„Po hlavě“ do nového Ricka a Mortyho

Rick a Morty, komiksová adaptace veleúspěšného animovaného seriálu pro dospělé, je zpět, a s ní další (a ještě šílenější) dobrodružství alkoholického šíleného vědce a jeho vnuka oplývajícího převelice nízkým sebevědomím. Čeští fanoušci tak mají možnost nejen sledovat nově vysílanou čtvrtou řadu výše zmíněného seriálu, ale zároveň si zábavu prodloužit a okořenit rozšířeným světem, jehož se nám dostává díky spisovatelům a kreslířům jako jsou Zac Gorman, CJ Cannon, Tom Fowler a další.

Hlavní a ústřední příběh přítomného, již třetího svazku (o třech kapitolách/sebraných sešitech) pojednává o dobrodružství uvnitř uťaté hlavy Ricka z alternativní dimenze, do kterého se naši staří známí pouští, jen aby se museli urychleně odebrat do hlavy alternativního Mortyho, přičemž po finálním a konečném návratu „domů“ zjistí, že to, před čím z obou hlav utekli, je čeká i tam – a sice invaze fanaticky náboženských mimozemšťanů, uctívajících Rickův „multidimenzionálně“ upravený topinkovač. A pokud se tato krátká anotace zdá případnému zájemci o četbu málo originální či výstřední, máme zde dvě kratší povídky – v první Rick svého vnuka přinutí prožít počítačovou simulaci čtyř let na vražedné mimozemské střední škole, a druhou, v níž se nebohý Morty zúčastní bojového sportu na život a na smrt (na který si Rick nezapomene vsadit nemalou sumu peněz).

Série poté pokračuje nejen v duchu humorném, v němž nechybí hyperbola a absurdní humor, nýbrž i co se vizuálního zpracování týče. Všichni kreslíři se v přítomném svazku snažili příliš se nevzdálit od toho, jak postavy vypadají na televizních obrazovkách, ale zároveň do kresby tím či oním detailem anebo aspektem vnést cosi trochu nového – něco málo ze svého vlastního stylu. Jako u předchozích dílů si tedy máme možnost přečíst si nové příběhy o starých známých postavách, aniž by nám vadilo, že se atmosféra, styl nebo vzhled liší od předlohy. Skuteční nadšenci (a zejména pak filmoví a komiksoví fajnšmekři) se nakonec mohou pousmát nad několika odkazy či narážkami na populární kulturu (čímž je, koneckonců, seriál rovněž známý).

Gorman, Cannon, Fowler a další se tedy v žádném případě nemohou stydět před Justinem Roilandem a Danem Harmonem (tvůrci původní televizní předlohy), neboť s jejich dílem nakládají s náležitou úctou a věrností, přičemž malé změny a zakomponování vlastních stylů jsou vskutku zanedbatelné. Rick a Morty: Třetí svazek si v tomto případě užijí jak fanoušci seriálu a všech předešlých čísel komiksu, tak ti, kteří přijdou do knihkupectví, a odnesou si jen a pouze tento svazek – příběhově totiž na své předchůdce nenavazuje, a lze jej číst bez ohledu na čtenářovu znalost dílu prvního a druhého.

Název: Rick a Morty: Třetí svazek

Autor: Zac Gorman a další

Překlad: Darek Šmíd

Vydala: Crew, 2019

Počet stran: 128

Vazba: brožovaná

Cena: 299 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page