Jak si užít fantastický víkend

Dnes v Praze začíná Trpaslicon – naprosto báječná třídenní akce nejen pro fanoušky britského humoru. Anebo si udělejte výlet do středověké krčmy do Dětenic. A když se vám bude chtít zůstat doma, můžete si aspoň uspořádat fantastickou hostinu. 🙂

Trpaslicon 2013

Pavla Lžičařová doporučuje výlet mimo realitu na Trpaslicon

Příjemný zážitek si určitě odnesete z již 11. ročníku Trpasliconu, který začíná právě dnes a trvá až do neděle. Po Hobitovi by vás název mohl zmást, proto se spíš než na Tolkienovy trpaslíky připravte na partu z legendárního sitcomu Červený trpaslík, kterému bude věnována hlavní programová linie. Dovolujeme si překopírovat slova organizátorů z webu akce, která con víc než dobře charakterizují:

Všechno, co chci od života, je na tomhle conu!

Program probíhá ve 3 liniích a nepřeberném množství jazyků, abychom vás dezorientovali.

O filozofické hloubce a celosvětovém vlivu dnes již legendárního britcomu Červený trpaslík budeme besedovat v hlavním bloku. Vedle podnětných projekcí a návštěvy dabérských velikánů se ohlédneme za ojedinělým comebackem, jímž loni veteráni z rudého drobka dokázali, že ještě nepatří do muzea.

Ve druhém bloku nazvaném Britcom spočinou naše zraky na dalších komediálních klenotech Spojeného království, včetně rarit známých jen skutečným znalcům.

Třetí linie náleží přednáškám a promítáním ze sféry sci-fi a fantasy, s tradičním důrazem na Zeměplochu Terryho Pratchetta.

Pro všechny, kdo už mají po krk jízdy na koni a baletu, je k dispozici herna s tak důmyslnými kratochvílemi, jakými jsou malý rybář nebo volejbal přes jégrovky s nafouknutým kondomem. Skutečnou intelektuální výzvu pak zajistí šachy, kterým chybí 30 figurek.

Nouze nebude ani o výzvy kulinářské. O vindaloo a další laskominy se postará bufet U Piráta Luigiho.

Pavel Jelínek – uspořádejte fantastickou hostinu!

Víkendy jsou často ve znamení slavnostních jídel. Ať už jsou to rozmarné snídaně, když už nemusíme nikam vstávat a všichni jsme spolu doma, nebo opulentní obědy na návštěvách, anebo večere při svíčkách v drahých restauracích.

Jídlo se samozřejmě dá pojmout také ve stylu fantastickém. Třeba takovou „středověkou hostinou“. Pokud mám cestu kolem Českého ráje, neopomenu se zpravidla zastavit ve Středověké krčmě Dětenice, podniku, kde na mě pokaždé velmi příjemně dýchne atmosféra bájí a starých časů, kdy světu vládl meč a svatý kříž. Pravda, pravý středověký člověk by se v tomto podniku asi cítil značně podivně, nicméně pro nás, milovníky fantasy světů, je to místo zaslíbené. Podobné hostince a krčmy rostou v posledních letech jako houby po dešti, takže není problém prožít podobný večer za svitu pochodní v leckterém městě či koutě naší republiky.

Ale s trochou fantazie a pracovitosti není problém takový fantastický večer prožít i doma. Obvyklé klišé pro základ jakéhokoliv starobylého pokrmu je totiž pořádná flákota masa, chléb a horká medovina. Společně s klobásou, pečeným jablek a vařeným kukuřičným klasem si s tím leckterá moderní „krčma“ vystačí. Nic složitého. Pak už stačí jen vložit na vhodné nádobí, osvítit celou místnosti svíčkami či krbem a zaposlouchat se do tónů nějakého romanticky středověkého hudebního podkresu, kterým mohou být třeba folkrockoví Blackmore´s night. Hle, iluze pro večer mimo šedou realitu je připravena. K další inspiraci můžete samozřejmě využít i naše Fantasticky prostřeno. Dobrou chuť.

A jak fantasticky se chystáte strávit víkend vy? 🙂

A co jsme doporučovali minule?

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

14 komentářů

  1. Trpaslicon láká, ale bohužel, jak už je u mě pravidlem, nemám čas 🙁 Jinak ta krmě na fotce vypadá úžasně 😉

  2. Teda… Splést si Červeného trpaslíka se soap operou páně Jacksona, to snad může jen naprostý ignorant 🙂

  3. to Anonym
    uááá, zapomněli jsme za tu větu dát smajlíka. 😀

  4. Aj iné
    Okrem Trpasliconu je tento víkend ešte Oslava zničenia prsteňa (zrejme to upradnostním pred Trpasliconom) a v Bratislave AnimeShow a Game Expo.

  5. Dětenice
    Dětenice měly svýho času hodně mizernou pověst, jejich svérázné pojetí středověku kvalitativně připomínalo českou politickou scénu (kompletně zralí pro mistra popravčího).
    Osobně mám u nosu a upřednostňuju Starou sladovnu v Plzni.

  6. to Střelec
    Nu, tak Dětenice jsou opravdu spíš fantasy než středověk byť jen v pojetí a la Hollywood.

  7. Dětenice
    Všechny středověké krčmy si více či méně hrají na jakostředověk, jak ho vnímá dnešní běžný konzumní návštěvník, protože se na tom lépe vydělá. Tak je to také třeba brát. S Dětenicemi nemám nejmenší problém i s vědomím, že by tam opravdový středověk hledal jen cvok. Je to prostě velmi příjemné odtržení od reality. Tedy až na ten účet potom 🙂

  8. Našel jsem si jejich jídelníček (uveřejněný pro jistotu bez cen). Nad drůbeží tlačenkou jsem zastříhal ušima, nicméně řekl jsem si “budiž”. Ovšem že jejich představa středověkého jídla zahrnuje brambory, kukuřici, novozélandská jehňata a pštrosy… Tak nějak jsem si vzpomněl na Černé barony. Na Žižku se samopalem.

  9. Pavel Jelínek
    Vážně se tu pořád bavíme o Dětenicích jako o podniku, kde zažijete pravý “středověk”? Vážně se středověk vyrobí, když se z jídelníčku vyhodí kukuřice nebo rajčata? Vážně si někdo myslí, že existuje podnik, kde se dá skutečně najíst přesně jako byste se ocitli v gotice? Vážně nikdo nechápe, jak funguje marketing? Vážně se nebavíme o fantasy hostině?

  10. Ad Dětenice
    Nemám sice osobní zkušenost, soudím jen podle náhodných fotek na netu, ale ona i ta stylizace Dětenic odpovídá spíš tak ranému novověku, než středověku. Ovšem stejně jako Pavel, opravdu někdo čekal, že tehle bude nějaký podnikatel rozlišovat? 🙂 Sám nevím, jestli by pro mě návštěva Dětenic znamenala záchvaty smíchu anebo nasrání, každopádně mě to nijak neláká už s ohledem za ceny, o nichž jsem slyšel. Přesto je třeba jim nechat, že svého času našli díru na trhu. A v tomhle ohledu myslím pro průměrnýho fantasáka dobrý. Živě si umím představit, jak si tam banda popcornožroutů prožívá iluzi hry na Thorina – nebo spíš na Hru o trůny. Ta asi k Dětenicícm ladí o dost víc 🙂

  11. Nejlepší fantasy žranici si dle mého soudu člověk udělá sám někde u ohně… (No dobře, uznávám, letos to mu počasí zatím nepřeje.) Pokud na to chcete hospodu s přiměřenou atmosférou, nic proti tomu; mému vkusu ale potom vyhovují spíš takové, jako je “Trnovská krčma”. To je vlastně vesnická hospoda, v Trnové, kousek od Jíloviště, hlavně pro chataře a nahodilé výletníky (přesně takhle jsem se tam kdysi dostal taky). Akorát že v objektu skutečné původní zájezdní hospody, a na tom sále je to znát; navíc to tam nadšenecký majitel ovroubil pod stropem šlechtickými erby a na zdi navěsil spousty mečů… Jinak si na nic nehraje, jídlo dostanete na normálních talířích, za rozumnou cenu, v dobré kvalitě, prostě celkem normální restauračka, ale našinec má pocit “jo, tady se mi to líbí…” (A teď, když jsem to tak vychválil, doufám, že to i po dvou letech stále platí.)
    Takových podniků je víc, jen je najít (obvykle se na ně natrefí náhodou). Jenomže když někdo halasně vytrubuje “My jsme středověká krčma!”, a potom předvede tohleto… To je promarněná šance. (A taky klamavá reklama.) Jasně, že opravdu středověký standard je dneska nemožný; ani na sále, ani v kuchyni by to hygienik nepovolil. Ba ani ty potravinové suroviny už nejsou tak docela totéž. Ale postavit nabídku jídel na středověkých a raně novověkých receptech… Kdo jste kdy jedl jáhlovou kaši? Nebo nadívaného páva? Sakra, to by přece byla exotika! Za to by si lidi rádi připlatili, stejně jako jsme si my připláceli před třiceti lety za čínu.

  12. Pro mě je to jednoduché – když přijedu do Dětenic, ihned po vstupu do podniku získám pocit, že jsem se ocitl někde jinde. Beru to jako čirou a povedenou fantasy, protože atmosféra mě celkem bez problémů vtáhne a cítím se tam dobře. Nic víc, nic míň. Podotýkám, že středověkých krčem jsem pár obrazil a jako ve středověku jsem se necítil ani v jedné (asi bych vlastně ani nechtěl), ale je mi to jedno. Proto o tom píšu na fantasy webu a necpu to historikům, protože jde čistě a jen o atmosféru podniku a ta je v Dětenicích prostě vybudována do detailů a tvůrci to zvládli jednoduše perfektně. Že je to ždímačka na prachy, to už je druhá věc. To je jak nejet do zoo ve Dvoře Králové, protože to taky není Afrika (ačkoliv to všude píší) a všechno je to z betonu…

  13. žracon
    No – Tlustý zlý strýc Leonard je patrně mlsná huba, která se vyzná a nejspíš by si užil setkání living history, zaměřené na dobovou kuchyni. Kdysi se něco takového konalo na Malešově. Ale když už jsme u krmě, zkusme někdy uspořádat ŽraCon – con mlsných hub. Účastníci by na něm dali do placu své oblíbené, vlastnoručně vyrobené krmě a obecně by došlo na rozšíření obzorů a osvědčených receptů…

Zveřejnit odpověď