janiš patří k našim nejpřednějším překladatelům z anglosaské jazykové oblasti. Je nositelem řady ocenění, k nimž patří Prémie Tomáše Hrácha, Cena Jiřího Levého a comiCZawards z let 2002 a 2003 za komiksy Liga výjimečných a Z pekla. Dostalo se mu také té pocty, že se ocitl v prestižní publikaci Služebníci slova. Jakmile si najde ve svém nabitém programu volnou chvilku, což se skoro rovná zázraku, rád vaří. Navíc oplývá jednou magickou dovedností – když vypráví o knihách, které přeložil, okamžitě dostanete chuť si je přečíst. O své práci dokáže mluvit tak přesvědčivě, že se vás zmocňuje posvátná úcta…

Těžká planeta - Isaac Asimov (ed.)

Těžká planeta – Isaac Asimov (ed.)

Slavná antologie editora Isaaca Asimova se dočkala u nás již třetího vydání. Poprvé je však kniha doplněna o doslovy sestavovatele a podněty k zamyšlení. Malý bonus je přidanou hodnotou už tak významného sborníku, a navíc pevná vazba a luxusní podoba knihy by mohla ke koupi přesvědčit i majitele předchozích vydání. Pro ty neznalé jsou pak určeny následující řádky.

Příchod noci - Asimov Isaac, Silverberg Robert

Příchod noci – Asimov Isaac, Silverberg Robert

Představte si planetu (jmenuje se třeba Kalgaš) se šesti slunci, kde je každý den, každou hodinu a minutu nějaké či nějaká na obloze. A pak, jednou za čas, tedy přesně za dva tisíce čtyřicet devět let, je na obloze jen jedno a to je ještě překryto drzým a do té doby neviditelným tělesem tak, že nastane absolutní zatmění. Co to znamená pro civilizaci, která nezná tmu a pouhá patnáctiminutová jízda temným tunelem dokáže jejím příslušníkům buď vážně psychicky uškodit, nebo je dokonce i zabít? Samozřejmě, že totální katastrofu.

Ani sami bohové – Asimov Isaac

Většina spisovatelů si časem vytvoří svůj vlastní, osobitý styl psaní. Jen málokterý však dokáže svou techniku na čas odhodit a překročit sebou samým stanovené meze. Tím spíše, když se jeho dosavadní tvorba setkala s takovým úspěchem, že se autor stal již zaživa jedním ze symbolů žánru, v němž působí. Isaac Asimov se však k takovému kroku rozhodl – a světlo světa spatřilo jeho nepochybně nejvýraznější dílo a jeden z nejlepších románů zlatého věku science fiction.

Roboti úsvitu – Asimov Isaac

Třetí (a poslední) velký případ newyorského detektiva Eliáše Baleyho se odehrává na Auroře, politickém, kulturním i vědeckém centru Vnějších světů. Třebaže se příčina vyšetřování – „smrt“ humanoidního robota – může zdát ve srovnání s vraždami, které řešil dříve, nicotná, jde ve skutečnosti o nejdůležitější Baleyho případ, na jehož úspěšném vyřešení závisí budoucnost pozemšťanů a v dlouhodobější perspektivě i budoucnost celého lidstva.

Ocelové jeskyně – Asimov Isaac

Při vyslovení jména Isaaca Asimova asi každého napadnou dvě věci: Nadace a robotické zákony. Třebaže své pozitronické roboty proslavil především svými povídkami, rozhodl se rozvést své myšlenky do krátké série románů. Prvním z nich byly právě Ocelové jeskyně.

Neznámý Asimov I. – Asimov Isaac

První kniha “Neznámý Asimov” není nic jiného než sbírka prvních povídek slavného sci-fi spisovatele Isaaca Asimova. Povídky sice nedisponují kvalitou jeho pozdějších prací (Nadace; Já, robot…), přesto se jedná o knihu, která jistě zaujme nejen fanoušky tohoto spisovatele.

1 2 3 8