Druhý úsvit Fantasy Planet

Otočme knoflíkem stroje času a vraťme se do dávnověku. O osm let zpátky. Do doby, kdy základna českých fanoušků fantastiky byla o pár procent menší než dnes, kdy správný fan měl o mnoho méně příležitostí, kde a jak dát svůj zájem najevo. Tehdy existovala v celém známém i neznámém vesmíru planeta, na které se pravidelně setkávali všichni ti, co se rádi toulali kouzelnými lesy či z palub vesmírných lodí řídili své mezihvězdné cesty. Fantasy Planet.

Válka o planetu opic

Válka o planetu opic byla jedním z nejočekávanějších filmů tohoto roku. Andy Serkis sliboval emočně vypjaté dobrodružství, které půjde na dřeň a dožene opičí hrdiny až na pokraj sil. Ohlasy ze zahraničí nelhaly. Jedná se (prozatím) o nejtemnější opičácké dobrodružství v kabátku psychologického thrilleru ve válečných kulisách (válečnou vřavu ovšem nečekejte).

Jeaniene Frost: Jeden hrob za druhým (Noční lovci 6

Jeaniene Frost: Jeden hrob za druhým (Noční lovci 6

Jen málo sérií subžánru urban fantasy si dokáže v delším časovém horizontu udržet nejen kvalitu, ale také určitý vlastní nadhled. Jeaniene Frostová, duchovní matka obou nemrtvých milenců, to v cyklu Noční lovci zvládá na jedničku. Šest dílů, šest nelítostných protivníků, to vše prošpikováno dráždivou erotikou, dechberoucí akcí a svébytným humorem – není proč váhat, noc a bytosti, pro něž je přirozeným prostředím, už otevírají náruč…

Fantasy Planet slaví a přináší příběh na pokračování

Fantasy Planet slaví a přináší příběh na pokračování

Zdá se to neuvěřitelné, ale Fantasy Planet zahájila druhou etapu své existence již před čtyřmi lety. Vzpomínáte na první úvodník Druhý úsvit Fantasy Planet? Jako poděkování za vaši přízeň jsem si pro vás připravili spoustu dárečků (i netradičních), z nichž ten nevýraznější bude příběh na pokračování od Jiřího Mazurka (autor několika knih od Strak na vrbě a z Edice Pevnost), který začne vycházet na našich stránkách od listopadu.

James Barclay: Zloděj úsvitu (Kroniky Havranů 1)

James Barclay: Zloděj úsvitu (Kroniky Havranů 1)

Havrani jsou malá skupina elitních žoldnéřů, kteří se celý život drželi pevných
pravidel a jednoduchého kodexu – zabíjet ano, vraždit ne. Po deseti letech
společných bojů však stárnou a rozhodují se, zda mají definitivně odejít na
odpočinek. Poslední velkou zakázkou, která je má zabezpečit na zbytek života, by tak
měla být práce pro mága Densera z univerzity z Xetesku, příslušníka té nejtemnější
magické školy v Balaii. Havrani dostanou za úkol shromáždit skupinu magických
artefaktů, které mají dopomoci Xeteskanské univerzitě stvořit ničivé kouzlo, Zloděje
úsvitu. Proti své vůli tak jsou zataženi do světa intrik, kterému nerozumí. Nemůžou
se spolehnout na svou vlastní sílu a dovednosti a jejich kodex je zpochybněn.
Celý svět Balaia navíc stojí na pokraji války. Černokněžní pánové i barbarské kmeny
Wesů dobývají jednu zemi za druhou. A legendární obrovští draci, jejichž úmysly s
lidmi jsou více než nejasné, náhle přestávají být pouhým mýtem…

Novoroční soutěž Fantasy Planet o 15 cen! - UKONČENO

Novoroční soutěž Fantasy Planet o 15 cen! – UKONČENO

Leden je měsícem bilancování! Ale nepočítejte nad plán vykouřené cigarety, vánoční kila či pracovní průšvihy, raději se pusťte do něčeho mnohem příjemnějšího – pojďte rozhodnout, jaké loni vydané knihy a komiksy byly ty nej. Pokud sestavíte žebříček pěti nejlepších českých a zahraničních knih a komiksů (a pošlete nám je), zařadíte se do slosování o 15 fantastických knižních cen! Neváhejte – soutěžení ještě nikdy nebylo tak zábavné. 🙂

Temný anděl – Před úsvitem – Collins Max Allan

Narozdíl od televizního seriálu Temný anděl je autor knižní adaptace v našich zemích již zavedeným pojmem –vyšlo už něco kolem deseti jeho titulů. Temný anděl – Před úsvitem je tedy dílo zkušeného spisovatele, psané podle seriálu a filmu režiséra Jamese Camerona (ano, dělal „onen“ Titanic). Startovní podmínky jsou tedy slibné (ačkoliv mainstreamově zavánějící), ale co samotný běh textu? Podívejme se na něj nezaujatýma očima a zapomeňme na slavná jména, jež ho doprovázejí.

Roboti úsvitu – Asimov Isaac

Třetí (a poslední) velký případ newyorského detektiva Eliáše Baleyho se odehrává na Auroře, politickém, kulturním i vědeckém centru Vnějších světů. Třebaže se příčina vyšetřování – „smrt“ humanoidního robota – může zdát ve srovnání s vraždami, které řešil dříve, nicotná, jde ve skutečnosti o nejdůležitější Baleyho případ, na jehož úspěšném vyřešení závisí budoucnost pozemšťanů a v dlouhodobější perspektivě i budoucnost celého lidstva.

Historie moderní fantasy #4: 1977-1979

Dnes se v našem přehledu konečně dostáváme k dokončení 70. let, kdy se fantasy ještě více komercionalizovala a začala se s přehledem a čím dál častěji dostávat na seznamy bestsellerů. Tento vývoj sebou však přinesl i záporné stránky, především v otázkách autorské invence a originality. I přesto lze valnou většinu prací této dekády zařadit mezi klasická díla právem a nejen pro jejich významný úspěch, nehledě na to, že cílem tohoto článku je zpravidla doporučovat díla vhodná k přečtení.

1 2 3 6