Pevnost 07/2020

Dovolenkový čas přímo nahrává tomu se někde rozvalit, vzít knížku, ponořit se do příběhu a všechno ostatní hodit za hlavu. Většina nakladatelství má stejně menší oraz, takže můžete v klidu dohnat knižní restíky, na které jste z nějakého důvodu neměli až doteď čas. A pokud byste přeci jen náhodou neměli po čem sáhnout, tak nahlédněte do červencové Pevnosti, protože tam nějaké zajímavé tipy najdete!

Pohyblivé obrázky

A tentokrát začneme od filmové zábavy! Martin Kužel se podíval na Christophera Nolana. V článku společně s tímto redaktorem projdete Nolanovu dráhu jako režiséra a připomenete si jeho hlavní filmové pecky, což vlastně znamená jeho celou tvorbu. A vzhledem k tomu, že se na červenec chystá premiéra snímku s názvem Tenet, tak se dozvíte, co můžete přibližně očekávat.

Alexandra Petáková zase shlédla první sérii Zámku a klíče, kterou můžete najít v nabídce Netflixu. Pokud máte rádi strašidelné příběhy s nějakým tím tajemstvím, tak tohle by mohlo být právě pro vás. A vzhledem k tomu, že Netflix dost ujíždí na adaptacích knižních či komiksových děl, tak právě Zámek a klíč vychází ze stejnojmenného komiksu, jehož autorem je Joe Hill, syn hororového mistra Stephena Kinga, a proto by tohle nemuselo být úplně hloupé.

A co by to bylo za Pevnost, kdyby byla opomenuta samotná komiksová předloha o rodině Zámkových. Tu si vzal na starost Michal Tesáček, který vám nastíní, jak skvělé jsou tyhle komiksy od příběhu, přes kresbu až po překlad skvělého Jana Kantůrka.

Samozřejmě nechybí i několik tipů na co můžete kouknout doma z pohodlí svého gauče. Máte rádi netopejra Bruce Wayna? Máte rádi Želvy ninja? A přáli jste si, aby se tohle kombo dalo dohromady? Pak tedy není nic jednoduššího než vás odkázat na recenzi Venduly Kreplové, která vás bude přemlouvat k tomu, abyste na tohle koukli! Na netu také můžete najít horor The Wretched (Jakub Merc), dračí pohádku z roku 1996 Dračí srdce (Kateřina Stupková) a anime Laputa: Zámek v oblacích (Boris Hokr).

Komiksy pro děti i dospělé

Komiksy jsme štrejchli už o odstavec výš, takže na něj pěkně navážeme a zabrousíme do komiksové sekce. Společně s pánem Pevnosti Martinem Fajkusem nahlédnete do hlavy jedné šílené psycholožky, která se rozhodla změnit kariéru a vydala se na dráhu zločinu. Řeč není o nikom jiném než o doktorce Quinzelové aka Harley Quinn. A jestli se vám takhle šílená ženská líbí, tak věřte, že tohle chcete! Díky Stjepanu Šejićovi se dozvíte, jak došlo k tomu, že se vystudovaná psycholožka promění v naprostého šílence.

Dále si můžete přečíst o Frankensteinovi v podzemí (Jakub Zahradník), druhém díle Bílého písku od Brandona Sandersona (Boris Hokr), Orange 1 (Michal Tesáček) nebo třeba o Batmanovi s názvem Batman Detective Comics: Stín nad netopýry (Jakub Zahradník).

A na co chceme určitě upozornit, je článek Davida P. Stefanoviče, který poradí, jaké komiksy můžete vrazit do rukou svým ratolestem. A co že v tomhle výběru najdete? Tak třeba jsou tady hrdinové jako Iron Man – Hrdina ve zbroji, Spider-Man – Velká moc, velká odpovědnost nebo týmovka Avengers a rukavice nekonečna. Ale co je nejhlavnější! David nenechá dopustit na roztomilé a barevné My Little pony – Poníci v akci. 

A když už je řeč o komiksech, tak musíme na tomto místě upozornit na přílohu, protože tentokrát je k Pevnosti Plus přibalena Zaslíbená Země Nezemě.

Herní zábava

Videoherní nadšenci moc dobře vědí o velké herní pecce letošního léta The Last of Us: Part II., k jehož hraní vás bude nabádat Kateřina Vimmerová. Krom toho se ale díky Karlu Kališovi dozvíte o Resident Evilu 3 nebo Desperados III.

Ovšem ani deskovkáři nepřijdou zkrátka. Jakub Zahradník se vrhnul na Catan s podtitulem Hvězdoplavci a krom toho si vzal do parády i karetku Siegestorm. A pokud se chce stát hrdinou osvobozujícím království, pak si nenechte ujít recenzi Rytíře Klouzka od Filipa Gotfrida.

Pro každého se něco najde

A samozřejmě nesmíme opomenout tu nejhlavnější část Pevnosti – knihy! Kateřina Stupková vám představí nový román Pavla Bareše s názvem Meta, v němž si každý může vybrat nějakou tu superschopnost, ale dotyčné jedince za hrdiny určitě označit nelze. A jako bonus je přibalen rozhovor s tímto mladým spisovatelem.

A Pavel není jediný autor, s nímž si redaktoři Pevnosti popovídali. Sám velký Martin Fajkus si sedl s Kristýnou Sněgoňovou, aby jí vyzpovídal ohledně její spisovatelské dráhy a novém románu Město v oblacích. A do třetice všeho dobrého je tady rozhovor s Júliou Matulovou, jíž podrobila výslechu Monika Dvořáková ohledně její prvotiny Spící Beatrice.

Nadšencům science fiction v červencové Pevnosti doporučujeme recenzi Jejich moře (James J. Cambias) od Wojty Běhounka, Martin Štefko zase juknul na Obránce civilizace Jana Kotouče, Jiří Popiolek upozorňuje na dílo Roberta Silverberga s názvem Dolů k zemi a nebo si scifisti prostě mohou přečíst povídku Muž, který věděl všechno od Přemysla Krejčíka.

Fantasáci si bezesporu přijdou na své u románu Arcimág o Drizzovi Do´Urdenovi od Roberta A. Salvatoreho, který si vzal na starosti Martin Bečvář. Zaujmout by také mohlo Bezhvězdné moře (Erin Morgensternová), které prozkoumala Michaela Merglová. A jestli vás svrbí prsty a chce něco teď hned, tak můžete přelouskat povídku Idy Nekovaříková s názvem Odčarovaná vražda.

V knižních minirecenzích lze tento měsíc narazit na Trochu zlé krve (Joe Abercrombie), Supernovu (Marissa Meyerová), Noční cirkus (Erin Morgensternová), Říši popela (Anthony Ryan), Vlky z Cally (Stephen King) nebo třeba Družinu mrtvého (Pavel Korněv).

Červencové číslo je opět narvané k prsknutí kupou zajímavých knížek, komiksů, filmů a her mezi nimiž si každý určitě najde to svoje, takže neváhejte a vezměte trafiku útokem.

PS: V historickém okénku vám Františka Vrbenská povypráví oblíbený anglický příběh o Dicku Whittingtonovi a jeho kočce. A profesor moderních dějin Tomáš Bandžuch vás zasvětí do jedné z nejkrvavějších válek Ameriky, k níž došlo ve druhé polovině 19. století mezi Brazílií, Argentinou a Uruguaye.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 07/2020

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page