Pevnost 02/2022

V únorové Pevnosti na vás tak jako obvykle čeká kupa recenzí na samé zajímavé kousky, na které můžete narazit při brouzdání knihkupectvím. Na své v tomto čísle přijdou především fandové fantasy a hororu. Nicméně i ostatní si určitě najdou něco, co jim padne do oka.

Filmové pokoukání

Pokud hledáte inspiraci, na co kouknout v telce nebo skočit do kina, tak zavítejte do filmové rubriky, kde na vás čeká například Kateřina Vimmerová s článkem o Uncharted s Tomem Hollandem v hlavní roli. Společně s touhle redaktorkou se podíváte nejen na filmové zpracování, ale také se dozvíte něco o samotné herní předloze.

Do kina vás bude zvát také Vojta Rabyniuk, který se soustředil na nový snímek Rolanda Emmericha s názvem Moonfall. A vzhledem k tomu, že Ronald má na krku dost snímků s fantastickou tématikou, tak vám bude dopřána i kupa informací o tomhle režisérovi a jeho filmové tvorbě. V únorovém čísle se můžete také těšit na akčního King´s Mana – První mise, jemuž se věnuje Jiří Pavlovský. Jirka vám mimo to prozradí také, jak dopadl nový díl Matrixu s názvem Resurrections. A do třetice všeho dobrého si vzal Jirka pod drobnohled ještě nového Spidermana s podtitulem Bez domova.

A jestli chcete něco opravdu děsivého, pak jukněte na španělský horor Stín samoty, před kterým varuje pevnostní znalec tohoto žánru Jakub Merc. Pokud byste raději něco lehkého a barevného, vsaďte na Kateřinu Stupkovou a její recenzi druhého dílu Zpívej.

Toulky knižními světy

Pozornost jakéhokoli fantasty by mohla upoutat Encyklopedie fantasy filmu, kterou má na svědomí české nakladatelství XYZ, jehož snahou bylo vytvořit takového drobného průvodce filmových světem fantasy. O téhle chuťovce vám řekne Alexandra Petáková.

Jestli byste si rádi dopřálo něco exotického, pak by vás mohla zaujmout recenze Karolíny Svobodové na Kluky ze hřbitova od latinskoamerického spisovatele Aidena Thomase. Polsko sice může vyvážet potraviny nevalné kvality, ale pokud se jedná o literaturu, tak je to úplně jiný příběh. Pokud pochybujete, tak si přečtěte článek Jiřího Popioleka o románu s názvem Led (Jacek Dukaj). Společně s Borisem Hokrem se zase vydáte na cestu po světě Warhammeru, konkrétně je pozornost směřována na cyklus Williama Kinga Zabíječ.

Pro scifisty (a nejen pro ně) připravilo nakladatelství Argo super nové vydání výborné sci-fi série Mycelium Vilmy Kadlečkové v pevné vazbě. Takže pokud se vám nedařilo sehnat první díly, tak teď máte možnost. A pokud jste o tomhle cyklu náhodou nikdy neslyšeli, tak si můžete přečíst recenzi Jantarových očí od Martina Fajkuse. Fanoušci tohoto žánru si mohou dopřát také povídku Noc díkuvzdání od Marie Domské.

Jestli byste si místo fantasy a science fiction raději dopřáli něco ostřejšího, tak vsaďte na duchařské, gotické a hororové povídky amerických a britských autorek sebrané ve sbírce Královny hrůzy, která vám představí Monika Dvořáková. Na hororové příběhy se podíval též Martin Bečvář, který se vrhnul na sbírku Lucy Taylorové s názvem Vztek a další příběhy, v níž si každý podle Martina najde to svoje. A nakonec se s Martinem podíváte i na Třetí ucho Jana Hamouze (druhý díl série Ptačí srdce), a k tomu si můžete dopřát i rozhovor se samotným autorem.

Toulání komiksovými a herními světy

V hororovém duchu se nese i komiksová sekce. Michal Tesáček přináší děsivý Chlad a první knihu temného Mlsouna. Dále si můžete dopřát i nové vydání kultovní Vrány, kterou si nemohl vzít na starost nikdo jiný než vládce Pevnosti Martin Fajkus.

Ve videoherní rubrice na vás čeká Karel Kališ se sci-fi střílečkou Halo Infinite, vesmírnou akční záležitostí Chorus a návykovou věcičkou s názvem Loop Hero, v níž si tvoříte svět plný stvůr a nástrah pro svého hrdinu. A nakonec je tady ještě Industria, střílečka s adventurními prvky a řešením logických hádanek, kterou si zahrál Jakub Kovář.

Jestli nejste úplně zapálení do deskových her, tak si přečtěte recenzi Ostrova koček, protože to bude zábavná záležitost, alespoň tak vyznívá recenze Filipa Gotfrida. S Janem Zahradníkem naopak můžete zavítat ze Strážci lesa nebo si dopřát Komáří hody.

V rámci únorového výletu do historie vás Františka Vrbenská seznámí s Kateřinou Sforza a Tomáš Bandžuch vám představí Williama Walkera. Tomáš navíc dodal do nové čísla i fantasy povídku s názvem Tma dávných nocí.

A jaká je únorová příloha? Těšit se můžete na román Země změn od Rogera Zelaznyho.

Pokud jste si únorovou Pevnost ještě nepořídili, tak určitě neváhejte a jděte do toho!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 02/2022

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page