Pevnost 03/2023

A je tady další číslo Pevnosti, tentokrát s pořadovým číslem tři. A jaká je březnová nabídka? Inu, jako obvykle výživná a dostatečně pestrá, aby nikdo ze čtenářů neostrouhal a neodešel s prázdnou. Některé sekce jsou tento měsíc možná štíhlejší než obvykle, ale to ani v nejmenším nevadí, jelikož množství kompenzuje kvalita kousků, jimž věnovala pevnostní posádka pozornost. Pokud pochybujete, pak se připojte k menšímu prolistování tohoto čísla.

Březen přeje hororu

Do kin se chystá druhá část filmové Duny, jejíž první díl se setkal s více než pozitivním ohlasem. Martin Kužel přináší výživný článek nejen o samotném pokračování, ale také o tom, jaké další projekty z Herbertova universa leží na stole. Barbora L’uba představuje odpočinkovou šílenou špionážní a akční jízdu Agrylle: Tajný agent, Vendula Kreplová hodnotí ne zcela povedený animák Orion a Tma, Jiří Pavlovský se postaral o snímek To se mi snad zdá, v němž lidem do snů neleze Freddy Krueger, ale Nicolas Cage.

A nakonec je tady ještě Jakub Merc, jenž nabízí svůj pohled na zajímavý kousek Chudáčci, který je (dalo by se říci) jakousi variací na Frankensteina. K tomu se dále rozepsal o hororu Neviditelné zlo se strašidelným plyšovým medvídkem v hlavní roli. A protože hororů není nikdy dost, připravil si tento redaktor ještě článek o hororovém fenoménu jménem American Horror Story, v němž si můžete oprášit vědomosti o tomto seriálu.

Pestrá knižní nabídka

Pokud byste rádi zkusili něco neobvyklého, co v sobě kombinuje hned několik různých věcí a přesto to funguje, pak by vás mohl zaujmout Jan Nohovec s románem Simona Jimeneze s názvem Kopí protne vodu. Pro čtenáře, kteří si rádi dopřejí nějaký ten nenáročný příběh, u něhož si mohou odpočinout a zároveň u něj mít onen příjemný hřejivý pocit, je tady Přísně tajný spolek svérázných čarodějek od Sangu Mandanny, který navštívila Lucie Procházková. V repertoáru březnové Pevnosti je také klasika Polední jednorožec z pera Petera S. Beagleho, který představuje Jiří Popiolek. Z žánru young adult jsou tady Ostrovy bohů Amie Kaufmanové, o nichž se rozepsala Monika Dvořáková. Dystopický příběh poté nabízí Justin Cronin prostřednictvím svého díla Převozník, jemuž se věnovala Kateřina Hajžmanová.

Ani v březnu nechybí představitelé české fantastiky. Do českého rybníčku zaplul třeba vládce Pevnosti, Martin Fajkus. Ten se podíval pod pokličku noir detektivky šmrcnuté postapokalyptickou ubran fantasy s názvem Práh Mezi půlnocí a ďáblem z pera Petra Urbana. Dalším želízkem v českém ohni je román detektivní román s příchutí hororu Láska, smrt a všechno zlý. O recenzi se postaral Martin Bečvář, který přibalil rozhovor s autorem Martinem Paytokem. Mimoto Martin zavítal i do vesmíru prostřednictvím sci-fi V jámě lvové od Jakuba Maříka. Do žánru science fiction spadá i román Pavla Fritze s názvem Přístav u řeky Styx, který přelouskal Tomáš Dostál. A nakonec jsou tady ještě dvě březnové fantasy povídky – Pobyt v lázních od Pavly Janouškové a Kerkonošský peklíčko od Reného Vaňka.

Kvalita nad kvantitou

Komiksový koutek je možná tento měsíc chudší, ale na druhou stranu velice výživný. Martin Fajkus nabízí komiks Enigma (ne, nejedná se o onen dešifrovací stroj), u něhož si sám čtenář musí tak trochu namáhat své mozkové závity. Boris Hokr poté přináší zajímavý kousek s názvem Pohovka a mrtvola. Navíc k Pevnosti Plus je přibalen komiks s názvem Jak jsem se reinkarnoval coby sliz. A k tomu všemu jako menší bonus dali redaktoři dohromady top 10 nejlepších komiksů roku 2023.

Obdobně je na tom videoherní sekce, ve které se protentokrát vynechaly recenze samotných počítačových her, a místo nich je nabídnut výběr top 10 těch nejlepších z minulého roku. Samozřejmě nechybí i nějaké ty deskoherní typy. Filip Gotfrid nabízí Monumenty věků, něco pro ty, kteří rádi staví městečka či jiné architektonické skvosty. Filipa doplňuje Jakub Zahradník s Oblevou, v níž si hráči vyzkouší, jaké to je získávat matriály a zdroje potom, co se rozpadla civilizace.

Březnová Pevnost nabízí bohatou nabídku, ze které si každý vybere to, co je jeho srdci nejbližší. Takže pokud hledáte nějakou tu inspiraci, co si přečíst, zahrát nebo shlédnout, tak vám redaktoři Pevnosti kryjí záda.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 03/2023

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page