Pevnost 12/2022

S prosincem je tady poslední číslo Pevnosti roku 2022, a tak jako obvykle přináší řadu zajímavých článků a recenzí, které vám určitě dají inspiraci, čím obdarovat nejen vaše blízké, ale i sami sebe. Však proč si neudělat nějakou tu radost a nedopřát si něco hezkého, čím si můžete zpříjemnit vánoční čas?

Hurá zpět na Pandoru

Pokud byste si ve vánočním čase rádi dopřáli něco jiného než pohádky, pak zaskočte za Kateřinou Hajžmanovou, s níž si dáte opáčko toho nejdůležitějšího o Cameronově Avataru, abyste byli dostatečně připraveni na pokračování Avatar: The Way of Water, které se chystá do kin. Čekání si můžete zkrátit například s obrazovou encyklopedií Avatar a jeho svět (Josh Izzoú) nebo komiksem Avatar: Tsu’tejův příběh.

Pokud byste rádi něco strašidelného, pak vsaďte na Vendulu Kreplovou, od které se dozvíte, jak dopadl Exorcismus mé nejlepší kamarádky a Ďáblova kořist. Případně je tady ještě Jiří Pavlovský a superhrdinský horor Vlkodlak: Noční lovec. Krom hororově laděných příběhů je tady i fantasy Škola dobra a zla, kterou shlédla Kateřina Hajžmanová, případně ještě můžete skočit za Jirkou Pavlovským s komiksovkou Black Adam.

Prosincová knižní nabídka

Jaké literární poklady jsou ukryté v nové Pevnosti? Inu, společně s Jakubem Mercem můžete vyrazit na vandr po světě Azerothu prostřednictvím ilustrovaného průvodce World of Warcraft: Půtování Azerothem – Kalimdor, který nabízí přehršel zajímavých informací o postavách, zbraních, zbrojích a historických událostech kalimdorského kontinentu. Jestli frčíte na hrdinské fantasy, tak byste neměli minout Martina Bečváře s Rodem zabijáků ze série Sága zapomenutého válečníka (Larry Correia). V knižní nabídce se můžete těšit i na Velkou knihu Zeměmoří Ursuly K. Le Guinové, o níž se rozepsal Michal Tesáček, jenž vám představí jednotlivé romány ukryté v tomto prvním svazku – Čaroděje Zeměmoří, Atuánské hrobky, Nevzdálenější pobřeží a Tehan. Dále je tady také Alexandra Petáková s Dcerou kostí Andrey Stewartové a Jiří Popiolek s románem Johna Gwynnea Stín bohů. A nakonec je tady ještě Michaela Merglová se svojí recenzí new adult (pro čtenáře mezi 17–25 lety) románu Rapsodie (Laura Thalassa).

Ani scifisti nezůstali na ocet a Michal Tesáček přináší space operu Ílion od Dana Simmonse. Do vesmíru můžete vyrazit i s Janem Nohovcem, který se rozpovídal o mysteriózní Misi ve vesmíru od Michaela Mammayi (další román o osudech Carla Butlera). Science fiction přináší též Michaela Merglová v podobě článku o hloubavém románu Úkryt v nebesích (Aliya Whiteley). Science fiction je ukrytá také v povídkové části Pevnosti v podobě příběhu Petra Klepala s názvem Vital.

I v prosinci na vás čeká také hned několik zástupců české fantastiky. Jako první je tady novinka Františka Kotlety Temné blues v New Orleans, které si dopřál Pavel Suchý. Do českých vod zavítal i Martin Bečvář, který si vzal na starost román Lucie Lukačovicové s názvem Čepel Azylu a sborník povídek Vítejte v pekle od Romana Bureše, ve které na vás čekají příspěvky ze všech světů, které tenhle spisovatel za svou kariéru vytvořil. Dalším zástupcem české fantastiky je i Archanděl s podtitulem Krvavá křídla od Jakuba Petra Kosa, který si přečetla Monika Dvořáková. Případně si můžete dopřát českou fantasy povídku Terapie peklem z pera Aleše Jeremiáše Šumpíka.

A nakonec je tady ještě hororově laděný gamebook M. H. Steinmetze s názvem Klinika smrti, o kterém se rozepsal Jakub Merc.

Komiksová a herní zábava

A co je ukrývá prosincová komiksové sekce? Tak například Martin Fajkus se juknul na krvavou akční záležitost BRSRKR: Kniha první, na jehož tvorbě se podílel i Keanu Reeves. Od Borise Hokra se dozvíte, jak jsou na tom Paper Girls 3, Thor – Zabiják bohů a Chibi Usagi – Útok breberek čiperek.

Herní nadšenci se mohou těšit na Dragon Ball: The Breakers, asymetrický multiplayer, kde si můžete střihnout roli nájezdníka, nebo oběti, která se musí před nájezdníkem bránit a přežít. Pokud byste raději něco se superhrdinskou tématikou, pak sáhněte po Gotham Knights. Dále je tady ještě A Plague Tale: Requiem, kde si vyzkoušíte, jestli byste byli schopní přežít v postapokalyptickém světě. A posledním herním kouskem je české RPG The Last Oricru.

Jestli ale dáváte přednost kolektivní deskoherní zábavě, pak vsaďte na Filipa Gotfrida s budovatelskou záležitostí s názvem Brazil: Imperial. Případně je tady ještě Jakub Zahradník a Nemesis: Lockdown s vesmírnými vetřelci.

Poslední číslo Pevnosti roku 2022 nabízí řadu zajímavých tipů, z nichž si každý bezesporu vybere to své. Navíc je tady ještě Pevnost Plus, ke které je přibalena military detektivka z vesmíru Mise na platě (Michael Mammay).

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď

Pevnost 12/2022

Sdílet…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page