Pevnost 03/2021

S novým měsícem je tady i nové číslo Pevnosti. A jako obvykle je na co se těšit! Hlavním březnovým tématem jsou čarodějky – filmové, seriálové i knižní – a dokonce se mezi nimi mihne i nějaká ta bosorka z našich končin. Krom toho na vás samozřejmě čeká kupa zajímavých recenzí a bombastická komiksová příloha – Astonishing X-men s podtitulem Nadaní.

Ve znamení magie

Bere vás magie a krutopřísný kouzla sesílaný nebezpečnými a fešnými čarodějkami? Tak v tom případě se připojte ke Katce Stupkové, která vás seznámí s těmi nejlepšími kouzelnicemi, na něž můžete narazit na stránkách knih nebo na televizní obrazovce. Společně navštívíte třeba Čarodějky z Eastwicku, Sabrinu, Zlobu, sestry Halliwellovy nebo Yennefer z Vengerbergu (kdo tuhle černovlásku s fialkovými kukadly nezná, nechť si doplní vzdělání). Mimo to taky obhlídnete, na jakých školách můžete čáry máry studovat. Krom Bradavic je tady třeba univerzita Yale, kde působí Devátý spolek Leigh Bardugové nebo magická škola Brakebills z knižní série Mágové (Lev Grossman).

Ve filmové části Pevnosti se dočtete, jak dopadl horor/thriller Nevidomá (Jakub Merc), fantasy Godmothered (Vendula Kreplová), pokračování Croodsových a čínská fantasy Mistr jinu a jangu: Sen o věčnosti (Alexandra Petáková). A Daniel Storch se zase podělí o své dojmy z WandaVision.

Knižní tipy

Jiří Poiolek chválí dvojitou dávku povídkových sbírek Teda Chianga s názvem Výdech a Příběhy vašeho života. Pokud máte rádi příběhy, po jejichž dočtení si pokládáte otázky, které jen tak z hlavy nedostanete, tak tohle je přesně to pravé pro vás. Jestliže je vám současná pandemie málo, pak se společně Michaelou Merglovou můžete vydat za Psanci Chucka Wendiga. Nadšenci výletů do vesmíru se společně s Wojtou Běhounkem ocitnou V ledovém sevření (Jakub Mařík). A pokud ujíždíte na alternativní historii, tak věnujete pozornost článku Moniky Dvořákové o Čokoládě pro wehrmacht od českého spisovatele Přemysla Krejčíka. A jako bonus se můžete těšit na rozhovor s autorem samotným!

Jedním z nejaktivnějších členů pevnostní redakce byl v březnu Martin Bečvář, který vám doporučí třeba hororově laděný román Achernar od Ludmily Svozilové, nebo se společně můžete podívat na Planetu idiotů, jíž stvořil Roman Bureš. A do třetice je tady Stínová šifra (Laura Rubyová), která sice spadá do ranku young adult, ale určitě padne do oka i poněkud odrostlejším čtenářům.

V minirecenzích na vás čeká například Nemrtvá zbraň (Yoon Ha Lee), Krev říše (Brain McClellan), Děti pravdy a pomsty (Tomi Adeymiová), Legie (Dan Abbnet) nebo Krev a med (Shleby Mahurinová).

Kvalita místo kvantity

V březnovém komiksovém okénku najdete tentokrát jen tři recenze. To ale ani v nejmenším nevadí, jelikož redaktoři vsadili na kvalitu místo kvantity. Společně s Martinem Fajkusem navštívíte nejznámějšího upíra v dějinách literatury, samotného hraběte Draculu, jehož do komiksové podoby převedl Georges Bess.

Jakub Zahradník vás zase pozve do tajemného Brlohu s tajemnou matkou hlavního hrdiny, která tajemnější než hrad v Karpatech. A nakonec je tady kousek z hellboyovského univerza Humr Johnson 2: Klepeto spravedlnosti v podání Mikea Mignoly.

Ve stínu agenta 47

Videoherní sekci tentokrát ovládnul nájemný zabiják Hitman. Pokud tuhle herní frančízu neznáte, nezoufejte! Jakub Merc vám v rozsáhlém článku řekne vše podstatné a provede vás historií tohoto herního fenoménu.

Pokud ale důmyslnému vraždění nějakých hajzlů nefandíte, tak se můžete společně s Filipem Gotfridem vylodit na pobřeží Normandie v deskovce Odhodlaní: Normandie. Jestliže ovšem není válka tím pravým ořechovým a dáváte přednost morálním dilematům, tak nastupte do vraždící tramvaje ve hře Komu zvoní tramvaj a rozhodněte, kdo na kolejích si zaslouží přežít a koho rozmašírujete. Ale nebojte! Je tady i něco méně cynického a krvavého. Jakub Zahradník vás zavede na bál pohádkových hrdinů, které musíte demaskovat ve hře The Grimm Masquerade.

Pár slov závěrem

V historickém okénku se společně s Františkou Vrbenskou podíváte do Norska za králem Olavem II. Haraldssonem.

Mezi povídkami, které si můžete v březnovém čísle přečíst, najdete Archiváře (Tereza Šindlerová) a Noc zvonů (Aleš Jeremiáš Šumpík).

Březnové číslo je opět plné zajímavých informací, ale pokud vám knihy, filmy a hry nestačí, tak vás možná naláká již zmíněná komiksová Astonishing X-Men: Nadaní v Pevnosti Plus. Takže určitě neváhejte a v trafice se po tomhle čísle podívejte.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 03/2021

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page