Jak si užít fantastický víkend

Správný víkend je fantastický v tom, že člověk má (nebo by správně měl mít) víc času na věci, na které ten čas bolestně postrádá v týdnu. Jenže zná to asi většina z nás: víkend sice formálně proběhl, v neděli večer ale člověk zjistí, že toho času pro sebe zase tolik neurval. Takže pokud si můžete dovolit hodit alespoň na chvíli všechno za hlavu, jeden ze žhavých tipů, jak prožít opravdu fantastický víkend, jsou Strážci alias Watchmen. A pokud máte chuť někam vyrazit, skvělým místem je Ostrava, kde se koná knižní veletrh!

Watchmen

Josef Šrámek – 3× Watchmen

Je asi zbytečné to opakovat, ale tohle je skutečná klasika. Alanu Moorovi se na sklonku 80. let podařil skutečný komiksový majstrštyk, jehož síla neslábne dodnes, a podle mého skromného názoru Strážci strčí do kapsy i jinak skvělý Návrat temného rytíře Franka Millera, což je kult sám o sobě.

Jedním z tipů, jak prožít fantastický víkend, je proto původní komiks. Vyšel u nás už dvakrát ve skutečně precizní výpravě a těch pár stovek stránek poutavého příběhu, jehož kouzlo umocňuje excelentní kresba, nějaký ten čas zabere. Navíc se jedná o příběh, nad kterým je třeba i v rozumné míře přemýšlet, nejedná se o žádnou popcornovou jednohubku, ale o skutečně geniální a nadčasové dílo.

Pokud ale chcete zažít něco opravdu výjimečného, doporučuju doplnit četbu Moorova komiksu o zhlédnutí filmové adaptace Zacka Snydera. Bez jakéhokoliv zpochybnění Moorových kvalit je totiž třeba říct, že film Watchmen je excelentní sám o sobě a Snyderovi se povedlo opravdu mistrovské dílo, když dokázal pochybovačům, že fenomenální komiks lze převést na filmové plátno. A to takovým stylem, že Avengers i Joss Whedon blednou závistí. Právě srovnáním s původním komiksem nejlépe vynikne kvalita Snyderovy práce – přitom si film ale vychutnáte i bez znalosti předlohy, bez obav.

Pokud jste opravdoví drsňáci, zvolíte Watchmen ultimate cut o stopáži přibližně tři a půl hodiny. Stručně a jasně, mňamka pro opravdové nerdy. Původně se sice počítalo s tím, že ultimate cut bude určen jen pro americký trh, ale víte, jak je to dneska v době internetu, že…

Duo Moore – Snyder tak zajistí, že se ani nenadějete a víkend bude fuč. Bude ovšem zaručeně fantastický, to mi věřte. I když za ním zůstane hafo nedokončené práce…

Pavla Lžičařová – za knížkami a zábavou do Ostravy

Knižních veletrhů není nikdy dost, a tak pokud máte čas a chuť, vyrazte dnes, zítra či v neděli do Ostravy, kde se na výstavišti Černá louka koná 3. ročník Ostravského knižního veletrhu. Můžete si zde nakoupit spoustu titulů za výhodnější veletržní slevy a zhlédnout doprovodný program – http://www.hejkal.cz/…ava/iver.asp.

Pro fanoušky fantastiky bude jistě nejzajímavější to, že zde naleznou stánek nakladatelství Fantom Print, které kromě 30% slev přiveze i bestsellerovou autorku M. T. Majar, která bude již dnes v 15.30 podepisovat své knihy a o hodinu později besedovat a číst ze svých románů v pořadu nazvaném Jak vytvořit bestseller. Moderuje Tomáš Němec.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

7 komentářů

  1. Watchmen
    Hm, náhodou má Watchmeny spolubydlící půjčené z knihovny, tak se do nich asi fakt pustím. 🙂

  2. Na ostravský veletrh, ač ho doporučuju, se bohužel nedostanu, ale o víkendu si plánuju po delší době vyšetřit trochu času na čtení, takže budu pokračovat v antologii Ondry Jireše Krvavá čest. 🙂

  3. S M.T. Majar jsem měl tu čest se setkat. Moc milá dáma… i když mi literárně nic moc neříká.

    Osobně o víkendu snad už konečně dočtu legendu o Sigurdovi a Gudrún, od Vánoc. 🙂

  4. Watchmeny už jsem viděla, poměrně nedávno, nelze než doporučit. Veletrh v Ostravě zní zajímavě, jen kdyby to nebylo tak daleko… 🙁 No, tak mi asi nezbude nic jiného, než šáhnout po fantasy zábavě do polic své knihovny. Na přečtení tam čeká například Bivoj od Juraje Červenáka nebo Mrtvý muži netančí od Míly Lince.

  5. M. T. Majar?! Ú-Ž-A-S-N-É!!! Nelze než doporučit! To bude slávy! Jak o maškarních šibřinkách!

  6. to Hejhulák
    Žij a nech žít, potažmo každému co jeho jest, ne? Řekl bych, že každý máme nějaký svůj úlet, díky kterému není život tak fádní. Alespoň tedy já vzhledem ke své zálibě v kníhách pánů Kulhánka, Kopřivy, Pavlovského či Kotlety nebo Dreschera (a to samozřejmě nečtu jen to!) rozhodně necítím právo mistrovat čtenáře Harryho Pottera, Stmívání a Upířích deníků nebo Anity Blake či právě knih dotyčné M. T. Majar.

Zveřejnit odpověď