Eragon – Paolini Christopher

Román Eragon byl velký prodejní hit loňského roku. Naše první recenze vyvolala bouřlivou reakci na téma kvality tohoto románu. Požádali jsme proto nezávislého recenzenta Wojtu Běhounka, aby se na román podíval tentokrát on v nové recenzi.

Paolini Christopher - EragonEragon je chudý farmářský chlapec, který sní o dobrodružství a slávě. Ve chvíli, kdy v lese náhodně nalezne hladký modrý kámen, ještě netuší, že ho jen krůček dělí od splnění těchto fantastických snů. Z tajemného kamene se totiž vyklube opravdové dračí vejce – a z něj se pochopitelně vylíhne opravdový drak. Sice zatím jen malý dráček, ale to nic nemění na jeho pravém dračím původu – už jen kvůli tomu, že „malý dráček“ se velice rychle mění ve velkou dračici. Což je dost podivné, vzhledem k tomu, že draci jsou v Alagaësii už jen tvory z pohádek. Je tedy nutné držet svého nového domácího mazlíčka pěkně pod pokličkou. Kdo ví, komu vejce totiž původně patřilo…

Máme statečného hrdinu, máme jeho věrného draka – chybí nám už jen zápletka. Ta se rozjede vzápětí, protože Eragonova rodná víska je do základů zpopelněna tajemnými a hrozivými tvory. To rozhodně vytočí kohokoliv. Navíc vše nasvědčuje tomu, že tyto zákeřné bytosti hledaly samotného Eragona a jeho novou dračí přítelkyni Safíru. Nebýt vesnického poustevníka Broma (jak správně očekáváte, není to ledasjaký poustevník), zřejmě by se Eragon bezhlavě pustil po stopách zabijáků. Ovšem poté, co mu Brom odhalí širší důsledky jeho „nelegálního“ vlastnictví možná posledního hodného draka, zjišťuje Eragon, že pomsta je to poslední, co musí pro svou zemi udělat…

To je počátek Eragonovy dlouhé cesty za dědictvím Dračích jezdů. Ano, přesně jak očekáváte, po tomto rychlém úvodu následuje cesta z bodu A do bodu B, něco málo odhalení z nejasné chlapcovy minulosti a z minulosti Dračích jezdců, další cesta z B do C, něco málo odhalení z historie Alagësie, honička z C do D, odhalení intrikářského plánu hlavního padoucha, boj, komplikace a rychlý útěk z D do E… a konečně velký boj, ve kterém se (no, to to trvalo) potvrdí, že hlavní hrdina je opravdu „Ten“ hlavní hrdina, o kterém už nějaký čas kolují legendy. Tečka, konec, pokračování příště (to jest likvidace hlavního padoucha a komplikace, které to přináší). Uznávám, že jsem opomněl zmínku o navázání nových věrných přátelství a seznámení se s různými magickými tvory Alagësie, ale jinak jsem asi v kostce vylíčil vše podstatné.
Ne, neodvyprávěl jsem vám celou knihu – přeci jenom, tohle se nedělá. Děj je samozřejmě trochu členitější a občas se i drobně zkomplikuje, ale ve svém důsledku jde jen o jednoduché a lehké čtení. O čem kniha je, to dojde každému čtenáři, který se dostane přes prvních sto stran (z pěti set).

Co se knize rozhodně nedá upřít, je, že se stala takřka „přes noc“ absolutním bestsellerem jak v USA, Británii, Austrálii, tak i v jiných zemích – filmové zpracování údajně už klepe na dveře. Dokonce i u nás byla během velmi krátké doby beznadějně rozebrána a v rychlosti dotisknuta. (Zde musím složit poklonu nakladatelství Fragment – tak masivní reklamu na tak nevýraznou knihu jsem opravdu ještě nezažil. Za tuhle kampaň si zaslouží jedničku.) Podobný zájem v poslední době (na poli dětské literatury) sklidil snad jen Harry Potter, i když ten v daleko větším měřítku. Co však knize upřít lze, je její kvalita, která bývá často přeceňována. Nejde o nijak originální či propracované dílo, ale o příjemnou lehkou fantasy určenou především dětem a začínajícím nenáročným čtenářům fantasy. Jen málokterý z „pokročilých“ Eragona vůbec dočte nebo ocení – na to je kniha příliš předvídatelná, jednoduchá a plná klasických klišé. Navíc se nedokážu ubránit dojmu, že se autor z velké části nechal ovlivnit díly, na kterých vyrůstal. Nemůžu říct, že by Christopher Paolini vědomě vykrádal jiné autory, ale inspirace spisovateli jako je Anne McCaffrey, Ursula K. Le Guin, J. R. R. Tolkien atd. je víc než znatelná. Není to sice žádný hrdelní zločin, ale mě si tím bohužel nezískal. U knih více oceňuji tvůrčí píli, než schopnost napodobovat.

Eragon je naprosto ideální kniha pro kluky a holky, které okouzlil svět fantasie a chtějí se do něho plně ponořit. V tomto směru má kniha vše, co má mít – mladého hrdinu, roztomilého draka, odporného padoucha, sympatického poručníka, pohádkový svět, jenž potřebuje zachránit, různé fantastické rasy a stvoření, dobrodružný a napínavý příběh, nesmrtelná přátelství a nehynoucí lásku, morální a výchovný podtext a v neposlední řadě krátké kapitoly a velká písmena. Starší čtenáři, kteří si oblíbili Harryho Pottera či Nekonečný příběh, však kniha s největší pravděpodobností bavit moc nebude – na to je vskutku moc jednoduchá a předvídatelná.

Na svůj věk si mladý Američan Christopher Paolini (17. 11. 1983) ale rozhodně zaslouží uznání. Ač Eragon není nijak světoborné dílo, je napsáno svěže a čitelně. Četba rychle odsýpá a pakliže od příběhu nečekáte olympijské výkony, bude vás i bavit. Autor stvořil vlastní komplexní svět, který nijak nevybočuje ze standardu, ale rozhodně mu funguje. Uvidíme, čeho se dočkáme v dalších dílech.

V rámci dětské fantasy si kniha určitě zaslouží osm z deseti bodů. Ale protože tohle není server o dětské fantasy ale o fantasy vůbec, nemůžu knihu zařadit jinam než do obyčejného průměru.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Mne se Eragon libil a netrpelive cekam na pokračovani.Jen tak dal!

  2. Mne se Eragon libil a netrpelive cekam na pokračovani.Jen tak dal!

  3. Neříkám, že se mě Eragon nelíbil! Pravda – je to trochu víc předvídatelný ale na relax dobrý! Takovej slušnej průměr!!!

  4. Mě to nepřišlo ani jako „slušnej“ průměr. Nesnáším když po 50 stánkách víc jak se bude kniha dál vyvíjet. Ale číst se to dá, to uznávám. wojta

  5. To Wojta: Když vám to nepřišlo ani jako “slušnej” průměr, proč tomu dáváte 5/10?

  6. Fakt jsem se snažil ale nedokázal jsem se do toho začíst, takže jsem to po přežvýkání asi sto stran poslal dál. Bylo to na mě trochu moc “soft”, i když jako dětská knížka asi může být dobré. Myslím, že kromě na fantasy navazuje motivicky ještě na druh knížek, které se psaly hodně dříve – mladý hrdina a jeho zvířecí kamarád. (většinu pes, kůň nebo poník).Vlastně je mi autora trochu líto, tvůrci dnes nemají vůbec čas, aby v nich myšlenky “dozrály”, jak se něco jeví jen trochu komerčně zajímavě, hned jim to trh rve z rukou…

  7. vraždil bych
    Jako milovník faktasy jsem byl překvapen iniciativou mé drahé přítelkyně, když jsem pod stromečkem objevil pro mne zcela neznámého autora a jeho knihu Eragon. Reklamní lísteček přiložený ke knize, který se mne snažil přesvědčit, že kniha je naprostý bestseller, mne ale příliš nepovzbudil. Knihu jsem přečetl a tomu, kdo tvrdí že kniha je skvělá a je to jedno z nejlepších děl bych v klidu zakroutil krkem. NEsnáším předvídatelnost, jednoduchost a hloupost, nejlépe v kombinaci. Kniha disponuje všemi třemi ingrediencemi a to v hojném množství. Neupírám že na 17. letého spisovatele to není špatný výkon, ale abych ji hodnotil kladně, musela by dostat nálepku “pohádka”.Souhlasím s autorem recenze, že tohle byla mistrně udělaná reklamní kampaň, kterou bych výsledkem přirovnal ke kampani “Český sen”. Rozumím lidem, kteří chtěli autorům Českého snu nasekat zadek.

  8. Artemis Fowl: Člověk musí mít trochu soudnosti – to že mě kniha nebavila, ještě neznamená že se kolem mě točí svět. A pět z deseti je prostě průměr – ani slušnej a ani neslušnej.Michael Bronec: Můj hrdina byl “Barik” a “Černý hřebec” – ty bez problémů celou Safíru i s Eragonem strčej do kapsy. V plátkovém balení.Samuel Man: Slyšel jste ty reklamy v rádiu? Tak to byl fakt úlet…

  9. Souhlasím s recenzí. Naprosto průměrné fantasy vhodné pro mladší čtenáře.

  10. Bohužel v současné době stále silnější globální infantilizace to je ideální produkt. Na tomhle trendu se parádně svezl Harry Potter, jenže to je ještě docela dobře vymyšlená a kultivovaně napsaná pohádka, která neuráží vkus a fantazii starších čtenářů. Eragon už je vyloženě podlez. Jednoduchý a dětinský jako Křemílek a Vochomůrka, ale bez jejich kouzla, duše a vtipu.

  11. Mne osobne eragon ucaroval……na takovyho pana prsten rozhodne nema ale na to v kolika to Paolini psal je to hodne dobry

  12. Sabriel: Na jeho věk je to dobrý, ale na spoustu knih z tohoto žánru to prostě zdaleka nemá. A knihu nelze soudit podle toho v kolika ji kdo napsal. Navíc si Paolini ukousnul dost velké sousto, které nezvládl o nic lépe než desítky (či stovky?) spisovatelů před ním. Proto mě ten humbuk kolem toho tak zaráží – z komára se dinousaurus udělat nedá. Vždycky to bude jen komár.

  13. naprostej průměr
    Souhlasím s recenzí. Knížka je neorginální, kostrbatě napsaná… Prostě průměr…

  14. Nesnáším recenzisty!!!!
    Respektuji, že co člověk – to názor. Každý má jiný vkus a jiné chutě. Co se mi ale nelíbí, jsou lidé, kteří své názory pokládají za pravdu a vytvářejí si z nich svou “image” všeználka. “Čím povrchnější a ostřejší kritika, tím jsem originálnější a chytřejší.”Pokud někdo vezme do ruky knížku s drakem na obalu, s hlavním hrdinou, kterému je stěží 15let a čeká od příběhu “dospělou fantasy” plnou intrik, krve a sexu – je u mě ubožák.U žánrů fantasy a pohádka jsou hranice tak tenké, že bez jejich vzájemného prolínání a překračování by spousta knížek ani nevznikla. S tím uzce souvisí i předvídavost a spletitost příběhu. “Pokud jde červená karkůlka babičce přes les, je velice předvídavé, že podká vlka. A pokud jde Frodo Pytlík s prstenem přes Mordor, těžko zemře hned na začátku příběhu, nebo prsten nedonese!”Kritiku typu předvídavý děj, pohádkový příběh, jednoduchost – považuji za ubohou!!!!

  15. Paul – myslím, že jsi ve svém spravedlivém rozhořčení trochu mimo. Tady nikomu nevadí, že Eragon má jednoduchý děj a pohádkový příběh. Mně a ostatním “recenzistům” vadí to, že nemá nic jiného. Rozhodně nikdo nečeká “intriky, krev a sex” :)) Přečti si ještě jednou, co jsem napsal o trochu výš o kouzlu, duši a vtipu a jestli ani pak nepochopíš, oč nám jde, tak…to se nedá nic dělat.

  16. nesnáším kecálisty
    Též respektuji že co člověk to názor – ale když si někdo nevšimne, že v rámci dětské fantastiky jsem knize dal osm z deseti a přitom tady brečí, jak jsem zlej, je u mě taky dost ubohej všeználek.

  17. Paulovi
    Je mi líto, ale zrovna já jsem člověk, který “fantastické” pohádky čte i ve své dospělosti a má je asi ze všeho nejradši, Hobita, Nekonečný příběh, Medvídka Pů, Mumínky, četl jsem nějaké i v angličtině, protože Britové jsou nejlepší pohádkáři na světě. Je to vidět ostatně i na Rawlingové, vzdor té poněkud nastavované kaši.Přečetl jsem Eragonu asi jen sto stran, ale vážně jsem se do toho musel nutit a nechat toho pro mě byla spíše úleva. Nejde o to, zda je děj konvenční či čím inspirovaný, ale je strašně OČEKAVATELNÝ. Samozřejmě, že člověk po první stránce neví přesně, o co půjde, ale dějová linie plyne většinou podle nejklasičtějšího možného vývinu a pořád jsem si říkal “tohle jsem přece už někde četl”.Chápu, že napsat v osmnácti takový text je obdivuhodný výkon – texty, které jsou mi nabízeny jako nakladateli, jsou o mnoho stupňů horší a nezřídka od starších lidí. Ale snad nakladatelé měli nechat text Eragonu ještě nějakou dobu uzrát a autora, aby na něm pracoval.Myslím ale, že hlavní kritika se snáší ne na autora a ani ne na knihu, ale spíše na tu barnumskou reklamu, která ji všude obestírá. To sice není autorova vina, ale prostě to dráždí, když sám text je spíše průměrný. Chápu sice i nakladatele – Rawlingová píše pomalu a na trhu je teď otevřená obrovská nika, do níž se všichni snaží vecpat se svými autory, protože Potter vytvořil obrovský potenciální trh, ale stejně si myslím, že je hnus, aby se hned kolem každé knihy začal plánovat film, sbíratelná karetní hra, internetové stránky o magii a já nevím, co všechno ještě…Nerad to říkám, ale Tolkien má asi štěstí, že už umřel, dnešní doba by ho i sjeho dílem zničila…

  18. Já si myslim že tahle knížka je odpočinková,čitelná,průmerná směs,ale rozhodně bych jí nedala jako typického představitele fantasy,ale spíš knížku pro děti předškolního věku.

  19. Knihy jako Nekonečný příběh, Mumini, Daleká cesta za domovem, Hobit či Harry Potter dokazují že ani dětská fantastika se nemusí držet hranic “jednoduchosti a očekávatelnosti” – proto si nijak nemohu vážit knihy, která tyto hranice nepřekročila ani o milimetr. A s tou reklamou to Michal vystihl přesně.

  20. Průměr?
    No nová recenze Eragona hodnotí ještě hůř než ta první..a to se mi má líbit?Já jsem se do knížky zažrala hned a měla jsem jí přečtenou asi za čtyři dny..no někomu holt stačí ,,slušnej průměr”….

  21. stado
    Problem teto knihy je jinde – nectou ji jen zacinajici ctenari kolem 13 let, ale i lide starsi, kteri by ovsem meli cist neco trochu “komplexnejsiho”. Tim rikam, ze clovek, jemuz je treba 25 let a tahle kniha se mu navic libila, neni nikdo jiny, nez povrchni a prihlouply omezenec. A argumenty jako -relax- jeho stupiditu jen podtrhuji.Ted jen zbyva odpovedet na otazku, jestli lide vice nez na recenze daji na reklamni letaky, nebo jsou vazne tak blby a nic slozitejsiho by nezkousli…

  22. Divnému niku
    Nemohu říci, že bych úplně souhlasil. Jde o to, že mohutná reklama přilákala k Eragonu i čtenáře, kteří jinak normální fantastiku prostě nečtou. Možná ani nečtou knihy moc často, ale reklamní masáž je přesvědčila. Pro takové čtenáře může být v Eragonu hodně nového, zatímco my, co čteme fantastiku pravidelně a třeba se jí i hlouběji zabýváme, se u toho nudíme a zíváme…

  23. To že mohutná reklama přilákala nové čtenáře k fantastice je jen dobře – ale ať proboha nikdo netrvrdí že Eragon je nějak výjimečné a zásadní dílo. Tuctová fantasy jakých je plno – nic víc, nic míň.

  24. Eaexk1uzZ: je mi vážně líto, že hodnotíš lidi podle toho co čtou! NO, nevím o čí stupiditě to vypovídá!reklama byla dost masivní – to je fakt – a svůj účel splnila – lidé to prostě kupovali – přiznávám, jsem obětí propagace :-))) Nechť mi má peněženka odpustí!!! 🙂

  25. no rozhodně říkat o někom, kdo obšětuje čas a přečte si knihu, mi nepřipadá úplně košér,

  26. no rozhodně říkat “omezenec” o někom, kdo obětuje čas a přečte si knihu, mi nepřipadá úplně košér,tak jsem se chtěl vyjadřít

  27. Hirsch – slyšels už rčení “Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, co jsi zač?” :)) A ono to většinou fakt funguje.

  28. Rčení „Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, kdo jsi“ nemá vypovídat o inteligenci dotazovaného, ale o jeho zálibách či osobnosti. Čtu všelicos a vážně se necítím jako někdo víc či míň. Hodnotit lidi podle jejich oblíbených žánrů je dost černobílý. A hloupý. To je jako kdyby jste řekli že všichni, kdo navštěvují tyto stránky, jsou dementi. Protože fantasy je v širokém měřítku stále ještě brána jako braková literatura.

  29. Třebas jsme navenek dementi, to je mi fuk, ale jsou u mě blbečkové ti, kteří se posmívají jiným za to, co čtou…Je to hloupé a pohodlné.

  30. Nedavno prej byli zase za dementy navstevnici conu v patecni priloze Mlady Fronty. Mozna lepsi nez bejt toho vetsinovej ctenar. 🙂

  31. O. Jireš: Je to dost OT, ale nemůžeš to trochu rozvést? Docela mě to zajímá.

  32. Ctitelé fantasy se na žádných akcích rozhodně nezapřou. Ale furt je to lepší než fotbaloví fanoušci.

  33. Dementi
    Páteční Mladá fronta DNES (sic) má přílohy ZDRAVÍ & ŽIVOTNÍ STYL, TEST a KAM NA VÍKEND.14. ledna v pátečním _magazínu Lidových novin_ vyšel v informovaných kruzích již kultovní článek, naskenovaný třeba na http://www.avalcon.cz/propagace/lnas04.htm

  34. Hodnotit cloveka podle toho, co cte, je zcela v poradku. Stejne jako lze hodnotit cloveka podle toho, na co se diva v TV, co posloucha, co zrkatka dela ve volnem case. Spest se takrka nelze. Tim chci rict, ze opravdu jen vyjimecne se stava, aby vzdelanec cetl pravidelne shitovou literaturu a naopak. Jedina vyhoda Eragonu tedy je v pritahnuti ctenaru, kteri se prave skrze Eragon snad v budoucnu mohou casem prokousat k necemu okazalejsimu.

  35. Je naprosto normální aby „vzdelanec cetl pravidelne shitovou literaturu“ a obráceně. Vzhledem k tomu že jsem s těmito lidmi běžně v kontaktu, tak si nemyslím že tu mluvím do větru. Záleží na tom jakým způsobem knihy, hudbu a filmy vnímají a nakolik je berou vážně. Je jasné že Kulhánka nečtu jako filozofickou tezi, a naopak, učebnice chemie pro mě není vtipná odechovka.

  36. Koukám že se to tu docela zvrtlo, podle mě je ta kniha jednoduchá, leč autor je ještě mladý (asi stejně starej jako já :o)), možná nás překvapí.

  37. Re: stado
    No počkej..takže každej komu se líbí něco jinýho než ostatním je omezenec??Tak to tě trochu lituju…

  38. Kdyz uz jsme u Kulhanka, tak od neho jsem neco malo cetl a je to prave jasna ukazka spatne chapaneho vyznamu “oddechovka”. Kulhankej neni proste dobry spisovatel (snad az na prvni dil Nocniho Klubu) a myslim, ze kazdy, kdo jeho ponekud dosti jednoduchou stylistiku a dejove vakuum povazuje za relax, je hlupak. Odpocitnou si lze prece u normalni knihy a neni potreba vyhledavat uplnej shit na dne. To bychom pak mohli odpocivat u banalit ala serial Cobra 11…ehm… Jinak ten, komu se libi neco jineho, neni pochopitelne omezenec, pokud ovsem “to neco jineho” neni naka skvara, “duchovni prujem” apod. – pak to omezenec samozrejme je.

  39. já nevim, ale podle mě je vzdělanec člověk, který přečetl hodně, snaží se přemýšlet o souvislostech a nic neodmítá dokud se sám nepřesvědčí. Když někdo čte brak, přeci to neznamená, že třeba nečte i Manna, Sartra, Feuchtwangera, Masaryka… prostě má jen rád občas i ´lehčí´ žánr, anebo ho jednoduše jen učaroval svět, který nikdy nemůže být. Eragon je nejspíš prvotinou čpící kniha, ale myslím si, že už to, že ve svých kolika sedmnácti nebo osmnácti? dokázal vytvořit smysluplné dílo je milé. Přesně tak, nejen Kulhánek je milionkrát horší, většina české fantasy se Eragonu vyrovná… Za všechno může ta příšerná kampaň, která nás manipuluje do nákupu něčeho, co vlastně ani sami nechceme…

  40. Já si prostě myslím, že kdo hodnotí lidi podle toho, co čtou, tak není v pořádku sám. Byl to asi jeden z důvodů, proč jsem odešel ze slonovinové věže Fandomu, kde Rampas v interkomu předzpěvuje jako muezín co je dobré a co ne a všichni to po něm sborově opakují.Knihy mají přece celou řadu funkcí a ne jenom jednu. Mohou být naprosto oddechové a dobrodružné, mohou být naprosto myšlenkově hutné a filosofické a cokoli mezi tím. Znal jsem pár vysokoškolsky vzdělaných holek, kterým to poměrně dost pálilo a přitom si na oddech četly harlekýnky. Znám lidi, co před sebou neustále drží nějakou “hodnotnou” knihu a přitom jsou kokoti k pohledání a naprosto se s nimi nedá mluvit.Exkluziv: Myslím, že jsi ještě moc mladý a vypjatě intelektiální. Podle mě je takto hodnotit lidi vážně nemoudré.

  41. 650. stranka
    Mlade holky ctouci harlekynky…no to je objev, clovece…uz jsi nekdy videl holku ctouci poradnou kolosalni fantasy, scifi ci snad klasiku? Proste zeny maji obecne ponekud mensi fantasii nez muzi a proto jim nezbyva nez cist harlekynky. A vubec to nesouvisi s jejich vzdelanim. A ty vyjimky, ktere bys mi snad podsouval, jen potvrzuji pravidlo. A lidi ctouci hodnotne knihy…no uvedom si, ze pokud jsou vzdelanejsi a sectelejsi nez ty, pak zcela chapu, ze se stebou nebavi, clovekem hloupejsim a povrchnejsim. Musis to brat take z jejich strany, ne jen z te tve.A co je nesjmutnejsi, tvoje radky o “kokotech” a “vysokoskolackach” nejsou vubec argumenty proto, abych lidi podle toho, co ctou, nemohl hodnotit. Naopak moji teorii jasne potvrzuji! Zkus se nad tim zamyslet.

  42. Zamyslel jsem se
    Zamyslel jsem senad tím a vyšlo mi jasné řešení. Kokot jsi Ty…

  43. M.B.
    A vida! Panackoci dosli argumenty a zabrednul do nadavek…Ale asi mas recht…ja jsem kokot, Rampas je kokot, lide ctouci hodnoutnou literaturu jsou kokoti, Ch. Paolini je kokot…jen ty, svetak a moreplavec Michal Bronec, jsi stelesnenim Dokonalosti.

  44. To: Eaexk1uzbrjsofhsl\fm\
    Pises: “uz jsi nekdy videl holku ctouci poradnou kolosalni fantasy, scifi ci snad klasiku?”A ja se ptam: Kolik holek vubec si uz za svuj zivot videl?

  45. Exkluzivovi
    Dobře, omlouvám se za nepěkné slůvko, leč přiznám se, že si myslím, že Tvé argumenty jsou známkou hlouposti. Teď to vůbec nemyslím jako urážku, nýbrž v tom původním smyslu definice ne-chytrost, možná spojená se značnou sebezahleděností. Myslím si prostě, že hodnotit člověka podle toho, co čte, je známkou hlouposti. Lidé jsou složité a komplexní bytosti a člověk často pořádně nepozná ani své nejbližší, se kterými se léta baví. Představa, že bych měl někoho posuzovat proto toho, do jaké knížky zrovna strká nos, je stejně absurdní jako zábavná, ale ve svém důsledku vlastně dost smutná, že si to někdo může myslet.Ale třeba z toho vyrosteš… :-)))

  46. Eaexk1uzZ
    Čím více lidi čtou tím raději mají “lehčí” žánry a naopak. Je to naprosto normální a kdo si navíc myslí že holky (které mají takzvaně menší fantasii než muži) čtou jenom harlekýnky, toho vážně ještě hodně nepoznal. Dost dobře nechápu kam chodíš na své argumenty. Že by jsi je vyčetl z nějaké “vysoce intelektuální” knihy? Kdo ví…

  47. COŽE?????????
    Fakt sem si nevšim, že by Eragon snil o slávě.Jinak recenze je fakt skvělá.

  48. Dan Závodský
    Použil jsem to jako slovní obrat – mladý chlapec, který touží po úplně jiném životě, než jaký zrovna žije. Pravdou je že doslova “o nesmrtelné slávě” nesní.

  49. Takze zacneme u tech zen. Hned jsem vedel, ze se objevi nejaky chytrak podsouvajici moji tezi nizke mire zenske naklonosti k kolosalnim fantasy jako dusledek nedostatecneho styku me malickosti k neznemu pohlavim. A vida, pan Jires nezklamal. :-)) Musim te, clovece, ale uklidnit, mam rodinu, zen jsem poznal dost a navic jsem v mladi studoval humanitni skolu, kde byl pomer zena:muz 4:1.Proste rikam, ze zeny maji obecne nizsi fantasii, trpni casto prizemnosti a naivitou, konecne se staci podivat, kolik “umeleckych povolani” (maliri, reziseri, spisovatele, filozofove…) je na svete zastoupeno zenami…ano – temer zadne (aneb znama fraze, ze na jednu spisovatelku pripada tricet spisovatelu). Tohle je proste fakt. S tim samozrejme souvisi, ze zeny sice mozna ctou, ale uz jste je proboha videli nad Asimovem, Gibsonem, O.S. Cardem nebo Herbertem? Jak jsem rekl, kolosalni fantasy a scifi holt neni ten pravy darek pro vasi milou, abych tak rekl. :-)) A pokud tvrdite opak, sahnete ji pro jistotu mezi nohy, aneb kultovni scena v Trainspottingu :-))Jinak argumenty M.B jsou zcela chabe…Ale dost uz toho zbleptu. Abych to tedy sesumiroval, rozhodne netvrdim, ze lze na zaklade toho, co clovek cte, stanovit minimalisticky zivotopis ci sand komplexni psychologicky rozbor osobnosti, ale snad se shodneme na tom, ze urcity OBRAZEK o cloveku to vytvari. A platno malirovo muze uz jen horko-tezko zavelet k obratu…

  50. Eaexk1uzZ
    Rozhodně se neshodneme. S člověkem který tvrdí že ženy nečtou Asimova, Gibsona, Carda či Herberta a navíc že nejsou zastoupeny v umění, prostě souhlasit nemůžu. Možná že když vyjdeš ven mezi lidi, poznáš skutečnou realitu. Tvůj momentální pohled na svět mě osobně přijde dost zaujatý a omezený. Alespoň z toho co tu píšeš to tak vypadá.Pravdu máš s tím že si o lidech děláme obrázek podle toho co čtou – ale ten obrázek rozhodně není komplexní a kolikrát nemá se skutečností nic společného.

  51. Eaxk1uzZ:jak se zdá, i přes svou tak proklamovanou “zkušenost” jsi těch žen poznal příliš málo, pokud píšeš co píšeš… Na druhou stranu, osobní zkušenosti silně závisí na osobních preferencích, že ano.Tvůj názor je chybný, doporučuji přečíst si pár studií o rozdílech ženského a muzkého mozku, k tomu přidat nějakou tu histori a trochu sociologie.

  52. Prohlašuju :1. Jsem ženského rodu2. Asimova, Herberta, Carda a Gibsona mám načteného. A možná, že víc než ty Eaxk1uzZ(i):-)

  53. Chlapce miluju te :)) btw. nechodis nahodou na Mageo? pokud ne, tak se tam registruj a najdi si id Gotti, budete si rozumet :)) (pokud to nejsi rovnou ty) ,je taky takovej vseznalek :))btw. ctu scifi, fantasy, horror, dokazes mi z toho rict jaky jsem a jak ho mam velkyho? Dekuji za odpoved :))

  54. to wojta…netvrdim, ze zeny nectou Asimova, Gibosna, Carda a Herberta…tvrdim, ze 95% (rekneme ctoucich zen) zen necte Asimova, Gibosna, Carda a Herberta. Mluvim v obecne rovine; to, ze tvoje buchta louska Asimova, je naprosto vedlejsi a z hlediska statistiky nevyznamne. Vyjimky (treba prave v.) jen potvrzuji pravidlo. To mas jako s kurakama – jeden se dozije 90 let, ALE nesmis zapomenout, ze 90% jich umre do 60 let.A dalsi…zeny jsou zastoupeny v umeni…ale 99% maliru, reziseru, spisovatelu apod. jsou muzi. To jsou fakta. A kdyz uz budete reagovat, zkuste prijit z objektivnimi udaji, prosim. Ono totiz fakt, ze vase sousedka hlta hadrcore scifi, je jaksi zcela zcestne.

  55. To Eaexkluzivni pripad
    Asi spocitam, kolik procent loni vydanych SFFH knih napsaly zeny. Hadal bych to tak na 20%.

  56. Zcestnej si tu ty – žádný objektivní údaje si tu zatím nepoložil takže nevím čím si myslíš, že tu tak drtivě argumentuješ. Jen tady dost nesmyslně plácáš. K obecné rovině si se zatím nepřiblížil ani o kousek. Copak – tvoje “buchta” ti dala kopačky, nebo máš nějakej jinej mindrák?Vzhledem k tomu že v některých zemích ještě před sto lety neměly ženy ani volební právo, nepřekvapuje mě že nejsou hojně zastoupeny v umění. To ovšem nic nevypovídá o jejich fantasii.

  57. No, jestli už má Exkluziv rodinu, tak z toho asi nevyroste. Co dělat. Škoda.

  58. Eaexk1uzZ
    No vidím, že se zde objevil znalec žen a citlivá osoba s vysokou empatickou schopností, ne tomuhle fakt nevěřim. Podle mě tohle nemůže myslet nikdo vážně. Myslim, že to je jen nějaký recesista, který se rozhodl vyprovokovat diskuzi, protože se moc nudil. Přeci ani ta na nevjíc chorá mysl by nemohla vyplodit tak pitomý myšlenky, jaké tu převedl mistr Eaex1uzZ. Fakt dobrej vtípek, málem jsme ti toho naprostýho ignorantskýho kreténa uvěřili:-)

  59. meivee: No, to se nedá samozřejmě vyloučit. Trochu to připomíná to, co předvedl Herne kolem Zpěvníku…

  60. To teda zírám
    Tak koukám, že se to zde nějak zvrhlo!!! Na začátku byl Paoliny a jeho Eragon a na konci je pan Eaex1uzZ a jeho názory na ženy! Je docela možný, že na nás hraje nějakou levárnu (jako že si to vymejšlí):)!!! No a jestli ne, tak s tím stejnak asi nic nesvedem!!!

  61. re
    Kdyz jsme u te recese, doporucuji genialni film Trio z Belleville…tenhle film Vas dostane ze zidle. A ptate se, kdoze ho natocil? Reziser, scenarista a vytvarny designer celeho projektu, Sylvain Chomet. Cili…muz…

  62. a co to dokazuje? Viděls ten úžasnej film z Novýho Zélandu, kterej celou jejich filmografii pozvedl k světovým art kinům /tím samozřejmě vypadává PPmonstr/… Piano? A hádej co, scénář zpracovala a film natočila žena….

  63. no tohle…
    Eaex1uzZ: Zřejmě máš víc zubů než mozkovejch buněk…jdi už s těma blbárnama do Blbous, ty přiblblej blbečkózní blbštajne!!!

  64. Mě se Eragon líbil a to hlavně proto,že vše nebylo vypisováno do detailu,což u většiny fantasy bývá.Příběh je opravdu dobrý.Všem kdo Eragona nečetli,doporučuju.

  65. Příběh je obyčejný – nijak zvlášť ve fantastice nevyniká. Všem kdo Eragona nečetl, nedoporučuju. Opozice prostě musí bejt.

  66. Jestli to někoho zajímá,tak si to přečte.A nemusí se to pořád řešit…

  67. Rešit se může všelicos – od toho jsme homo sapiens.

  68. tak sem si všiml, že Eaexk1uzZ už dlouho nepublikoval žádný ze svých “božských” komantářů.a já mu k nimjenom řeknu že z toho chčiju smíchy.většího vola sem tu snad ještě neviděl.

  69. Cha
    Zase: jak brzy přestanou být komentáře o článku a začnou být o komentujících :-)Eragona jsem koupila mladší sestře a samozřejmě jsem jej hned přečetla sama. Je to jedna z mála knih, u nichž jsem celkem dobrovolně dělala přestávky ve čtení. Prostě nic světoborného – ale své čtenáře si jistě najde. Jestli je neoriginální, málo akční nebo neobratně psaný… myslím, že to si zhodnotí každý čtenář sám. A komu se to nelíbí, ať si… ehm… ať knihu odloží, dá ji svému mladšímu příbuznému, nebo cokoli. 😀

  70. Tak právě jsem Eragona dočetl. Nutno říci, že jsem keknize přistupoval se značnou skepsí, která se mi boužel vzápětí potvrdila. Jak již zde bylo několikrát řečeno kniha je psaná dost jednoduše. Přesto že jsem po prvních cca 50 stranách věděl jak kniha bude pokračovat přemohl jsem se a přečetl jí. Podobnost systému magie je totožná ve všech bodech s knihami Le Guinové a komunikace s drakem (vlastně s dračicí) je pro změnu okopírovaná od Anne McCaffrey.Jinak ke knize samotné, bych měl říct , že ji považuji za něco takového jako předstupeň pro děti, které by mohla nadchnout a ty by se poté mohly pustit i do autorů typu J.R.R. Tolkien, D. Eddings, Sapkowski, Goodkind ad..Já osobně bych nedal knize nálepku pohádka, ta by měla být přece jen jednodušší (ale jen o chloupek), na knihu bych napsal fantasy pro děti. Ale jak již bylo řečeno každý má jiný vkus, a každému se líbí něco jiného.

  71. Tak tohle mi potvrdilo, že jsem fakt korunovanej ťulpas, protože po 50 stránkách jsem fakt něvěděla jak to bude pokračovat…

  72. Přesně tak, ale je pravda, že Eragon byl mou první fantasy.Takže to nedovedu posoudit.Jaký knižky by ste mi doporučili?

  73. re
    – Barker – Imagika – Pratchet – Barva kouzel……no, ono je toho ale ve skutecnosti straaasneee moc, nad cim se da na poli “brakove” literatury travit cas :-))

  74. Hou, hou… Rozjela se tady kolem Eaex…nevímjakdál docela zajímavá debata a já jsem ji propásl :-(Původně jsem tady chtěl zaujmout nějaké stanovisko (i když pozdě), ale nerad bych sedl na lep nějakému idiotskému vtipálkovy, jako byl právě Herne a jeho názory na “Zpěvník”. Ale nakonec…vem to čert. Tady je moje reakce (viz. níže ;-))

  75. To Eaexk1uzZ
    To Eaexk1uzZ: Tvoje argumenty nejsou nic jiného než subjektivní pohled na věc. Jestli máš nějaký doklad o tom, že poznáš osobnost člověka, když znáš složení jeho knihovny, tak sem s ním. Jakoukoliv studii či cokoliv jiného můžeš posílat na můj mejl, rád se přiučím. Ale do té doby s tebou nemůžu souhlasit. Pokud to tak je, tak bys musel hledat mnohem více jevů, podle kterých bys mohl hodnotit člověka. Jakou poslouchá hudbu, jestli studuje nebo pracuje, jaké sleduje filmy, jestli je věřící či nevěřící. Na základě knihy nic nepoznáš (těžko můžeš označit člověka za hippíka jen na základě toho, že čte Tolkiena a posluchá Hedrixe a Led Zeppelin). Pracovitý a studovaný člověk, který vydělává velké peníze, ale je v práci od rána do večera může být nakrásně vzdělaný, ale asi si těžko večer přečte něco těžce intelektuálního. Jestli máš ženu a děti tak obdivuji to, že máš čas na filozofování.

  76. to: Hunter (jakej mas level? .)) )
    Mylsim, ze Eaexk1uzZ tvrdil neco trochu jineho…spis to, ze si lze na zaklade toho, jestli clovek cte ci necte knihy, a pokud cte, jake, urcity nepatrny obrazek o cloveku vytvorit. O “komplexni studii osobnosti” tady nebyla rec…

  77. Re: Re: TAK SNAD
    No Eragon byl hustej, ale já sem spíš fanoušek Tolkiena a jeho Silmarillionu.Kdo ho nečetli,doporučuju.Ale todle se sem asi nehodí,takže dost o Tolkienovi.Eragon má budoucnost a snad bude Odkaz¨dračích jezdců lepší(třeba se Arya zabouchne do Eragona,on do ní a budou žít štastně až do smrti.)

  78. Pohádka
    Naprosto souhlasím s recenzí a ani mě Eragon neokouzil ba ani nezaujal. Každopádně sem píšu, protože nesnáším, jak lidi strkají děti do jednoho pytle a vynášejí rozsudky, tohle je leda tak pohádka pro děti a asi se jim to musí líbit. Znám pár dětí, které už v osmi četli Pána Prstenů a Sapkowského. Nepodceňujte je tedy, prosím :))))

  79. re
    on Pan prstenu je taky tak do 16 let…kdyz je clovek starsi, uz to tak nezabira…

  80. To: Eaexk1uzZ
    „KUVAJT 16. května 2005 (ČTK) – Dodatek volebního zákona zakotvující plné volební právo pro ženy od roku 2007 dnes schválil kuvajtský parlament.“Tohle jsou “fakta” o ženách. Teď skus hádat proč nejsou ženy hojně zastoupeny v umění.

  81. to wojta:Tohle je fakt už zvrácený…Vedete tady snad válku pohlaví?Proboha,co si musíte dokazovat?

  82. Co tu zvrácení není?Eaexk1uzZ chtěl argumenty, tak jsem mu je dodal. Jestli se tě to dotklo, tak promiň.

  83. re
    wojto…nevim, zda si toho jses vedom, ale svym predchozim vyrokem o Kuvajtu si se vlastne priklonil k me teorii. Co na tom, ze ja predkladal dusledky, a ty priciny. Oboje se tykalo jedne a te same veci.

  84. Doporučuju tuhle stranu zrušit. Kniha blbá a ty komentáře ještě blbější.

  85. Fantaswy
    Ja si myslim ze je to velmi dobre fantasy ale na helsku nistej alebo carodej zememori na tro nema

  86. No teda-čaroděj zaměmoří taky žádná sláva tak nevim proč tam píšete že na něj Eragon nemá………………………………

  87. nevim, jakou pravdu tím chceš dokázat? Že konečně přišla civilizace a rovnoprávnost do Kuvajtu? Anebo že chlapi se tak bojí o své výsadní postavení, že musí usurpovat fyzicky slabší druh, aby si dokázali svou jedinečnost? Ženy jsou v pozadí, protože kdysi dávno se stala chyba a svět se vyvíjel striktně patriarchálně. Jestli sis nevšiml, tak i přes problémy s terorismem, válkamy, masovou kulturou, žijeme v nejklidnější a nejplodnější době… hm…zajímavý, že shodou okolností je to i doba sílící rovnoprávnosti. ty vaše machistický řeči si nechte do hospody k bandě stejně naladěných kamarádů- pánů tvorstva! Vzdělaný a inteligentní člověk přeci musí vědět, že o pohlaví to vůbec, ale vůbec není. Kdo je ve světě jeen z nejznámějších a nejvýznamnějších českých surrealistů? —-Toyen neboli Marie Čermínová, že by? Ach jak zvláštní… A kdo byl můzou a spoluzakladatelkou impresionismu? Že by Betty Morisettová?

  88. re
    Ach, clovece, dojimas me svoji naivitou…opet jsme u me oblibene statistiky. Ty mluvis o impresionismu a surrelaismu, ja mluvim obecne…hezky jsi vypichnul sve konkretni pripady, ale uvedom si, ze to jsou prave ty 2%, cili vyjimky… a pokud jsi uspesne absolvoval zakladni skolu, jiste tusis, ze 98 je vetsi nez 2

  89. to re a meviee
    No abych tu vaši debatu trochu zlehčil jeden džouk: Na dotaz proč se z hlediska historie literatury výrazně dominantnšější mužské pokolení odpověděl jeden z respondentů:”možná je to proto, že psaní je v podstatě sublimovaná ejakulace – prostě místo genetické informace vystříkneme informaci jinou… “že by?

  90. re
    Clovece, timhle citatem jsi me dostal ze zidle )))A na zaver jedna prihoda. Takova ze zivota. Z obrovske zahrady kdesi v Stredohori se vrati botanik-amater Benjamin. Kdyz se ho opta pritel Ralph, jestli zde rostou spise trojlistky nebo ctyrlistky, vytahne Benjamin z rukavu deset ctyrlistku a odveti, ze temer vyhradne ctyrlistky. To pripada Ralphovi jaksi podezrele, a proto se zitejsiho dne vydava do zahrady. A co zde nachazi? Same trojlistky pochopitelne…

  91. No, napsal jsem toho už docela dost, a mohu říct, že mi nedělá problém ejakulovat. I když s přicházejícími léty a knihami, kdo ví …

  92. re
    Fantasyplanet si tady asi plati diskutery, protoze se blizime 100. prizpevku :-))Pokud ja mohu rici, tak je zcela zrejme, ze umeni dominuji muzi. Treba Nobelova cena za literaturu je zcela muzska zalezitost, stejne tak vytvarne umeni, reziserstvi nebo skladani hudby. Je to ale zcela pochopitelne. Muzsky a zensky mozek pracuje totiz jinak. O nic jineho tu nejde. To, proc tak pracuje…nu, to by bylo na dlouhou esej, myslim. :-)) Holt co se tyce fantasie, ironie a nadlhedu, jsou muzi pred praktickymi (dalsi otazka je, nakolik je prakticnost zpjata s prizemnosti ci naivitou a obracene) zenami o mile vpred. Nevim, jestli je tomu tak dobre nebo spatne, ale jedno vim urcite, je tomu tak. Mozna by bylo zajimave sledovat, jestli to tak funguje i u zvirat. Treba ale jednoho dne navstivi nasi planetu civilizace, kde maji prim naopak zeny. A to se pak budeme divit. A dobre nam tak, neradum. :-))

  93. Z ohně se zrodil kov a zbraně a nářadí, oheň pohání auta a letadla a elektrárny, díky ohni existuje civilizace a technický pokrok. Je snad proto oheň lepší než voda?

  94. Co se tyce RPG, volim spise maga ohne nez vody. Ono nalakat prisery, vyvolat plosne “kruhove” kouzlo “Nebesky ohen” a ihned zvysovat uroven je lepsi, nez orosit potvore celo sprskou kapek.

  95. Re: re
    Ale je zajimave, ze beletrii ctou asi z 8o% prave zeny.

  96. Aha, takze (pres) 80% spisovatelu jsou muzi a 80% ctenaru zeny…zajimave.

  97. 98? nenech se vysmát.. tvorba je rovnocenná, proč ceny získávají hlavně muži? Protože jsou udělovány muži? a přece se v celé naší historii najdou výjimky -Sapfó, Jane Austen, Ali Smith..atd..atd.. Ženám bylo přiděleno místo, násilně, a ony se z něj snaží vymanit. Už na start byly postavené s handicapem, s předsudky, že ženy musí být slabé, milé, usměvavé bytosti, jejichž životním posláním je pečovat o toho svého génia. Vařit mu, poklízet, existovat jen pro něj..protože ony jsou jen husičky, zatímco muž je lovec! Bylo dokázáno, že mužský a ženský mozek používají ke zpracování informací různé části- ale výsledek je stejný. /lahůdka na závěr, ženy používají i levou hemisféru, zatímco muži jen pravou- hm, co to znamená?/ těch tvých 98.. je jen typicky zastaralý náhled. Na počátku století si mysleli, že ženy ˇjsou jen o málo chytřejší než orangutani… hm… co to dokazuje? Že ženy jsou opravdu pitomé, anebo že bylo pohodlnější je degradovat na přihlouplé tvorstvo? Tradicionalismus… Nobelovu cenu vyhrálo mnoho žen, většinou se museli prosadit ve striktně maskulinním světě a dokázat, že jsou dvakrát tak lepší než páni M… Selma Lagerlöf,Nadine Gordimer ,Bertha von Suttner,Emily Greene Balch,Mairead Corrigan, Betty Williams, Elie Wiesel ..atd..atd.. proč se prostě nemůže přiznat rovnocennost? Co je tak těžkého na tom říct, obě pohlaví jsou stejně dobrá i špatná. Jsou vyrovnaná. To tě to tak zabolí? Umřeš na otravu pravdou?

  98. SF a Fantasy beletrii rozhodně nečtou z 80% ženy. Nenechával jsem si samozřejmě dělat žádné průzkumy, protože jsou zbytečně drahé, ale občas postávám ve speciálkách a dívám se, kdo si nosí a čte jaké knihy. Podle můho odhadu čte SF až 80% mužů a fantasy tak 65% mužů. Zvlášť citelně u nás na trhu chybí segment, který bych nazval “chytřejší čtenářky harlekýnek”, to jest takové, které v Americe živily Andre Nortonovou, Tanith Lee a další autorky, které do hávu fantastiky v podstatě halily různé varianty červené knihovny. U nás mají díla autorek fantastiky velký problém prosadit se. Třeba právě Rečkové trvalo léta, než se na trhu jakž takž usadila…

  99. Jenom se mi to zdá nebo jsou chlapi opravdu tak ješitný?

  100. Ale já nemyslím nějak “promužsky”. Podle mě prostě takhle vypadá statistické rozvržení trhu. Jakožto nakladatele mě zajímá, pro koho vydávám, abych chápal, jak a proč trh reaguje.Třeba konkrétně u Tolkiena si zase myslím, že ho čte lehce nadpoloviční většina dívek…

  101. Mno, ja si myslim, ze kdybych nabizel 90% zenam Stahovace, Imagiku nebo Dunu, tak by me vypraskaly az na pudu :-))

  102. Na půdu…
    Dartagas: nabídni, já Tě rozhodně nevypráskám. Zrovna nemám co číst… ale Dunu už mám přečtenou, takže zkus nabídnout spíš toho Barkera, miluju horory, které jsou o něčem víc, než právě o hororech.Tedy, ale nerada bych si myslela, že jsem tak výjimečná, abych patřila do osamělých 10% žen… :-((

  103. Na půdu…
    Dartagas: nabídni, já Tě rozhodně nevypráskám. Zrovna nemám co číst… ale Dunu už mám přečtenou, takže zkus nabídnout spíš toho Barkera, miluju horory, které jsou o něčem víc, než právě o hororech.Tedy, ale nerada bych si myslela, že jsem tak výjimečná, abych patřila do osamělých 10% žen… :-((

  104. to meivee
    S těmi hemisférami mozku to není zas tak, jak to interpretuješ. U žen se jedná o stejný poměr v užívání obou hemisfér mozku současně (lepší propojení). U mužů se hovoří o tom, že má vyšší výkon na pravé nebo i na levé hemisféře mozku. Obojí má své výhody a nevýhody. Pro ženy to například znamená lepší kombinační schopnosti co se týče různých informací. Ovšem je to jen obecné a rozdíli se stejně takměř stírají… Tímto chci upozornit, že nevidím rozdílů mezi ženou a mužem (kromě těch vnějších-jsem heterosexuál ;-)), ale jsem vysoce alergický, když se prosazuje jedno či druhé pohlaví a vyvyšuje se nad druhé. Nemám v oblibě extrémní feministky ani utlačovatele žen. Pro jednou už konečně zanechme handrkování kdo je lepší a chytřejší atd.

  105. to meivee podruhé 😉
    “Jestli sis nevšiml, tak i přes problémy s terorismem, válkamy, masovou kulturou, žijeme v nejklidnější a nejplodnější době… hm…zajímavý, že shodou okolností je to i doba sílící rovnoprávnosti.” Tahle věta mně přijde trošku víceznačná. Ale pokud tím máš na mysli, že sílící rovnoprávnost mezi mužem a ženou sebou přináší i úbytek válek (atd.), tak s tím nemůžu prostě souhlastit. Nezaměňuj příčinu a následek.

  106. On meivee tady ma uz docela dost prizpevku a vsechny maji spolecnou jednu vec – demagogie do nebes volajici. Meivee je ten typ cloveka, ktery vam je schopen prodat totalne rozbite a nepojizdne auto jen na zaklade toho, ze ma nadherne sedacky…

  107. Nepojízdné auto
    No co, no, alespoň bych si zalenošila u počítače…

  108. to meivee
    Nerada tě připravuju o iluze, ale Elie Wiesel rozhodně není žena – aspon nebyl, když jsem ho posledně viděla, a pochybuju, že by v osmdesati podstupoval změnu pohlaví.Jinak souhlasím s Hunterem,tohle handrkování mi přijde dost trapné, a navíc si nepotrpím na zjednodušování typu muži mají fantazii, ženy jsou praktické, Němci jsou pedanti, Angličani jsou snobi etc. … tyhle “pravidla” mají přílis moc výjimek a jsou spíš dokladem věčné snahy strkat všechno a všechny do nějakých škatulek, aby to vypadala úhledně – přijde mi to dost absurdní.

  109. Me to zas tak absurdni neprijde. Ano, existuji vyjimky a cele je to slozitejsi, ale v zasade tyhle “suplicky” sedi a funguji. A to i pres to, ze vtom leckdo muze videt znacnou davka predsudku a omezenosti.Vazne me dostava, kdyz tady nekdo tvrdi, ze zeny ctou fantasy a sci-fi skoro stejne tak casto jako muzi a pritom jakykoliv vydavatel nebo knihkupec techto zanru vam jasne potvrdi, ze bez muzu by se octl behem par dnu na dlazbe :-)Ja delam v reklame a to byste se divili, jake kategorizovani tady mame. Reklamy jsou urceny sirokemu segmentu a nejlepe z nich vypliva obecnost cele veci. A treba prave reklamy na vylozene zencke produkty zrovna nejakym vtipem, ironii ci myslenkou dvakrat neoplyvaji, co si budem nalhavat. Na rozdil od muzskych. Na prvni pohled to treba neni tak pruzracne, ale reklamy na auta nebo fotbal (treba prave prevyborne reklamy firmy Nike) jsou storkat sofistikovanejsi nez na prasky ci polevky. Pokud mi nekdo tedy tvrdi, ze zenske a muzske mysleni funguje na stejnych principech, nejenze by do reklamy vubec nemel lezti, ale klidne mu pujcim odborne knihy, kterak zaujmout a, promitne mi ten temrin, “ochcat” reklamou zenske ci muzkse vedomi, a pak mozna pochopi.

  110. Mužské a ženské myšlení
    Tohle téma by si jistě zasloužilo širší rozbor. Nejsem studovaný psycholog, takže bych se takovým nerad pletl do řemesla, ale jsem toho názoru, že spousta rozdílů může vyplývat z rozdílu ve výchově obou pohlaví (od volby barvy dětských dupaček a výběru první hračky počínaje).Nikdo netvrdí,že mužské a ženské myšlení funguje na zcela stejných principech, jen tvrdím, že nechci dělat rozdíly v inteligenci obou pohlaví, i když isté nepatrné rozdíly zde asi budou (různorodé rozložení na Gausově křivce).TO FUGI: Jestli to mžeš nějak zestručnit, docela rád bych se dozvěděl, jaké techniky v reklamě uplatňujete na muže a jaké na ženy—nejlépe i logické zdůvodnění. Pokud zde nebudou předloženy takovéto argumenty, musím konstatovat, že tvrzení typu- “ale reklamy na auta nebo fotbal (treba prave prevyborne reklamy firmy Nike) jsou storkat sofistikovanejsi nez na prasky ci polevky” – může (zdůrazňuji MŮŽE) dokazovat například i to, že se dnes v oblasti reklamy díváte na ženy i muže s předsudky.

  111. Dodatek
    Předchozím příspěvkem nijak nevyvracím fakt, že ženy kupují fantasy a SF méně, než muži.Současně se omlouvám za všechny chyby a překlepy 😉

  112. to fugi
    Takže za prvé rozhodně nepovažuju třeba polévku za čistě ženský produkt – chceš mi snad říct, že muži je nejí?Fajn, tenhle malicherný dloubanec jsem si nedokázala odpustit, a ted k věci:v reklamě nepracuju a ty tvoje příručky jsem nečetla, ale troufám si tvrdit, že vtipnost reklamy nespočívá v tom, je-li produkt určen ženě či muži, ale ve smyslu pro humor a nadsázku jejího autora. Takže pokud autor nedokáže vymyslet vtipnou či ironickou reklamu na vložky nebo pletový krém (což mu mimochodem nevyčítám, osobně bych s tím měla problém), je to jeho chyba – a ne chyba zákaznic a jejich ženského uvažování.Osobně bych víc vtipu a ironie jen přivítala, a rozhodně se v tomhle směru nepovažuju za výjimku – tak jen s chutí do toho, pane Příručko!

  113. …styliane…styliane…ty jestli pracujes v reklame, tak vazne nevim, na jakem postu…protoze ti zrejme cela pointa reklamy unika. Uvedom si, ze neni vubec problem vymyslet originalni a vtipnou reklamu na pletovy krem nebo vlozky (i kdyz to da pochopitelne vic prace, nez delat reklamu na pivo, internetove serepeticky nebo Sprite), ale problem je vtom, ze by tato reklama nemela uspech. Jak rikam, reklama odrazi vnimani a mysleni vetsiny. Je vtom samozrejme zahrnuto podvedomi a dalsi zalezitosti, ale obecne je to tak. Pokud bys delal(a), jak ty rikas, vtipnou a originalni reklamu na ten pletovy krem, 10% zen by bylo v tranzu radosti, ze konecne prisel nekdo z necim vtipnym a zaroven bori predsudky o tupe reklame urcene zenam (existuji napriklad hnuti, ktere tvrdi, ze reklamy na prasky delaji v ocich verejsnosti z zen slepice a mely by se “omezit”), ALE, 90% zen by tuto reklamu, a tedy i vyrobek, odmitlo, protoze “originalni a ironicky” typ reklamy by jim jednoduse byl proti srsti a nepochopily by to. Vetsinou je chyba na strane zakazniku, autori reklamy se jen prizpuspbuji…

  114. Fugi: Dělám v reklamě a jsem Bůh reklamních šotů. Všechny ty ubohé pidilidi jsem narval do malých hnusných šuplíků, protože rád kategorizuju. ženy? Ženy: Ach samozřejmě, to jsou ty vypatlané mrchy, kterým musím prodat polévku a vložky..samozřejmě bez vtipu, tak hloupá stvoření by něco tak sofistikovaného / našel jsem si to ve slovníku/ nazvládla.Muži, hm samozejmě, JÁ jsem muž…tak to musí být nejméně polobozi. Tudiž jsou smělí, krásní, odvážní, čtou fantasy i sci- fi. To oni drží svět pohromadě. Jsou vtipní a prostě nejlepší, pro ně se hodí reklamy, kde se využívá humor… Jo, zase sem to zvládnul na jedničku, dám si s Mardukem tři Heinekeny a projedem se v novym OPELu. Ale samozřejmě jsem se podepřel o spoustu učených slov od jiných reklamních bohů. za mě: neříkám, že všechny ženy čtou Dunu..a spol.. a neříkám, že všichni muži čtou Dunu..a spol. Stačí zajít do nějakýho načinčanýho podniku, kde dělaj jen koktejly za absurdní částky a zeptej se osazenstva, nezáleží na pohlaví, co četli ze sci-fi, nebo fantasy… My tu mluvíme o určitý skupině lidí, kde pouze v mírné většině jsou zastoupení muži. Síly jsou vpodstatě vyrovnané. Spousta holek čte tuto literaturu, jen nejezdí na cony, nechlubí se tím… proč? Protože se za to stydí. Bylo jim vštěpováno, že to je chlapský svět, kam nemají přístup. Přesně tak, všechno je jen o výchově. omlouvám se, jestli sem se nechal unést, ale nejen že mě tahle debata čím dál víc rozčiluje, navíc jsem si dopomohl slušnou dávkou alkoholu.Tudíž v součtu jsem prostě už tenhle jednoznačně rozdělenej svět nemohl snýst. Fugi, co ti to udělá, když prostě řekneš, že holky nejsou jen sex a vaření, ale i třeba plnohodnotný bytosti. Všechny nejsou slepice, stejně jako všichni chlapi nejsou kádři…

  115. Já jsem taky výjimka. Chlap, vůbec ne vtipnej, fantasy moc nečtu, Najky nenosím, reklamám nevěřím a polívky nejim, howg!

  116. Meivee, hezky sto sesumiroval, mozna ani netusic, kolik krystalicke pravdy se za tvou ironii skryva…No cele je to slozitejsi, zenske postaveni je skutecne dano nejen vychovou (jak rikas ty), ale i geneticky (jak tvrdim ja), procez ti rekno na zaver jedno – do reklamy radeji nechod :-))bYe @ Mar1huana smoke

  117. 🙂
    Tak tady vedete zajimavej pokec 🙂 Eragorn se mi libil prosim neukamenujte mne , ale zdal se my nejaky prazdny .. Cetl jsem ho zhruba 2-3 hodiny ale dostal jsem tam pouze neco co uz nekde bylo … Jinak Kulhanek je kvalitni “oddechovka” (pro mne) . A chtel bych se zeptat kdyz tu vedete tak spolecnej pokec cetl jste nekdo Sifra Mistra Leonarda ? . Jinak recenze se mi zdala zpravna a kvalitni !

  118. To Fugi
    Ještě jsi tady neuvedl jediný pořádný argument, ovšem Meivee taky ne.

  119. to meivee
    “Spousta holek čte tuto literaturu, jen nejezdí na cony, nechlubí se tím… proč? Protože se za to stydí. Bylo jim vštěpováno, že to je chlapský svět, kam nemají přístup. Přesně tak, všechno je jen o výchově.” Tady tuto část si myslel vážně? Sorry mně to připadá jako absolutní hovadina.To už by se ty děvčice mohli klidně stydět za to, že jsou děvčice.

  120. Šifra
    Šifru m.Leonarda jsem čet. Jako detektivka dobrý, ale ty důkazy jsou dost upravený, aby se hodily do děje, takže když to někdo zrovna ve skutečnosti zná, je dost otrávený. Ale kdo nic neví, je nadšený.Že je Eragon druhořadá fantasy to snad už ví každý, ale nechápu proč vyvolává takové druhořadé diskuze.

  121. Zdarek jako miluju fantasi a muzu rict ze Eragon je sice prumer ale zase tak hrozny to zase neni! Harry potter je sice ctivejsi ale zda se mi dectejsi a Pan prstenu je zase takovej hodne spise o okoli nez o deji!

  122. “Spousta holek čte tuto literaturu, jen nejezdí na cony, nechlubí se tím… proč? Protože se za to stydí. Bylo jim vštěpováno, že to je chlapský svět, kam nemají přístup. Přesně tak, všechno je jen o výchově.” Nečetl jsem předchozí argumentaci moc pozorně, ale konkrétně tohle je vážně pěkný nemysl. V roce 1991, když začalo Dračí doupě, byl to úplně nový jev a tudíž k němu ani proti němu ještě nemohl nikdo nikoho nijak vychováva, měl Hexaedr (klub příznivců DrD) v Praze selkem 300 členů a z toho 6! holek. Pamatuju si to, pač je tenkrát kamarád postupně na základě adresáře všechny kontaktoval. Dneska už hraje hry na hrdiny daleko větší procento (i jezdí na akce a šermuje), ale pořád bych neřekl, že je to víc než třetina.Tak to prostě je, ať argumentujeme, jak argumentujeme.

  123. to Michael Bronec: vlastně potvrzuješ, co zde bylo napsáno. 6/ 300… předsudky… Znám dost holek, který čtou sci- fi a fantasy, ale na cony by se nikdy neodvážily a když je lákám s sebou, říkaj, že by se tam cejtili dost nechtěný.. a celkově se za svou četbu styděj, protože to pro ně nemá bejt ´vhodný´. Fakt. Čistý fakt.

  124. to meivee
    To není fakt, čistý fakt, nýbrž tvoje tvrzení (nebo osobní-tzn. subjektivní-zkušenost). To ti někdo věřit může, někdo nemusí.

  125. re
    Kazdopadne ma meivee znacnou kliku, kdyz zna “dost holek, ktery ctou sci-fi a fantasy”, nebot v 80% konci zensky rozhled v oblasti cteni u skvaru ala Spy. A co neni vesele, znam par lidi, co maj prumer jedna kniha za 10 let a jeste se tim holebaj na verejnosti. Ale zas na druhou stranu ja jsem vcelku velky zastance tolerantnotsti a prirozenosti a pokud nekoho cteni nebavi a neobohacuje a nema dostatek fantasie, zcela to respektuju.

  126. to meivee 2
    Nehledě na to, že v Michaelově příspěvku nevidím nic, čím by tvoji argumentaci potvrdil. Jen se ti snažil vysvětlit, že v té době ještě nebyl čas na to, aby se vůbec nějaké předsudky v myslích lidí usadily.

  127. To Buliznik
    Zajímalo by mě, kde končí v 80% mužský čtenářský rozhled – předpokládám, že u pivních etiket. Koneckonců i u vás chlapáků je SFS menšinová záležitost.

  128. Hele, brzdi Styliane, my jsme elita, my dokážem přečíst i jídelní lístek – sice maj jenom buřty a pívo a nenávist, ale máme se tu dobře.

  129. to hunter:nejde o předsudky v okruhu lidí kolem fantasy, ale o předsudky všeobecně. O ty, který ovlivňujou chod celý společnosti. O nižší platy, o posměch, o přístup…když to bereš z téhle stránky, tak mi celkem píchnul. a vůbec, znova opakuju. Proč se tu o tom má vůbec vést debata? Hunetře and the rest of you… fakt by stačilo jen přiznat, že si sou obě pohlaví rovnocenný. Místo to jen hledáte argumenty proti. co je podle vás na rovnoprávnosti tak špatnýho?

  130. n1ce reakce by styliane :-)SFS to celkove vubec nema lehke. Treba ve filmu konci 80% scifaren propadakem. To je prave i tim, ze scifi je na rozdil od fantasy vyhradne muzskou domenou.

  131. to meivee
    Něco jinýho je rovnoprávnost a rovnocennost něco jinýho jsou prostě fakta o současné situaci – nechci se nikterak zastávat ani jedné strany – ale rovnoprávnost nemá přece se statistickým rozložením čtenářů Scifiaf vůbec nic společného.

  132. Nevím…
    Já nevím… pravda je, že si rozhodně nepřipadám nějak zavrhovaná okolím pro to, co čtu a co mám v oblibě. A až do doby, než jsem se začetla do téhle diskuze, mě o tom ani nenapadlo přemýšlet… vážně si myslíte, že existují lidé, kteří se za to, co čtou, STYDÍ? Tedy – jo, vím, že občas se schovává harlekýnka za Remarqua, znám to ze školy, ale podle některých příspěvků bych to vidělat tak, jako že holky oblibující sff se s tím skrývají asi jako s menstruací – téma, o němž se ve slušné společnosti prostě nemluví.

  133. Ne, Meivee, čistý fakt je prostě ten, že jsi jako dívka čtoucí fantastiku v menšině.To prostě není žádný předsudek, spíš by sis měla upravit, jaký je skutečně svět a jaký bys chtěla, aby byl. Valná většina holkem prostě nesní o tom, že bude někde pobíhat s puškou nebo s mečem, nehrají si na vojáčky. Proto jim fantasy autorky vymyslely kouzla, ale ani to ten poměr tak úplně nevyrovnalo.Ženy jsou asi od přírody vážnější a realističtější (možná proto, že když otec zmizí, je na nich vychovat děti a v pradávných dobách měly nezřídka první děti ještě samy jako děti?).Můžeme to brát jako jedno velké spiknutí, ale pak je to spíše spiknutí genů, lidé za něj nemohou…

  134. Taky nechápu, co to má co dělat s rovnoprávností; to probohy budeme brzy zavádět na všechno směrná čísla jako v Americe? A bude velký problém, že je třeba málo žen mezi rybáři? A bude se zkoumat, zda rybářky nejsou nějak utlačovány? Zkus si, meivee, třeba jen spočítat, kolik se téhle diskuse zůčastnilo dívek a kolik kluků, už je tu docela dost příspěvků, aby z toho mohl být určitý statistický vzorek…

  135. to meivee
    “jsem vysoce alergický, když se prosazuje jedno či druhé pohlaví a vyvyšuje se nad druhé. Nemám v oblibě extrémní feministky ani utlačovatele žen. Pro jednou už konečně zanechme handrkování kdo je lepší a chytřejší atd”—Tohle je jedna z mých reakcí viz. výše. Než něco napíšeš, tak si prosím dobře přečti všechny reakce. Nešlo mně o to, abych dokazoval, že jsou ženy horší, než muži, ale o to, že se mi nelíbí, když tady někdo něco píše a nemlže si to pořádně podložit.

  136. Asi k tomu mám dost podobný přístup jako Hunter. Proč by měl být problém, že některé pohlaví baví něco víc, než jiné? Vždyť kdby to tak nebylo, nakonec skončíme jako naprosto unifikovaní jedinci se stejnými vlastnostmi…

  137. když předkládáš, že holky baví harlekýnky a chlapi pořádná literatura, tak s tím problém mám. To je Váš pohled na svět. Zkosený. Sešikmený. Pokroucený. Vidím, že každý se bavíme v jiné rovině.

  138. to meivee
    No, možná mse to s těma číslama přehnalo – zkus teda prosím napsat, kolik kluků podle tebe čte harlekýnky (můžeš mě započítat, já četl asi 4) a kolik jich čte holek. A potom zkus napsat kolik holek a kolik kluků čte scifiaf. Třeba se dostaneme k nějakýmu lepšímu číslu. A kde jste sebrali ten názor, že scifiaf je pořádná literatura – koncentrace braků (asi 95%)je zde mám pocit velmi podobná jako u harlekýnek (asi 99.9%) – takže mi to přijde celkem bezpředmětný. Pokud bysme tvrdili, že jenom kluci dokážou ocenit Bohumila Hrabala a všechny holky horko těžko přelouskaj Daniellu Steelovou, tak bych to pochopil, ale hádat se, že většina holek nečte brak, ale čte brak jako většina kluků je trochu praštěný 🙂

  139. re
    Zeny maji ovsem urcite znacnejsi sklony k braku a bulvaru. Zeny obecne letej na drby a mene narocnou literaturu. Je to dano ciste geneticky. Treba situace s ceskymi “shit” magaziny. Okolo 80%, ne-li vic, skvarovitych magazinu je urceno zenam. Navic podle meho je spatna scifi stale mnohokrat lepsi nez spatna harlekynka. Zeny jsou obecne otevrenejsi a mene kritictejsi k temto vecem.

  140. No, posoudit, jestli je to dáno geneticky nebo společností a jejím vývojem si netroufám. Ale zajímavá je ta myšlenka stupnice brakovitosti – já ten výraz nemám moc rád – sám ho používám spíš převzatě – tzn. že vnímám hodnocení většinové společnosti, ale neztotožňuji se s tím. Všechno se to odvíjí od toho, proč vlastně čtu – výhradně pro zábavu a pro pobavení – pokud do mě autor napumpuje i nějaká životní moudra, způsobí, že se nad něčím zamyslím nebo že si poopravím některé názory, nejsem proti a nebráním se, je to ale vedlejší produkt, tím hlavním je zábava. To neznamená, že se nutně musím omezovat na brakovou literaturu – výborně jsem se bavil u Havlových her (přijdou mi úžasně vtipné), Čapkových sci-fi, Hrabalových vyprávěních – ale přesto, že jsou hodnoceny výrazně výš než třeba Kir Bulyčov, Craig Shaw Gardner nebo Pratchett, já u nich hledal to samé – zábavu, vtip, moje pojetí romantiky a hravej jazyk (to zní blbě, ale nenapadá mě teď, jak to nazvat) – našel jsem to v obou skupinách a nemám důvod nějaké knihy řadit podle toho, co mi řeknou ostatní. I u mě se najdou světlé výjimky (možná bych měl napsat spíš temné) jako je například 1984, Farma zvířat, Král krysa, … u kterých jsem se opravdu nebavil, ale natolik mě zasáhly a ovlivnily, že rozhodně nelituju, že jsem je četl. Za můj osobní brak můžu považovat spíš knihy, které jsem četl a neměl jsem to dělat :-). No a pokud si přiznám, že naprostou většinu knih čtu jen kvůli zábavě – jaký mám asi tak právo odsuzovat čtenářky Harlekýnů – když dělají to samé co já – jenom se baví u něčeho jiného?

  141. Podle mě může být špatné SF stejně špatné jako špatná harlekýnka. Prostě řemeslný výrobek pro určitou skupinu konzumentů beze snahy o nějaké literární ambice.Ale, nevím, Meivee, odkud bereš tvrzení, že si myslíme, že se tady zabýváme “pořádnou literaturou”. Většina SF i fantasy je určitě brak, prostý nástupce kovbojek, indiánek a obecně dobrodružné literatury. My jsme konzumenti toho braku, máme ho rádi a proto se slézáme na různých akcích. Krom toho člověk doufá, že se tam objeví něco trvalého a “hodnotného”, co svými myšlenkami přežije dobu a osloví třeba celou generaci.Ale já si rozhodně nemyslím, že literatura, kterou se BAVÍME, je ve své obecnosti nějak úžasná, to jen Ty si myslíš, že já si to myslím. A hledáš útoky i tam, kde vůbec nejsou…

  142. Podle me se ve trojlistku fantasy/sci-fi/horor vyskytuje spousty veci na te nejvyssu urovni srovnatelne s citankovymi autory. Ja osobne treba ctu jen desitkove knihy, kdyz ut travim u neceho cas, hledam jen prvotridni kvalitu.to Noblhoch – i ja strasne zeru Havlovy hry, ale trvuj nazor je dost pofiderni – bavit se u veci jako 1984, Kir Bulycov nebo Hrabal mi prijde prihodnejsi nez cist harlekynky. I kdyz tady tvrdis neco vtom smyslu, ze je to to same.

  143. Zeru4
    Jasně, ale v ženské literatuře bys taky našel knihy, které by asi dostaly pomyslnou desítku. Já nevím, nevyznám se v nich – nějaká ta Wirginia Wolfová, Austenová, Bronteová? Nemám tenhle žánr zmapovaný, ale harlekýnky budou dejme tomu obdoba Ledové společnosti nebo Marka Stonea, když ještě vycházel od toho Francouze…

  144. to Zero4
    Ale pozor já nikomu nevyčítám, že označuje některé knihy za hodnotnější a některé méně (a vůbec mi nevadí, když někdo bude číst pouze “kvalitní literaturu” z jakýchkoli důvodů – protože ho to povznáší, obohacuje a rozšiřuje poznání, …) – popisoval jsem pouze a jenom svůj přístup – prostě většinu knih čtu pro pobavení a nemám žádné vyšší cíle a naprostá většina knih mi taky přináší právě to pobavení a nic víc (Havlovy hry sem pravda nepatří, ale například ten Hrabal už ano – tím nechci říct, že nic takového neobsahuje, jen já jsem v něm nic kromě radosti z vlastního čtení, příběhů a úžasného vypravěčského stylu nehledal a tím pádem ani nenašel – takový házení perel svini 😉 ) – a souhlasím, že čtení některých knih je více povznášející než čtení harlekýnů – o tom jsem ale původně nepsal (nebo možná psal, ale ne proto, že bych si to myslel, ale proto, že se blbě vyjadřuju:-) ) Prostě a jednoduše – pokud někdo čte harlekýny, nebudu si o něm myslet vůbec nic špatného – stejně tak bych byl rád, kdyby si o mně ostatní nemysleli, že jsem mamlas, protože někdy sbírám fragy v UTéčku. Důvod, proč jsem to napsal byl ten, že si myslím, že většina čtenářů nehledá hluboké myšlenky, ale zábavu – a z tohoto pohledu je jakékoli jiné kritérium než právě to, jak která kniha pobaví (není to asi to nejlepší slovo) prostě nesmyslné.

  145. Jako celek je opravdu slabsi. Nektere pasaze jsou ale opravdu dobre. Presto si asi druhy dil necham ujit. Pravda je, ze uz stejne kazdy vi jaka a o cem bude druha cast

  146. to noblhoch
    A jak te bavi cist knihy(nemyslim tim jen eragona), o kterych tak nejak vis, jak dopadnou. Nebo kdzy, ctes knihu a temer s kazdym slovem mas pocit, ze uz jsi to cetl(opet nemluvim jen o eragonovi). Je to jen dotaz, nic vic, nic min. Take nesoudim lidi podle toho, co ctou, poslouchaji, …

  147. Nevim, jestli si o ctenarovi harlekynu myslim neco spatneho, ale dobreho si teda o nem nemyslim zhola nic. ))A navic jsou autori, jako treba Irving, kde je ta zabava i ty myslenky.

  148. to Zero4: No, tak to jsme každej jinej :-), navíc Irving mi moc k srdci nepřirostl – ale je fakt, že jsem od něj četl jenom pár věcí (tuším že vážně jenom dvě).to wikk: No, některý mě baví i tak – třeba ten Pratchett – to, že po těch 40 knihách už mě jenom horko těžko nějak závratně překvapí je fakt, na druhou stranu to vyvažuje skvělým humorem a satirou (spolu s Kantůrkem), tak mě to baví pořád. Nebo ještě lepší příklad: Erle Stanley Gardner – mám asi 120 jeho knih – asi 30 je jich originálních (ty s Donaldem a Bertou a asi tak 10 o Perrym) a jinak jsou jako podle šablony – a stejně se vždycky těším na křížovej výslech a až si Paul Drake sedne napříč do křesla a pořád mě baví to číst. To ale neznamená, že přečtu úplně všechno – spousta knížek mě nebaví – ale plně chápu, že někoho bavit můžou. Třeba Eragona jsem nečetl – možná to někdy zkusím, ale zatím to nevypadá. Takže se dostáváme k té poslední větě, na které se plně shodneme 🙂

  149. Harlekýnky
    Srovnání pana Bronce s Markem Stonem sedí, harlekýnky jsou v rámci romantické literatury na nejnižším stupni, masové čtení vyráběné na kila. Jinak si myslím, že i u romantiky se projevuje stejná tendence jako u SFS – totiž že k těm lepším věcem se český čtenář nedostane, protože u nás vychází spíš průměr, podle kterého si rozhodně nemůžete udělat nějaký objektivní obraz o možnostech žánru – schází nám ty nejlepší dílky skládačky.Mimochodem – někdo se tu zmínil o ženských sklonech k braku – nemůžu si nevzpomenout na rozhovor se Salmanem Rushdiem, kde říká, že naprostou většinu jeho čtenářů tvoří ženy. Samozřejmě, možná pokládáš Rushdieho za brakového autora. Taky můžeš utrousit obligátní “výjimka potvrzuje pravidlo”, na to bych ti těžko mohla něco průkazného namítnout.

  150. Netvrdím, že se mezi sci-fi a fantasy nenajde brak, ale vy přednostně tvrdíte, že holky čtou jen ten brak a to ten nejnižší brak. A když už sem taháte velká jména jako je Hrabal, Irving..atd… tak si uvědomte, že ženy čtou mnohem víc než muži, jen se tím neholedbají a nesekají citáty na každém kroku, protože to je pod jejich úroveň. Vším, co tu píšete, mi jen dokazujete jediné, že Česko je zatuchlý rybník plný chcíplých ryb, které se přežraly předsudky. Mrzí mě to. Ale ať se snažíte jakkoli ukamenovat mě vašimi názory, tak se to nedaří. O to víc mě utvrzujete v smutném konstatování, že alespoň Čechy jsou naprosto jasně rozděleny.

  151. to meivee
    To doufám nebylo na mě. Protože to, že ženy čtou jen brak jsem nikdy nenapsal – spíše naopak – a navíc jsem se snažil sdělit, že jakékoli škálování braku je zcela zcestné. Chtěl jsem se jenom ujistit – protože Hrabala jsem do toho zatáhl já (chudák malej). A jenom taková poznámka – pokud ženy čtou více než muži a holedbání se tím je pod jejich úroveň – naznačujete, že to asi někdo dělá – že by muži? Chcete tím říct, že ženy mají větší úroveň než muži? Není potom trochu směšné stěžovat si na názory z opačného tábora?

  152. Nóblhóchovi
    Ona Meivee čte spíš to, co chce vidět, než co je tu napsané. Život je v něčem asi snažší, když si člověk najde nepřítele…

  153. S tim brakem to tady nekdo vyrkl v prubehu diskuse, ale myslel tim klasicke magaziny…tvrdil, ze 80% brakovych magazinu je urceno zenam. Coz o necem svedci, myslim. Jinak zeny mozna ctou vice nez muzi (navic “pry maji zeny ke cteni lepe uspusobeny mozek”, jak zjistili vedci kdesi na zapade :-)) ), ale zase mene kvalitni literaturu nez muzi. Viz treba nedavna anketa Moje kniha 2004, kterou slabomyslne ctenarky misty dost zahltily, nebot do Top 200 se dostalo 14 (!) romanku Lenky Lanczove, knizni verze latinskoamericke sladoucké hruzy „Divoký anděl“, ci cervena knihovna nasich babiček „Granaty“ Vlasty Javorické. A co se tyce skalovani a suplikovani, vydedukoval jsem jednoho dne pomenre dost zasadni vec – neni zcela chytre rozdelovat knihy na klasiku, sci-fi ci humoreksy, ale na **dobre** a **spatne**. Tim chci rici, ze vsude (to mate jako u filmu, zen ci hudby :-)) ), se vyskytuji bez holedu na zarazeni, zanr ci dalsi schodne vlastnosti subjetky vyborne, prumerne i priserne.

  154. Michael Bronec: On michael Bronec čte spíš to, co chce vidět, než co je tu napsané. Život je v něčem asi snažší, když je člověk Michael. ¨JAsně hledám tu spoustu nepřátel. Vlastně to je jedinej důvod, proč existuju, aby šlo všechny hanit atd..atd.. další důkaz tvé zaslepenosti. Ne, na nóblhocha to nebylo. Častečně s tebou souhlasím. zero: to je dost chabý argument. ale máš pravdu knihy jsou dobré a špaté. Uráží mě, když holkám se primárně přisuzují špatné. Je to pěkná blbost. stejně jako tahle debata. Sbohem. Užijte si svůj jednostranně zaměřený svět, klidně si o nás myslete co chcete.Třeba že jsme mimozemšťani a pod vlasy máme schované dvě anténky, nebo že výplň hlavy tvoří hlavně želé.

  155. to meivee
    Jedinej, kdo tady neustále vytahuje to, že podle nás chlapů čtou ženy jen brak jsi ty, meivee. Kolik zástupců mužského pohlaví to zde napsalo, co???Urážej se tedy dál… Mám mezi děvčaty spoustu skvělých přátel, nedám na ně dopustit a NIKDY bych je nepovažoval za méněcenné nebo méně inteligentní. Ale ty, věčně nespokojená meivee, jestli žiješ v domnění, že muži, minimálně v Česku, žijí ve svém jednostraně zaměřeném světě, přeji ti hodně štěstí, aby jsi se jednou dočkala toho dokonalého a vysněného prince na bílém koni. Jen, aby jsi nečekala dlouho…

  156. To Zero
    Kterou anketu myslíš? Ty výsledky by mě docela zajímaly, nevíš, kde bych je našla? Nikdy bych nevěřila, že Javořická může být ještě dneska tak oblíbená, vždytˇ je to dávno překonaná prehistorie.

  157. To Zero 2
    Souhlasím s tím tvým dělením knížek, i když já je radší dělím na věci, co mě dostanou, a co mě (moc) neosloví – každý čtenářský názor je těžce subjektivní a fakt, že mě něco nudí, ještě nemusí znamenat, že je to špatné – jiný z toho může být v extázi a pokřikovat něco o Nobelově ceně.

  158. Re: to meivee
    Asi je pravda, že brak čtou převážně ženy, protože muži většinou nečtou vůbec. (Kdesi to říkal nakladatel Ivo Železný.)

  159. Lepsi necist vubec, nez cist brak.Nectenim clovek stagnuje, ale brakovou literaturou navic degeneruje.

  160. Mmmm… tahle diskuze je celá vážně zajímavá, možná, že nakonec bude delší než samotný Eragon a bude vydána jako hrozně chytrá knížka o rozporu mezi mužskám a ženským myšlením :-)) A také by se mohlo zavést, aby každý, kdo chce napsat příspěvek, uvedl své pohlaví a oblíbenou četbu. Aby se pak dala udělat srovnávací studie…Já jsem žena a čtu skoro všechno (kromě učebnic mikrobiologie a jaderné fyziky). Dokonce jsem přečetla i jednu Harlekýnku, myslím, že se to jmenovalo “Jeho oči” a byla to vážně sranda, zvlášť když se to četlo nahlas a procítěným tónem.

  161. To Zero
    Nesouhlasím s druhou větou. Myslím, že když si přečtu (nebo se pokusím přečít) špatně napsanou knížku, dá mi to celkem dost – zjistím, co je špatně, čeho se vyvarovat a pod.. (Myslím ve psaní). A jestli člověk degeneruje… pokud je někdo schopen vyžívat se v rychlokvaškách pro rychlou spotřebu, nejspíš je na takové rozumové úrovni, že víc nepotřebuje. Každá kniha si najde svého člověka. A každý člověk svou knihu.

  162. Co autor chtěl???
    Snad si nemyslíte, že Paolini chtěl napsat super trhák a jen z toho těžit!!! Prostě so chtěl pro se be a přátele napsat knížku a tak to udělal! Nemyslím si, že je tady obviňování autora na místě!!!

  163. Presne Matthew, to je ciste chyba ctenaru, ze si kupuji takovy hruzy.

  164. Takže pánové, nejdřív jsem byla hodně naštvaná, ale teď už se směju. Vaše duševní obzory musí být opravdu bohaté :)))Hodně štěstí v příštím životě, budete ho mít těžký.S úctou ŽENA

  165. to danada
    Och, a můžeš napsat, co tě vlastně tak naštvalo???Nejlepší ze všeho je, že člověk tady prosazuje rovnocenost a osoby jako meivee to evidentně k smrti uráží.

  166. Chachá…
    Osoby jako je Víva to naopak baví, až občas v křečích smíchu padají ze židlí 🙂

  167. Ja jsem ke svemu pristimu zivotu docela tolerantni, ale spis bych uvital muzske pohlavi nez zenske. Nejradsi byych volil zvire. Treba bizona. Teda jestli jeste nejaci na Zemi prezivaji.

  168. dyt je to prece peknyma se to libilo a cekam na pokracovani

  169. To Chroust
    A o tom to je 🙂 Každá knížka, pokud zrovna nejde o nějakou pekelnou sr… si najde čtenáře a už proto má nárok na existenci.

  170. hunterovi fantaskní představy
    hunter:mě k smrti uráží jen tvoje osoba. Vadí mi, že lidé jako ty dýchají kyslík a žijí se mnou na jedné planetě. Tys nekvák k rovnocennosti ani slovo. Právě naopak. Díky lidem jako ty, má svět tolik chyb, lovče. I tu přezdívku sis vybral podvědomě. Je vidět, že někomu se v pravěku prostě líbilo. Sbohem. tečka. konec.

  171. Skutečnost,jak se to tady zvrtlo mě trochu odzbrojila…Je to spor ,kterej se může táhnout donekonečna..je to jako hádka ano-ne.Jen čekám na další díl Eragona a co se vyvine tam :-))

  172. Mozna, ze ten Hunter je z WoW…Ale stejne…clovek je svazan civilizaci do pokryteckych poz, noseni kravat a milych usmevu , prestoze se v nem ukryva prave ten lovec z praveku.

  173. to meivee
    Jen jsi mě utvrdila v tom, že sis prostě nepřečetla NIC, co jsem výše psal. Když se rozpoutala debata o tom, co čtou muži a co ženy, stál jsem si za tím, že se nemá nikdo prosazovat. A pak se tu objevíš ty, zosobnění emancipace. A všichni muži jsou prostě idioti-jsem pro rovnoprávnost, ani pro jednu stranu. Ale bavit se o tom s tebou nemá cenu, leda aža přestaneš napadat a budeš ce chtít opravdu bavit.

  174. meivee a její nevybíravá slova
    Ale jestli chceš vědět, kvůli komu mají lidi tolik chyb, je to kvůli lidem, co napadají všechny kolem, za něco, místo toho, aby užili byť jediného logického a pádného argumentu. Omlouvám se, jestli jsem ti nějak ublížil, ale opravdu si dřív přečti to, co jsem psal (ještě dřív, než ses zapojila do diskuze) a pak kritizuj.A taky se omlouvám, že dýchám stejný kyslík. Ale cožpak máš právo hodnotit někoho na základě několika příspěvků a snad ho dokonce hned posílat pod drn? Promiň, ale tím se tady pro mě degraduješ na úroveň těch, co kdesi na začátku této diskuze prosazovali, “že reklami pro ženy jsou bez invence, protože ženy jsou jednoduchá stvoření a další bláboly”.Nehodlám teď skočit z baráku, aby se ti ulevilo, ale klidně ti slíbím, že na tvé demagogické příspěvky už nebudu reagovat, jestli nechceš (to je totiž to, co tě opravdu uráží).Měj se a klid, jinak tě klepne 😉

  175. Meivee a Hunter, muzu se zeptat, kolik vam je let? Nemyslim to nijak zle, proste by me zajimalo, kolik vam asi tak je. Nejdriv jsem totiz zil v presvedceni, ze je vam tak 16-17. Ale tedka bych rekl, ze ponekud vic. Ale nevim a proto se ptam.

  176. Jen bych se optal Huntera, proc jsou tedy podle neho reklamy pro zeny bez invence. Tohle totiz neni jen tak samo sebou…

  177. To Xian:co se týká reklam bez invence, k tomu najdešněkde nahoře podnětný rozbor pána z reklamy, čili odborníka, tady fungujícího pod jménem Fugi (nebo tak nějak),To Meivee:já osobně se považuju za feministku, ale aktivistky tvého typu mi zrovna moc nesedí. Holka, uklidni se a nauč se nevyskakovat kvůli každému přiblblému komentáři, nebo si přivodíš infarkt ještě před třicítkou, a řekněme si na rovinu, že ti zaostalci za to v žádném případě nestojí – a k tomu z tebe nejspíš mají srandu. Myslím si, že inteligentní lidi neposuzují ostatní podle zjednodušených schémat a už vůbec ne podle pohlaví, a co se blbců týká, s těma nemá smysl se bavit – je to ztráta času a energie, můžeme jen doufat (nejspíš marně), že z toho vyrostou.P.S. K inteligentům počítám i Huntera, do kterého ses tak efektně obula. Je evidentní, že jsi pořádně nečetla, co tu napsal, jinak by sis všimla, že je to tady jeden z mála rozumných lidí.

  178. Ale rozumni lide nejsou vzdy ti dobri a spravni – mam radsi dobraky od duse, “svejky”, kteri zbytecne natrapi vlastni ego racionalnim mylseni a naopak jednaji uvolnene a spoutane.

  179. No, řekl bych že ani ne. Racionální myšlení vede velmi často k jasné úvaze – JÁ jsem nejdůležitější a ostatní nechť pojdou pokud mi to něco přinese 🙂 Jinak je ale zajímavé jak se nám tu dikuze o nepříliš kvalitní knize zvrhla ve válku pohlaví. Osobně bych všem doporučil aby si celou diskuzi předtím než začnou na někoho útočit přečetli.

  180. Mně se to moc líbilo. Je pravda, že se tam některý chvíle daly předvídat, ale docela mě i překvapoval. Má docela slušný předpoklady pro dobrýho spisovatele a jestli se chce zlepšovat, to se pozná na dalším dílu.

  181. Re: nesnáším kecálisty
    Já jsem tule knihu začala číst, ale nijak mě neupoutala. Neznamená to ale, že hned musim řvát do světa, jak je blbá. Každá kniha má své kouzlo pro svého čtenáře. Problé tedy nevidím v knize, ale ve čtenáři, který se tu snaží ze sebe udělat znalce, kritika a zároveň chce budit dojem, že uznává demokracii. Podle mě je to ale prostě ubohej kecálek, kterej neumí nic jinýho, než schazovat díla ostatních, ale sám žádnej bestseller nenapsal. Nepředpokládám, že by se mi pan Pisálek kritik ozval, ale i tak mu posílám vzkaz: Strč si ty svoje kritiky za klobouk.

  182. Re: Re: nesnáším kecálisty
    Plně s tebou souhlasím ohledně knihy Eragon. Myslím si, že člověk nepíše knihu pro ty, kteří ji bodou kritizovat, ale pro ty, kterým udělá radost. Jistě že nechci, aby lidé vychvalovali něco co se jim nelíbí nebo co si pochvalu nezaslouží, ale nesouhlasím s tím, aby někdo nějakou knihu takhle smetl ze stolu aniž by jí dal druhou šanci.

  183. názor
    Eragon je dobré čtení pro čtenáře, který má rád jednoduché a předvídatelné příběhy, jež se značně až silně podobají dílům jiných autorů. Dal by se doporučit milovníkům draků, kteří zde příjdou na své, ale neměl by ho číst ten, kdo si lebedí ve složitostech, zamotaných dějích a originalitě.

  184. K diskuzi
    Tak si tady po dlouhý době pročítám diskuzi a zjišťuju že se vůbec nic nezměnilo….Meivee a hunter se tady dohadujou neustále o emancipaci a ostatní si taky rádi trochu rejpnou… že???Takže k meivee a hunterovi: Nemíním a nechci tvrdit že jedno pohlaví je lepší než druhý.Mezi holkama mám dost kamarádek a o žádný z nich nemůžu říct že by byla blbá. Prostě jsou takový jaký jsou tak je berte jako osobnost.jinak k dalším názorům plně souhlasím s dragerou a k doporučením pro skupinu čtenářů bych přidal malé děti které s fantasy začínají… ale ani pro ty co čtou nebo píšou fantasy dýl nebude na škodu když si to přečtou taky…P.S. Zkrátka ať si každej tu knížku přečte udělá si na ní svůj názor a když tak ať se s ním podělí s námi ostatními….

  185. Eragon byl mojí první fantasy a i přesto jsem byla docela zklamaná.Ne,že by se mi to nějak extra příčilo,ale nechávalo mě to chladnou.Začátek byl celkem dobrej,vylíhnutí Safiry a její postupný sbližování s Eragonem-fajn.Čim víc stránek jsem ale přečetla,tim míň se mi ale knížka líbila…a při pobytu v městě-hoře(nad tim fantazijnim pojmenovánim fakt smekám:-D)s trpaslíkama už jsem umírala…Ale až teď,v době,kdy jsem po Eragonovi přečetla 12 knížek si uvědomuju,jak amatérskej pokus to byl.Taky mi dost vadila lehká natvrdlost hlavního hrdiny-někdy až skoro tupost.Jasně,od 15-ti letýho farmářskýho kluka ve středověku nikdo nemůže chtít omračující inteligenci a hluboký úvahy,ale od hrdiny,kterýho mám brát vážně,považuju aspoň trochu přirozený moudrosti a důvtipu. Jo,Paolinimu bylo 15,jasně,ale na to se v literatuře nehraje.Nikdo se nemůže pořád ohánět nízkym věkem autora-prostě to napsal jako dítě,risknul to a já si ho pro to cenim.Ale Eragon pro mě zůstává obyčejnou průměrnou knihou,kterou už si asi znova nepřečtu.

  186. jak tady znudene procitam komentare, tak vas to moc nenadchlo, to ze je dej predvidatelny uznavam, ale je to taky tim ze kniha je urcena sirokemu okruhu ctebaru, zvlaste pak detem a mladezi, samotny pribeh je podle me velmi povedeny

  187. Ze začátku to byla dost zajímavá diskuze. Škoda, že jsem na tuto stránku přišel tak pozdě, už se nemůžu zapojit. 🙁 Tak už snad jen názor na Eragona. Je to lehce nadprůměrná kniha, která se dobře čte, i když je předvídatelná, jednoduchá a “nezralá”. Přijde mi, že mnoho lidí tu píše, že je to “jednoduché, pro děti, pohádka”, apod, jen proto, aby si o nich ostatní nemysleli, že jsou hloupí, nebo snad méně inteligentní. Mě to přišlo trochu jednodušší, ale vcelku čtivé. A nemyslím si, že by to přečetlo nějaké dítě(dokonce tam někdo napsal předškolního věku :)) Strašně mě ale naštve, jestli se fakt natočí ten film, čímž souhlasím s kritikou reklamy na tuto knihu. Tato kniha měla vyjít v menším provedení a za menší cenu. Dal bych tak 6/10.

  188. lidi vy ste se teda rozjeli…přiznávám bez mučení že eragon mám doma, ale…prostě nic moc a nevím nevím. je to takový..americký 17ti letý tolkien? asi. i když ta kniha je přímo předurčená k filmovému zpracování a možná ten film bude i lepší.

  189. Ja zase řikam,porad lepsi nez slavnej harry potter,kdybych mnel ja svemu diteti dat jednu nebo druhou knihu(i kdyz mi je 17)a mnel bych vybrat harryho nebo eragona,bude to určitě eragon.Ale vubec,mnělo by se urcite brat v potaz taky kolik bylo vlastně tomu spisovateli…pockejme treba za deset let az spisovatel jeste vice vyzraje a uvidíte ze se o nej jeste neco hodne zajimaveho ukaze…

  190. hmmm tak kdyz se nekdo nedokaze poradne vzit do pribehu tak se pak jen tezko da kniha hodnotit ! je to skveli pribeh dobre napsany a myslim si ze by si zaslouzila hodnoceni alespon 8z10

  191. Právě pracuju na něčem,v čem křížim Eragona a Harryho Pottera

  192. VOLOVÉ
    Kdyz uvidite reklamu na skvelou cokoladu tak si ji taky hned nepoletite koupit a ze je to jednoduchy pribeh,v jednoduchosti je daleko vetsi sila nez v komplikovanych knihach ala neil gaiman.ja osobne si nekupuju knizky podle toho ze me recenzor doporuci 100% kvality!kazdej ma svy fantasy v sobe tak jak mu sedi tak nekritizujte jako byste byli spisovatele sami byste to totiz ani nenapsali tak si dal kupujte svoje zapeklity nesrozumitelne zdlouhavy precizne zauzlovany a bestialne vybarveny knihy a neplet te se do nevinych ciste pohadkovych pribehu.JOB

  193. eragóóónnn!!
    je to moc fajn knížka,doporučila mi jí kamarádka,tak jsem si jí přála k vánocům:)) dostala jsem rovnou i ELDEST,tak už netrpělivě vyhlížím jen třetí knihu a film!!ten bude asi supééér,píšou o něm rok dopředu..

  194. Eragon
    Kniha je skvela, svieza, zaujimava. Christopher sa sice nechal inspirovat inymi autormi fantasy, ale kto nie v jeho veku? Osobne by som Eragona medzi rozpravky neradila. Bitky, krv, utrpenie, to v rozpravkach nebyva. ( aj ked vlk zozral staru mamu v Cervenej Ciapocke )Aj napriek tomu, ze som extremny fanusik Tolkiena, musim povedat, ze mne sa kniha skvelo citala a pacil sa mi aj Eldest a nemozem sa dockat tretieho dielu pribehu…

  195. Eragon
    Povodne som sa chcel dozvediet o com tato kniha asi je a cije naozaj tak dobra ako niketori ludia hovoria a z recenzie som zistil, ze by sa to mozno aj dalo citat ale asi iba po desiatich pivach.:) Tazko odhadnut styl autora z tychto riadkov ale kedze priemerna fantasy v poslednom case je fakt hnus tak radsej citam iba vynimocne diela a od autorov s vycibrenym stylom ala Sapkowski.

  196. Re: Eragon
    zdravim!samozrejme ze nazor chut a styl ma kazdy jiny ,sapkowskiho zaklinac je citelne a velmi chytlave (treba ho zkusim cist po deseti pivech:))dilo ,ale kouzlo pohadek at uz vic horsich ci spatnych ma furt kouzlo pohadek at nekdo neco napise co nikdo jeste nanapsal tak aby to chytlo spoustu ctenaru nestejneho zamereni.byl sem na filmu eragon …nic moc jeto proste novodobe rychle vydelavajici film ktery se nemusel ani tocit ale vzit si knihu a precist siji ikdyz to neni famozni dilo a uvolnit se a zapomenout na realitu tomu rikam pohadka .vzdyt ja cetl do 13let bozenu nemcovou a jeji pohadky..at ma nazor kazdy jaky chce ,ctete pratele a neresme prihlouplimy recenzemi to co nam je k radosti treba ste dlouho necetli neznalka nebo kosteje nesmrtelneho atd .mejme na srdci to kouzlo neskutecna, po kterem sahame pri cetbe techto knih

  197. Re: stado
    No výborně, Ty jsi určitě úžasný a brutálně vzdělaný machr…Je mi 33 a přečetl jsem skoro vše od Hrabala, Kundery, Exupéryho (Citadelu jsi přečetl a pochopil inteligente?), Klímy Ladislava, Heinleina, Goodkinda a samozřejmě Tolkiena… No nic, jsou to jen kecy… Myslím, že čtení je i o zabavě a já se u Eragona bavil. Jsem alespoň schopen to přiznat a mé ego tím vůbec netrpí… A Tobě by možná bylo k užitku přečíst si nějakou pohádku…třeba pyšnou princeznu…je to poučné… Ale já to chápu, Ty nerad body dáváš, raději je získáváš… Jistě si už vytvořil něco vskutku ohromujícího ;o)

  198. Re: stado
    No výborně, Ty jsi určitě úžasný a brutálně vzdělaný machr…Je mi 33 a přečetl jsem skoro vše od Hrabala, Kundery, Exupéryho (Citadelu jsi přečetl a pochopil inteligente?), Klímy Ladislava, Heinleina, Goodkinda a samozřejmě Tolkiena… No nic, jsou to jen kecy… Myslím, že čtení je i o zabavě a já se u Eragona bavil. Jsem alespoň schopen to přiznat a mé ego tím vůbec netrpí… A Tobě by možná bylo k užitku přečíst si nějakou pohádku…třeba pyšnou princeznu…je to poučné… Ale já to chápu, Ty nerad body dáváš, raději je získáváš… Jistě si už vytvořil něco vskutku ohromujícího ;o)

  199. mě se to líbí…když to je pro “děti a mládež” tak ať to děti a mládež čte když se jim to líbí. Podle mě je to boží! (pro ty starší: nesmíte o té knize tolik přemýšlet…a hlavně ne o autorovi)

  200. Re: Re: stado
    nechapu tak ja tady hajim paoliniho knihu a s tim vsechny pohadky a von me jeste nekdo napadne zato ze hanim eragona a mel bych si precist nejakou pohadku????to samy sem presne doporucoval tem recenzistum kterym po panu prstenu skoro uz zadna fantasy neni dobra ,a nakonec jeste ja zato budu bitej nekym kdo si neprecte predchazejici clanky????ja jen hanil trochu film jelikoz byl opravdu zplacan vtakove rychlosti sletu ze knize zustava rozum stat opravdu nehanim knihu sam ji doma mam!!!!!obe dve!!!!!dekuji za pozornost vas brutalne (podle nekoho–namachrovany—absolutne nezavisly)JOB

  201. Mě se to četlo daleko líp než Nekonečný Příběh, který jsem četla asi v 9 a nějaké úchvatné mi to teda nepřišlo. A rozhodně si nemyslim, že všechno co se odehrává v této době musí být zákonitě inspirováno Pánem Prstenů (to jsem začla číst po Nekonečném Příběhu a přišlo mi to tak nudně napsané, že jsem to po třetí kapitole odložila). Tolik lidí by to asi nekupovalo, kdyby to bylo tak strašně průměrné, ne?

  202. No jen nadávejte, jenom kritizujte pro jednoduchost. Mě by zajímalo co jste vy, v 16ti letech, stvořili za knížku…vy superborci!Mám ten dojem že žádnou, ba spíš ještě ani vubec žádnou podobnou, natož nějak dobrou nebo uspěšnou!:-)PS.: pokud ano tak teda se omlouvám..

  203. x
    Eragon i pokračování se mi četlo dobře a rychle. Nemusel jsem se zamýšlet nad nějakým bytím, složitostí nebo debilními jinotaji, kterými autor chtěl něco říct…ku smulu jeho: bude pochopen až po smrti:-D. Je to v některých “náročných” ohledech “jednoduché” ale to mi příde spíš jako dobrý než špatný. Eragon je slavný z více duvodů než jen je stylistická a slohová složka…má to co dočinění s tim jak se to dotkne psychiky lidí ale to bych tu byl dlouho…a pro některé omezené lidi víc než zbytečně…Jinak film je to co by se mělo kriticky osočovat!Nic neni myšleno utočně ani špatně..ale občas si uvědomte na co máte tu věc na krku;-)

Zveřejnit odpověď