Fantasticky prostřeno – Mlsáme s Harrym I.: Hagridovy griliášové hrudky / Rock cake

Všechny děti rády mlsají a ty čarodějnické rozhodně nejsou výjimkou. I v kuchyni se dá totiž vyřádit s kouzly a vytvořit neodolatelné dobroty. A svět J. K. Rowlingové je jimi zcela prostoupen – ať už vás zabaví ve vlaku, odstraní otylé „nepřátele“ nebo se vám kvůli nevhodné příchuti vzpříčí na dlouhou dobu. Na internetu můžete nalézt takových receptů mraky, ale většinou jsou jen okopírované a nepřináší nic nového. Proto jsem se rozhodla rozjet malou sérii i na našem webu. U mě ale, milí čtenáři, máte
jistotu, že co nabízím, to jsem si sama ukuchtila, a hlavně ochutnala.

V sobotu 30.3. oslavil narozeniny Robbie Coltrane, představitel nejvěrnější a nejupřímnější osoby v magickém světě chlapce s jizvou na čele, tedy Hagrida. A proto příznačně začněme tuto mini rubriku právě jeho oblíbenou dobrotou.

Na griliášových hrudkách si Harry i Ron málem polámali zuby, oba však předstírali, jak jim chutnají, a pověděli Hagridovi všechno o svých prvních vyučovacích hodinách…

Když se pak Harry a Ron vraceli do hradu na večeři, kapsy nacpané griliášovými hrudkami, které ze zdvořilosti nedokázali odmítnout…

(Kámen mudrců)

Těsto

Ingredience:

225 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
110 g másla nebo hery
55 g cukr krystal
110 g směsi sušeného ovoce + můžeme přidat rybíz nebo jiné ovoce, které máme po ruce
1 vejce
3 lžíce mléka (jde i sojové)

Postup:

Nejdříve v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo. Hněteme rukama, aby se nám máslo pořádně spojilo s ostatními složkami. Poté přidáme cukr a sušené ovoce a opět promícháme. Nakonec přihodíme vejce a mléko a do třetice zamícháme. Tentokrát již bude těsto pěkně lepkavé. Proto doporučuji použít lžíci nebo vařečku. Pokud nejste moc trpěliví, dejte do těsta nejdříve jen jednu lžíci mléka a přilévejte podle potřeby.

Předehřejeme si troubu na 200 °C a na pečící plech tvarujeme stejně velké hrudky těsta. Pečeme cca 15 minut. Hotové hrudky poznáme podle zlatavého zabarvení.

V Anglii nechávají tuto dobrotu většinou bez polevy, ale mně takto přišla moc suchá. Hrudky jsem tedy polila citronovou polevou.

Výsledek je rozhodně něco jiného než české koláče, vyniká silnou máslovou chutí a se sušeným ovocem je excelentní.

Dobrou chuť!

Hrudky s polevou

„Pravý“ griliáš

Někteří zběhlí gurmáni již možná zbystřili a budou argumentovat, že výše uvedený recept vlastně není griliáš. A to je pravda. Chyba je nasnadě – ztraceno v překladu. Což ale Albatrosu nemůžeme vyčítat. Kdo by čekal, že o třikrát zmíněný rock cake, který se v Anglii běžně prodává i balený, bude takový zájem.

Pravý griliáš je ale také velká dobrůtka. A jeho základní příprava velmi jednoduchá.

Ingredience:

Cukr
Oříšky (lískové, mandle či další podle chuti) – oboje ve stejném poměru, na jednu větší misku cca 200 g

Postup:

Na pánvi za stálého míchání dozlatova rozehřejeme cukr, přidáme trošku vody a poté pomalu přisypáváme nasekané oříšky. Opět mícháme, až se přísady spojí, a poté směs vysypeme na porcelán nebo vymazaný plech.

Výborný „sladký popcorn“ k televizi!

Griliáš

Přečtěte si i starší díly Fantasticky prostřena: zeměplošská vejce se slaninou dle Samuela Elánia, plomikovou polévku ze Star Treku a lembas z Pána prstenů

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

3 komentářů

  1. Mlsáme s Harrym I.??? Že by ještě došlo i na máslový ležák? 🙂

  2. Ač se říká, že Angličané nemají kuchyni, ale jen potraviny, tohle vypadá lákavě! To mi nemáte dělat, takhle při neděli…

Zveřejnit odpověď