Pevnost 12/2023

Přestože se blíží konec roku, tak redaktoři Pevnosti nezaháleli a přináší pestrou nabídku knih, filmů a her, jimiž se můžete odreagovat po náročných rodinných návštěvách. Prosincové číslo samozřejmě přijde vhod těm, kteří kupují dárky na poslední chvíli a váhají, co z té přehršle vydaných knih vybrat. Knižním dárkem nikdy neurazíš!

Je libo horor místo pohádky?

Nedílnou součástí Vánoc jsou samozřejmě pohádky, kterých je (pokud se ptáte mě) v tomto období přehršel, a proto v zájmu duševního zdraví není na škodu si ten maraton zakletých princezen, chrabrých princů, zlých macech a pupkatých králů trochu opepřit. A ať si říká, kdo chce, co chce, tak pohádky můžou být takové menší horory, tak proč si nějaký ten plnokrevný horor nedopřát? Společně s Jakubem Mercem můžete strávit Pět nocí u Freddyho. Od Filipa Gotfrida se dozvíte jak je na tom Vymítač ďábla: Znamení víry popřípadě si můžete dopřát hororovou komedii Naprostý zabiják, kterou shlédla Vendula Kreplová.

Pokud horory neradi, ale rádi byste i tak koukli na něco jiného než pohádky, pak může vsadit třeba na Jirku Pavlovského s komiksovou Marvels. Jestliže patříte mezi fanoušky Hunger Games Suzanne Collinsové, pak určitě nemůžete opomenout článek Kateřiny Hajžmanové o této oblíbené young adult sérii v obou jejích podobách – knižní i filmové. K tomu samozřejmě nechybí zmínka o novince Balada o ptácích a hadech, jíž se též dostalo filmového zpracování. A nakonec je tady ještě Alexandra Petáková s animákem Nimona.

Nejen televizní obrazovkou je člověk živ

Sledování bedny ovšem není jediná zábava, jíž můžete trávit vánoční svátky. A redaktoři Pevnosti to ví až moc dobře! V prosinci v českých vodách lovil třeba Martin Fajkus. Ten se podíval na detektivně laděnou novinku Kristýny Sněgoňové s názvem Krev pro divoženku. Martin Bečvář zase přelouskal Němé duše, literární debut Jitky Ládrové. A také vánočně laděnou povídkovou sbírku Krev, monstra a cukroví editorského dua Michaela Merglová a Petr Brožovský přinášející povídky velikánů české fantastiky jako je například Ondřej Neff, Štěpán Kopřiva, Vilma Kadlečková, Jan Kotouč nebo třeba první pokus na poli fantastiky Patrika Bangy.

Jiří Popiolek přináší román Johna Gwynneho Hlad bohů, druhý díl série Krvopřísežní, a knihu věnovanou velikánovi hororu Stephenovi Kingovi s prostým názvem Stephen – Kompletní průvodce životem a dílem, jenž dal dohromady Bev Vincent. Od Lucie Procházkové se zase dozvíte, jak dopadlo pokračování Atlasovy šestky s názvem Atlasův paradox z pera Olivie Blakeové. Epickou fantastiku pro změnu nabízí Martin Fajkus v podobě románu Věk popela od Daniela Abrahama. Pohádkovým nádechem jsou prodchnuty Kostischrány Emily Lloyd-Jonesové, o nichž se rozepsala Alexandra Petáková. Z žánru young adult si můžete dopřát třeba román Holly Blackové s názvem Ukradený dědic, který představuje Monika Dvořáková.

Kateřina Hajžmanová se vrhla na Zlaté enklávy, poslední díl trilogie Scholomancie Naomi Novikové. Pokud byste si rádi odpočinuli u nějakého toho feel good příběhu, pak je tady Monika Dvořáková s románem T. Kingfisherové o čarodějce zběhlé v pekařské magii s názvem Monin kouzelný průvodce obranným pečením. Scifisti si přijdou na své u kousku bratrů Strugackých Dravé věci naší doby, které představuje Tomáš Dostál.

Horor v literárním okénku reprezentují Pavel Suchý s recenzí Lesního ducha od Grahama Mastertona a Jakub Merc s krvavou záležitostí Edwarda Lee s názvem Sukuby. A na konec do literárních vod zavítal i jeden z nejznámějších tvůrců komiksů Alan Moore, který si pro své fanoušky připravil povídkovou sbírku Iluminace, již přelouskal Martin Paytok.

Co dalšího v nabídce?

Knížky nejsou tím pravým ořechovým? Inu, v tom případě je tady komiksový koutek s Borisem Hokrem, jenž se vrhnul na westernový postapokalyptický Lazarus: Selekce a akční nářez ze stáje DC s názvem Ranaři. Borise Hokra doplňuje Michal Tesáček se space operou UCC Dolores.

Pokud ani komiksy neukojí vaše potřeby, pak můžete zkusit videoherní sekci Karla Kališe. Tento redaktor vám představí japonské RGP Baten Kaitos I & II Remaster a adventurní detektivku ze světa pokémonů Detective Pikachu Returns. Popřípadě je tady ještě Filip Gotfrid s deskovkou Zaklínač: Starý svět a karetkou Papírové moře. Filipa potom ještě doplňuje Jakub Zahradník s deskovkou Vlci.

Co by to bylo za Pevnost bez Františky Vrbenské a Tomáše Bandžucha. Františka si tentokrát připravila článek o indiánském legendárním vůdci Hiawathovi a Tomáš se podíval na zoubek Charlottě Cordayové.

Prosincové číslo toho nabízí opravdu hodně a každý si přijde na své. Pokud vás však nenalákal samotný obsah, pak by vás mohla zlákat třeba příloha Pevnosti Plus. Tou je tentokrát román Železná vdova od Xiran Jay Zhao. Takže neváhejte a skočte si pro ni do nejbližší trafiky.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 12/2023

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page