Mlok 2004

Letošní ročník Ceny Karla Čapka znamenal ještě větší rozevření nůžek mezi dlouhými a krátkými povídkami, úspěch nových jmen, ale zároveň vítězství toho zdaleka nejzkušenějšího autora – Jany Rečkové. Stojí letošní MLOK za pozornost?

Mlok 2004

  • Autor:
  • Nakladatelství: Cena Karla Čapka
  • Cena: 188 Kč
  • ISBN: 80-239-3391-4
  • Vyšlo: 20. 8. 2004

Podtitul nelže. V téhle knize vás opravdu čeká to nejlepší, co se za rok 2004 na poli české fantastiky urodilo. V jedenácti příbězích najdete všechny tváře fantastiky – cizí planety i fantasy světy, dalekou budoucnost………

Číst více
MLOK - Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2004

MLOK – Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2004

  • Autor:
  • Nakladatelství: CKČ
  • Cena: 188 Kč
  • Vyšlo: 26. 8. 2004

POVÍDKY: EDITA DUFKOVÁ: Za okraj Světa, ZUSKA MINICHOVÁ: Mynostejské sviatky dažda, OLGA NOLCOVÁ: Myš, JANA RECKOVÁ: Myší balada, KONSTANTIN ŠINDELÁŘ: Lovci KRÁTKÉ POVÍDKY: MILOŠ FERKO: Vlčia noc, MARTIN GILAR: Autostop……

Číst více

Ceny Akademie SFFH za rok 2004

O víkendu se uskutečnil tradiční veletrh Svět knihy a v jeho programu bylo opět předávání cen české Akademie SFFH. Předávalo se již podesáté, ale rozhodně nešlo o zaběhnutou rutinu. Za rok se totiž přihodilo několik podstatných změn.

Reportáž: Parcon 2004

O uplynulém víkendu se konalo nejdůležitější setkání fanoušků sf v naší republice, Parcon. Po dvou ročnících v Chotěboři dostal příležitost tým vedený Richardem Klíčníkem a město Brandýs nad Labem. Letošní Parcon se konal v termínu, ve kterém se obyčejně odehrávaly Bohemiacony blahé paměti, a tak částečně tuto skvělou akci nahradil. Ostatně, Bohemiacony připomínaly i jiné věci.

Březnová Pevnost a 300 spartských hrdinů (PR)

Do společného projektu Franka Millera a Zacka Snydera vkládají fanoušci fantastiky po celém světě obrovské naděje – právě snímek 300: Bitva u Thermopyl by se mohl stát onou dlouho očekávanou renesancí kvalitní velkoformátové historizující podívané. Tématická linka osudů tří set spartských válečníků je leitmotivem Pevnosti na měsíc březen.

Psát se člověk naučí jedině psaním, tvrdí spisovatelka Jana Rečková

Kdo by neznal Janu Rečkovou? Autorku, která už vydala přes dvacet románů a přes stovku povídek v žánrech sci-fi, fantasy i hororu. Nenajdete periodikum či zásadnější antologii, kde by se neobjevilo její jméno. Nosí titul Lady fantasy, je držitelkou několika Mloků a Ikarů i nominací na cenu Akademie SFFH.V době, kdy vstoupila do světa literární fantastiky, se v něm tolik ženskými autorkami nehemžilo jako dnes, a působila tak trochu jako zjevení, nad kterým mnozí žasli. A přitom ona sama se vyznačuje až přehnanou skromností a sebekritikou.

Cesty k fantastice VII. - Jana Jůzlová

Cesty k fantastice VII. – Jana Jůzlová

Vzpomínáte si na náš projekt Cesty k fantastice, v němž jsme vám nabízeli články osobností české a slovenské fantastiky na téma “jak jsem k fantastice přišel”? V novém roce ho oprašujeme a jako první vám svou cestičku předkládá redaktorka a autorka Jana Jůzlová, která svému příspěvku dala výstižný název Jak jsem k fantastice přišla aneb Za vším hledej muže (většinou).

Novinky a hosté Festivalu fantazie 2010 (PR)

Festival fantazie opět pro své návštěvník připravil řadu novinek. Mezi nimi letos bude třeba rozšíření herny, skutečný párek v rohlíku, nové programové linie, hlídání dětí, … Kromě toho se můžete těšit na setkání s mnoha zahraničními i domácími hosty. Navíc se letos chystá novinka – 1. Slet autorů fantastiky s hromadnou autogramiádou spisovatelů, přednáškami, besedami a dalším. Co všechno vás čeká v Chotěboři již za pár dní (1. – 11. 7. 2010)?

1 2