Pevnost 05/2021

Titulní stránka květnového čísla Pevnosti láká na Černou vdovu s tváří Scarlett Johansson, takže teď už jen zbývá počkat, až se otevřou kinosály, a vzít je útokem. Filmy ovšem nejsou to jediné, o co se pevnostní posádka zajímá. Dále jsou tady třeba komiksy, deskovky nebo počítačové hry. Tím hlavním ovšem zůstávají knihy! A zdá se, že tenhle měsíc má hlavní slovo česká fantastika.

Česká fantastická scéna

V květnové Pevnosti se očividně daří českým spisovatelům a spisovatelkám. Kateřina Stupková například láká na novinku Petry Stehlíkové Nastereu ze série Naslouchač. Plus si můžete přečíst i rozhovor, při němž se Katka ptala autorky na to, jak se vlastně zrodil prvotní nápad nebo kolik dílů vlastně bude tahle úspěšná série mít. Prostě takové ty otázky, které vás zajímají, ale báli jste se zeptat. Další úspěšnou spisovatelkou z naší malé české kotliny je i Zuzana Hartmanová, které vyšlo Oko bouře – pokračování série Krysy apokalypsy, které si na starost vzala Monika Dvořáková.

Pokud ale hledáte nějaké to české sci-fi, tak se podívejte třeba na povídkovou sbírku Studené světlo hvězd Pavla Fritze nebo román Hvězdopravec od Martina Bečana. Obě tyhle knihy vám představí ostřílený Martin Bečvář. 

Krom českých autorů na vás dál čeká Jiří Popilek s recenzí nového románu Jakuba Ćwieka Bestie. Tahle noirová novinka se odehrává v prohnilém Grimm City, v němž můžete narazit na postavy dobře známé z pohádkových světů. Pravda, že v tomhle případě to má daleko k té známé pohádkové podobě. Jiří ke své recenzi navíc ještě jako bonus přidal i rozhovor se samotným autorem. No, neberte to!

Románů od Susan Clarkové je jako šafránu, ale když už vyjdou, tak to opravdu stojí za to! A nyní jsme se díky nakladatelství Argo dočkali jejího nového románu Piranesi, který vám představí Michaela Merglová.

Velkým jménem ve fantastice je určitě Tad Williams a jeho cyklus Jasný osten, Žel a Trn ze světa Východního Ardu, do něhož se autor po 30 letech znovu vrátil. Že jste tuhle sérii nečetli? Nevadí! Autor totiž myslel na všechny a v novém románu Koruna z čarodřeva (prvního dílu trilogie Poslední král Východního Ardu) nezkušeným čtenářům nastíní předchozí události. Touhle sérií a novinkou vás provede pevnostní vládce Martin Fajkus.

Snili jste o práci v nějaké velké knihovně, ale opravdu opravdu velké knihovně, protože by to mohlo bejt cool zaměstnání? No, možná byste to raději měli zvážit, protože Margaret Rogersová napsala román Kouzla rodu Thornů, v němž se mohou knihy proměnit v nějaké velice nepříjemné stvoření, s nímž se člověk vskutku nechce potkat. Na veškerá úskalí knihovnického zaměstnání upozorňuje Adéla Košařová.

Na scifisty čeká třeba Peter F. Hamilton s trilogií Prázdnota. S první částí Sny vás seznámí Wojta Běhounek. Dalším zajímavým sci-fi kouskem je vesmírná detektivka s názvem Mise na planetě (Michael Mammay), o němž se rozepsal Jan Nohovec. V povídkové sekci je pro vás připravena Hamiltonova povídka Manhattan naruby.

Konečně do kina?

Vypadá to, že by brzy mohlo dojít na otevření kin. Což je pořádný důvod k oslavě, protože by do nich konečně mohla zavítat Scarlett Johansson jako Black Widow. A proto neuškodí se s touhle brunetkou (ano brunetkou, protože originál Nataša má kaštanové vlasy) blíže seznámit. Vendula Kreplová neponechala nic náhodě a dozvíte se třeba, kde se Černá vdova vzala, jaká je její komiksová, animovaná a v neposlední řadě i filmová historie. A k tomu jsou samozřejmě přibaleny nějaké ty informace o novém bijáku.

Čekání na otevření kin si můžete zkrátit s filmy na internetu. Alexandra Petáková doporučuje Godzilla vs. Kong, v němž si tyhle dvě monstra dají pořádně po čuni. Vendula Kreplová se zase vhrnula na animák s názvem Secret Magic Control Agency. Dále je tady Kateřina Stupková se svým hodnocením scifárny Chaos Walking a Jiří Pavlovský se podíval na Thunder Force.

Komiksové příběhy, počítačové a deskové hry

Hlavními tahouny komiksového okénka je osmi dílný Lord Baltimore Mikea Mignoly a Christophera Goldena. Druhým kolosálním komiksovým dílem je bezesporu Kolosální Conan: Král aquilonský. Dál se můžete těšit třeba na Ateliér špičatých klobouků 2 (Anastazia Athanapoi), Kosmogoiály – zpívá Silénus (Michal Tesáček) a Berserk 2 (Boris Hork).

A jaké jsou květnové tipy na video hry? Je tady třeba japonské akční RPG s dospělým příběhem Judgement nebo Monster Hunter Rise, kde si můžete pochytat nějaké ty příšerky. A dále jsou tady vesmírní Outriders nebo plošinovka Balan Wonderworld.

Ovšem pokud preferujete klidné posezení s přáteli u stolu, pak by vám mohla přijít k duhu nenáročná deskovka s názvem Stezky tukanů. Případně se můžete stát námořníkem a na svých cestách po moři obchodovat s kořením ve hře Century Eastern Wonders nebo se můžete pustit do stavby našeho hlavního města v Praga caput regni.

V květnové historické lekci vás Františka Vrbenská vezme do vzdáleného Japonska, abyste se seznámili s první japonskou královnou a mocnou čarodějku ohánějící se temnou magií – Himiko známé též jako Pimiko nebo Pimiku. Pokud ale preferujete modernější dějiny, pak je tady Tomáš Bandžuch s generálem Ivanem Gannibalem.

Jak vidíte, nová Pevnost je zas a znovu plná zajímavých článků, takže neváhejte a skočte si pro ni do nejbližší trafiky.

PS: V poslední řadě samozřejmě nemůže zapomenout na přílohu, jíž je tentokrát komiks Calvin a Hobbes od Billa Wattersona.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 05/2021

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page