Pevnost 06/2020

Další měsíc uplynul a s tak, jako obvykl,e přichází i nové číslo Pevnosti. Tentokrát s opravdu vymazlenou obálkou od Raymonda Swanlanda, na níž je zobrazena hlavní hrdinka románu Nejlépe chutná za studena. K červnovému číslu je navíc přibalená bombastická příloha Válkotvůrci, kterou speciálně pro Pevnost nechal vydat náš neoblíbenější řezník Kotleta z Bruntálu ve spolupráci s nakladatelstvím Epocha. A k tomu samozřejmě nechybí kupa zajímavých tipů a informace z knižního, seriálového, komiksového a herního světa.

Trocha zlé krve a další zajímavé knižní tituly

Pandemie udělala v edičních plánech většiny nakladatelství bordel, data vydání jednotlivých titulů se posunula, a proto je dnes z knižní pecky o to větší radost! Nakladatelství Polaris pro nás chystá nový román od Joea Abercrombieho s názvem Trocha zlé krve. Pokud náhodou o tomhle britském spisovateli nic nevíte, tak přijde vhod článek od Borise Hokra, který vás provede tím nejnutnějším, co potřebujete vědět. A k tomu si jako bonus Boris společně s Martinem Fajkusem s tímhle chlapíkem pokecali o jeho postavách a trilogiích První zákon, Moře střepů a taky o zmíněném novém románu otevírajícím (opět) trilogii Věk šílenství.

A co dalšího můžete najít mezi knižními recenzemi? Tak například milovníky příběhů s draky by mohla zaujmout menší cihlička od brněnského nakladatelství Host s názvem Převorství u pomerančovníku (Samantha Shannonová), kterou si vzala na starosti Kateřina Stupková. Dále se můžete těšit na sbírku příběhů Lovců monster s podtitulem Z archivu, o nichž píše odborník na slovo vzatý Martin Bečvář. Mimoto se tento ostřílený recenzent podíval též do Města v oblacích, jež postavila Kristýna Sněgoňová. Ti z vás, kteří touží po nějaké té zkáze, se mohou vrhnout na Pragocalypsu od Jana Urbana – a nemusíte se ničeho bát, protože Monika Dvořáková vás celou touhle sérií provede, abyste věděli, „vo co vlastně go“!

Pokud ovšem dáváte přednost trochu sofistikovanější zábavě, pak vám přijde k duhu článek Jiřího Popiolka o Svědectví od Margaret Atwoodové spadající do světa Příběhu služebnice. Případně je tady ještě Finch Jeffa Vandermeera, na něhož se zaměřil Wojta Běhounek.

Nechybí samozřejmě ani kupa minirecenzí – Dvě temné vládkyně (Kendare Blakeová), Přízraky domu Carrowů (Darcy Coatesová), Smyčka medúzy a jiné příběhy (H. P. Lovercraft), Běsi z temného hvozdu (Petr Jaroněk), Království mrtvých (Pavel Korněv), Čaroděj a sklo (Stephen King), Potemnělá pláň (Philip Reeve) a další.

Artemis Fowl a další

Hlavním filmovým tématem v červnové Pevnosti je Artemis Fowl. Kateřina Stupková toto téma bere obšírně, takže se dozvíte, kdo to vlastně Artemis Fowl je, co se s ním v jednotlivých knižních dílech dělo a co lze očekávat od samotného filmu.

Mezi filmovými recenzemi i tentokrát naleznete tipy, na co pěkně z pohodlí domova za zkracujících se jarních večerů kouknout. Kateřina Wimmerová kupříkladu doporučuje Dunu z roku 1984, za níž nestojí nikdo menší než David Lynch. Jiří Pavlovský zase upozorňuje na Guns Akimbo s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Vendula Kreplová nabízí zhodnocení superhrdinského sci-fi Code 8. Pro fanoušky hororu připravil Jakub Merc krátkou recenzi hororu Furie, a k tomu dvoustránkový článek zaměřený na snímky z hororového subžánru home invasion. To jsou ty filmy, v nichž vás někdo terorizuje ve vašem vlastním domě.

Komiksové opojení

Fandové komiksu si tentokrát přijdou na své třeba u článku Jakuba Zahradníka, který vyrazil s Hellboyem do Mexika. Případně můžete doprovodit Michala Tesáčka s Nezkrotným berserkrem, jenž se nešťastnou náhodou propadne do našeho světa a poté se snaží vrátit zpět do toho svého starého. Případně můžete vsadit na klasiku a sáhnout po komiksové a vzájemně se doplňující dvojce – Joker a Batman: Zatracení.

Vzpomínáte na dva kočičí guru Pac & Pussy, kteří v jedné z příloh letošních Pevností dávali rady do života? Tak se podržte! Tahle dvě sofistikovaná kočičí individua mají v tlapkách tolik moudrostí, že jeden svazek prostě nestačí, a proto se můžete těšit na další kupu životních rad. A v červnové Pevnosti si navíc můžete přečíst rozhovor Martina Fajkuse s touhle chlupatou dvojicí.

Kdo si hraje, nezlobí!

Star Wars je prostě fenomén, který krom knih a filmů, seriálů, počítačových her, komiksů, rozhlasových her a mnoha dalšího má svůj hlas i mezi deskovými hrami. Na loňskou novinku Vnější okraj se před mnoha lety přiletěl z předaleké galaxie podívat Jakub Zahradník! Vegetariány a nejen je, potěší karetní hra Zbodni salát (Filip Gotfrid). A do třetice všeho dobrého je tady Únikovka: Za oponou s kouzelnickou tématikou (Jakub Zahradník).

Ve videoherní sekci se můžete odreagovat a ventilovat nahromaděný vztek/stres třeba u bojovky My Hero One´s Justice 2 nebo střílečky Doom Eternal. A pokud pro vás tyhle násilné věci nejsou, pak se můžete podívat na tahovou strategii Gears Tactics či vtělit do mimozemského policisty v Chimera Squad.

A jaká je červnová lekce z historie? Inu, Martin Ďásek se zaměřil na to, co se dělo na konci druhé světové války daleko na východě, kde probíhala Sovětsko-japonská válka. Nechybí ale ani něco z českých dějin! Tomáš Bandžuch vám tentokrát představí Františka Mlčocha, který si převlékal politický plášť tak dlouho až se mu to jednou vymstilo.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na pevnostní povídky! Jan Urban vás vezme na Smrtící prohlídku a Jiří Walker Procházka vám řekne, jak to je se Žlutým a rudým.

Pokud jste si náhodou ještě nestihli Pevnost koupit, tak určitě neváhejte, protože tohle číslo fakt chcete!

A nakonec musíme ještě jednou zmínit knižní přílohu! Válkotvůrci Františka Kotlety totiž vycházejí knižně pouze a exkluzivně v nové Pevnosti a představí Frantu tak, jak ho neznáte – totiž formou povídek povětšinou z jeho začátků.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 06/2020

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page