Pevnost 09/2021

Na co můžete těšit v zářijové Pevnosti? Inu, samotná obálka napoví, že se můžete těšit na článek o Duně, jejíž filmová premiéra se blíží! Krom toho samozřejmě nechybí kupa knižních recenzí, hodnocení filmů, upozornění na super komiksy a představení počítačových a deskových her, které by vám neměly uniknout.

V hlavní roli Duna

Dnes začneme návštěvou kina, kam můžete vyrazit třeba s Katkou Stupkovou na komiksovku Shang-Chi – Legenda o deseti prstenech. Pokud jste spíše dobrodružný typ a ujíždíte na filmech stylu Mumie nebo Honba za diamantem, tak jukněte na recenzi Expedice: Džungle od Jirky Pavlovského. Jiří se k tomu ještě podíval i na nový Sebevražedný oddíl. Nadšenci hororu by se mohli pobavit třeba u Klasického hororu, který představí Jakub Merc. Co všechno je špatně na rebootu Space Jam: Nový začátek prozradí Vendula Kreplová. A ještě tady je Major Grom: Morový doktor, akční komiksová záležitost z Ruska, jíž si na starost vzala Alexandra Petáková.

A nakonec očekávaná nová filmová verze Duny (Frank Herbert)¸ která z trailerů vypadá vskutku epesně! Sice si na ni musíme ještě chvíli počkat (držme si palce, ať nám to koronáč nepotentuje), ale čekání si můžete zpříjemnit článkem od Martina Kužela. Tento redaktor to bere pěkně od začátku (od románů, přes první filmy až po nadšení z nového zpracování), takže znalci si připomenou, co zapomněli, a neznalci se dozví vše potřebné k tomu, aby jim došlo, že tohle opravdu, ale opravdu, musí vidět.

Zářijová knižní nabídka

Když už jsme u tak klasického díla, jakým Duna bez pochyby je, tak nesmí chybět ani článek o samotné knize. Ten sepsal Jiří Popiolek. Stejně kultovní je i Heinleinova Hvězdná pěchota, k níž se pro změnu vyjádřil Boris Hokr. Navíc k tomu přibalil i filmovou verzi, která krom nápadu a postav s předlouhou nemá moc společného. Dalším sci-fi kouskem je Star Trek: Ex Machina od Christophera L. Benneta, který si vzala na starost odbornice na startrekovský fenomén Alexandra Petáková. A ještě je tady scifárná Ocelový vítr Alastaira Reynoldse (Jiří Popiolek).

Z české kotliny se do zářijového čísla dostala novinka Miroslava Žambocha s názvem Seržant, kterou představí Martin Fajkus. K recenzi je navíc přibalen i rozhovor se samotným autorem. Společně s Marinem Bečvářem zavítáte do alternativního Československa v románu Rudá (Dalibor Vácha), v němž se se znovu shledáte s hrdiny předchozího románu Šedá.

Do jiné alternativní reality můžete vyrazit také s Adélou Košařovou. Ta představí magický Londýn z románu Opačno (Hannah Mathewsonová). Do Londýna se podíval i Martin Fajkus, aby zjistil, jak se to má s Falešnou hodnotou Bena Aaronovitche. Pokud vás uchvátila Zlomená země N. K. Jeminisové, pak si určitě musíte přečíst článek Moniky Dvořákové o novém románu téhle spisovatelky s názvem Smrtící luna v brilantním překladu Romana Tilcera. Pozornosti by určitě neměla ujít ani dobrodružství Warrena XIII. (Tania Del Rio a Will Steahle), u něhož se pobaví nejen malí, ale i velcí čtenáři. Míša Merglová vás určitě přesvědčí, abyste se na tuhle záležitost podívali! Čtenáři toužící po politikaří a intrikách by zase neměli minout Jana Nohovce s recenzí románu Vzpomínka zvaná říše od Arkady Martineové. Pořádnou fantastikou pro dospělé jsou Praví bastardi – druhý díl Souzené země – Jonathana Frenche, o kterých se rozepsal Martin Bečvář.

Další pevnostní rubriky

Pozor! Pozor! Na vědomost se dává, že vrátila rubrika Profíci radí, v níž tentokrát radí Kristýna Sněgoňová ohledně spisovatelského řemesla.

Komiksová část Pevnosti je v září poněkud oslabena. Nicméně kvantitu nahrazuje kvalita. Boris Hokr představuje Velkého vezíra Iznouguda, jehož má na svědomí René Goscinny, jenž je u nás známý hlavně příběhy o Galech konzumujících magický nápoj. A dále je tady pokračování crossoveru Hodiny posledního soudu, v němž se potkávají Strážci s Batmanovským vesmírem. A podle slov Jakuba Zahradníka se jedná o super záležitost!

Společně s Karlem Kališem navštívíte herní svět, kde čeká předělávka The Legend of Zelda: Skyward Sword. Krom toho se také těšit třeba na dvě RPG – Monster Hunter Stories 2 s podtitulem Wings of Ruin a NEO: The World Ends With You. A nakonec je tady ještě adventurka Great Ace Attorney Chronicles, v níž si střihnete roli právníka.

Karel Kališ tentokrát zabloudil i do deskoherní části, v níž si vzal na starost karetní hru Res Arcana. Zbylé kousky si vzal na starost Filip Gotfrid. Pokud nemáte parťáka na hraní, pak by vám mohla padnout do oka hra pro jednoho s názvem Nebe v plamenech. A společně s kamarády se můžete stát pirátem a vyrazit na moře ve Vlnách neznáma.

Ani v zářijovém čísle samozřejmě nechybí lekce z historie. Františka Vrbenská se rozepsala o tom, co se dělo v bitvě u Hastingsu – jak se to semlelo, kdo se s kým serval, a jak to ve finále dopadlo. Z novější historie na vás čeká výklad Tomáše Bandžucha o Rudolfovi Lodgmanovi von Auenovi.

Povídkami do tohoto čísla přispěla Tereza Matoušková s Květem pouště a Ida Nekovaříková s Opožděnou vraždou.

Zářijová Pevnost je nacpaná k prasknutí! Takže určitě neváhejte a skočte si pro ni trafiky, protože vám určitě něco padne do oka. A pokud ne, tak v Pevnosti Plus můžete přijít alespoň k fajnové příloze! Tou je komiks Sherlock: Studie v růžové.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 09/2021

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page