2101: Česká odysea – ed. Jiran Jaroslav

Před nedávnem se na trhu objevila nová sbírka tuzemských sci-fi povídek. Prvním, co upoutá oko zájemcovo, je obálka Martina Zhoufa s jakýmsi hvězdoletem a emblémem edice Ikaros. Vlastní obsah sestává z úvodu a jednotlivých povídek, přičemž každou zmíněnou část (tj. i úvod) zahajuje stručný medailonek autora.

Šlechta, Rečková, Švachouček, Ríša, Žamboch - 2101: Česká odyseaÚvod od Jaroslava Jirana nás seznamuje s edicí Ikaros a okolnostmi vzniku této konkrétní sbírky. Úvod je doplněn informací o edičních záměrech nakladatelství Mladá fronta na poli sci-fi z pera Vlastimila Fialy, šéfredaktora nakladatelství. Následují:

České povídky z českého prostředí

Jaroslav Petr – Bazilišek
    Svého druhu detektivka, v níž počítačový specialista pátrá po programu, který (prostřednictvím inplantátu) zablokoval mozek jeho manželky. Pátrání se náhle komplikuje – na univerzitě se objevil bazilišek – program, který je schopen prostřednictvím grafické informace zabíjet. Je nutno zachránit postižené, specialista je zapojen do vyšetřování. Situaci do jisté míry komplikují sami vyšetřovatelé, objevuje se první mrtvý….

Vladimír Šlechta – Katedrála
    Dobrodružný příběh z postkatastrofických Čech, jehož hlavními hrdiny jsou tajemný Havran, reaktor v Temelíně a šéf jedné velmi podivné sekty. Povídka obsahuje drsnou vizi budoucnosti a několik nezanedbatelných varování.

Eva Hauserová – Ilumináti
    Povídka, která očima Karla Gotta líčí svět za sto let. Jde o relativně výstřední vizi, založenou na jednom citátu zmíněného zlatého slavíka, podanou s notnou dávkou černého humoru.

Filip Gotfrid – Entrée
    V neradostné budoucnosti bojuje obyvatelstvo Čech se zombiemi, které se  začaly houfně objevovat a mordovat obyvatelstvo. V průběhu děje se ukazuje, že zombie nejsou skutečný nepřítel….

Ondřej Nečas – Moře pláče pro královnu
    Detektivka z budoucnosti, ve které se jižní Morava stane mořským pobřežím, Brno vypadá jako Benátky a Špilberk je ostrovní pevností. Policejní hlídka se nachomýtne k tajemné vraždě milionářky. V průběhu komplikovaného vyšetřování se ale ukáže, že všechno je jinak.

Ivan Mls – Pěšáci
    Veselý příběh z vojenského prostředí, aneb jak se v Čechách může zvrhnout proklatě drahý americký projekt supervojáka. „Dokonalá“ supertechnika v rukou běžných „záklaďáků“ a značné množství neseného alkoholu způsobí kuriózní setkání s mimozemskou civilizací.

Karolina Francová – Poznej sám sebe
    Přistání podivné mimozemské civilizace na Zemi před deseti lety přineslo nebývalé problémy. Dosud se nepodařilo navázat kontakt a nejrůznější metody zatím ztroskotaly. Voják nadopovaný speciální drogou zvyšující vnímavost sice uspěje a naváže kontakt,  nikdo ale neuvažoval nad vedlejšími účinky drogy…

Milan Petrák – Zamrzlý zločin
    Lze si za peníze pořídit všechno? Je psychická úchylka léčitelná operací mozku? Na tyto a další (ještě důležitější!) otázky se autor snaží ve své povídce nalézt odpověď.

Jana Rečková – Prokletý, prokletější, nejprokletější
    Poněkud vetřelcoidní povídka, líčící osud jednoho experimentu, jemuž se podařilo uniknout z pekelných laboratoří. Psychologie postav a kontrast teorie a praxe ve výkladu morálky činí příběh dosti neobvyklým.

Stanislav Švachoušek – Nukleární romance
    Nově přijatý pracovník konzervárenské firmy pátrá po původu radioaktivního ovocného koncentrátu. Silně modernizované podání starého tématu (jak hloupý Honza ke štěstí přišel), vylepšené jistou dávkou osobitého humoru.

Vlado Ríša – Případ Terrasomharpin
    Další detektivka – tentokrát umírají lidé na otravu jedovatým meziproduktem  z výroby léku na rakovinu, který se ale nemohl dostat mimo tovární objekt. Řešení je dosti kuriózní, zároveň i dost šokující.

Miroslav Žamboch – V pásmu asteroidů
    Od tohoto autora poněkud nezvyklá, leč vydařená space opera o kyborgovi, který si potřeboval těžbou vydělat na rekonstrukci těla a nahradit mechaniku biologickými „součástkami“. Příznivci bojových scén nebudou zklamáni!

David Šenk – Kamas
   Příběh člověka, který byl bez svého vědomí vychováván pro průzkum paralelních vesmírů. Povídka zachycuje klíčový časový úsek ze života člověka, který si nebyl po většinu života jist svým duševním zdravím a náhle zjišťuje, že byl vlastně od narození připravován na speciální misi.

Stanislav Ertl, ml. – S Eliškou na hoře
    Svět, v němž Hitler vyhrál válku a poražení Češi byli nuceni kolonizovat Mars. Policista vyráží na výlet se svou dcerou,  určenou k likvidaci. Plynové komory nahradil „odlet“ do školy na Zemi, kolaborace, legendy o odboji a nejrůznější pověsti hýbají kolonií. Autorem nahozená situace je pozadím pro vyprofilování psychologie postav a (pro někoho možná nepříjemného) obrazu „české povahy“.

Ač bude tato sbírka pravděpodobně řazena mezi ty lepší, zdaleka ne všechny povídky se budou čtenářům zamlouvat (ať již půjde o formu, nebo o obsah). Většinou jde o vize z nepříliš radostné budoucnosti, obsahující v řadě případů nejrůznější varování a někdy i nevšední pohledy na vzdálenou i bezprostřední minulost. Bez ohledu na pocity, jež některé povídky vyvolávají, si nepochybně najde své čtenáře. Moje osobní pocity po přečtení sbírky byly poněkud “rozporuplné”. Povídky mi samy o sobě připadaly napsané vcelku dobře, po stránce obsahové mi složení příliš nesedlo. Je tu dost “detektivek”, několik povídek s nádechem jistého tajemna a psychologických, též jsou zde akční záležitosti a něco černého humoru. Je těžké určit, jak bude vyhlížet naše relativně blízká budoucnost. Nejblíže jí mohou být Jaroslav Petr, Vladimír Šlechta, Ivan Mls nebo Vlado Ríša. Pravděpodobnost ostatních vizí nelze v současnosti odhadnout – buď jde o paralelní svět, nebo o příliš vzdálenou budoucnost.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Žádné komentáře

  1. Orodujem
    Znova ďalšia seminárna práca hovoriaca o obsahu poviedkovej zbierky. Pred týždňom som rozmýšľal, či si jú kúpim. Pre hovorili známe mená, proti hovoril výber poviedok, ktoré doteraz Ikarie v knižnej rade vydávala… takže som čakal na recenziu niekde, recenziu, ktorá by ma presvedčila (či na kúpu, či proti kúpe). Ale tu som sa nedozvedel nič podstatné 🙁 Keby sa aspoň ku každej poviedke, keď už je náčrt ich obsahu, našla poznámka, či bola dobrá alebo nie a prečo…

  2. Postrádám tady alespoň bodové hodnocení, když už ne snahu pokusit se díla zařadit do nějakého širšího rámce…

  3. OK, napravil jsem svou chybu a preradil to z recenzi do clanku.

Zveřejnit odpověď