Problém Card – část první

Problém Card – část první

To jméno vám asi něco řekne. Držitel Huga, Nebuly, Locusu a bůhvíčeho ještě a také jediný člověk, který jako první obě dvě zmíněná ocenění vyhrál dva roky po sobě. Autor desítek románů, odnedávna také učitel tvůrčího psaní na Univerzitě v Jižní Virginii. A taky chlápek, jehož nejslavnější knihu kdysi interpretovali jako apologetiku Hitlera. Což je tak trochu rána, protože on sám to vyvrátit nedokázal.

Problém Card – část druhá

Problém Card – část druhá

Minule jsme se podívali do kurníku homofobního Mormona a obnažili jeho nejznámější vejce kritickým pohledem zdravého rozumu. Nyní se mrkneme, jestli v kukani pod tou tlustou a plodnou nosnicí, jíž Card mezi slípkami fantastickými je, nezbylo ještě něco, co by zasluhovalo naši pozornost. Zbylo. Urodilo se. A skořápky duní na notečku souzvučnou.

Příběhy Alvina Tvůrce 3 – Učedník Alvin – Card Orson Scott

Alvin junior není pouze třináctým dítětem svých rodičů. Především je sedmým synem sedmého syna. Dvě mocná čísla věští neméně mocný osud a výjimečné nadání. A ctěnému čtenáři je již jasné, že i když se Alvinovy osudy odehrávají v Severní Americe, tedy rozhodně ne ve vybájeném světě, budou jeho příhody spadat do žánru fantasy. Byť to bude fantasy poněkud zvláštní. O to však zajímavější. Koneckonců, od autora Enderovy hry nečekáme průměrné knihy.

Modely pro scifisty #28: Úvod do problematiky Star Trek modelů

Na rozdíl třeba od Star Wars byla situace okolo Star Trek modelů v základu jiná. Společnost Paramount poskytovala jen velmi omezené množství licencí pro využití jeho značky a v oblasti modelů už od dob prvního seriálu v šedesátých letech držela prakticky monopol na jejich výrobu jediná firma: Americký Ertl, později přejmenovaný na AMT/Ertl.

Problematika překladu Star Treku

V recenzi na nový TNG román Masky jsem se zlobila na špatný překlad hodností, a proto jsem byla požádána, abych toto téma rozpracovala do samostatného článku. Zařadit vysvětlení překladu hodností do samotné recenze by nebylo zrovna nejvhodnější, ale když už jsem se o tom v recenzi zmínila, tak by měli čtenáři Fantasy Planet vědět, z čeho mé rozhořčení pramení a co je tedy špatně. Navíc je to opravdu širší téma než by se na první pohled mohlo zdát a já věřím, že si své čtenáře najde.

Instinkt – 1. část

Podstatou člověka, všeho lidského, a člověku příbuzných bytostí je s t r a c h. Ze strachu se skládá lidská duše. Ze strachu pramení většina lidských reakcí, lidských činností, lidského myšlení. Kdyby tomu tak nebylo, neexistoval bych já, ani mně podobní, kteří jsme z lidského strachu vznikli a z lidského strachu a zloby žijeme. Říkají nám Netvoři Chaosu. Já jsem ale jediný svého druhu, neboť zloba bytosti, která mne stvořila byla nesmírná.

Literární rok 2020 očima Alberta Balatky, editora Nakladatelství Laser

Náš další pohled do literárního roku 2020 bude s Nakladatelstvím Laser. Odpovědi na náš zvídavý dotaz se ujal Albert Balatka, editor tohoto nakladatelství – a musíme říct, že nám udělal radost. Zadání vybrat knihy, které byly z jeho pohledu něčím výjimečné, se mu totiž podařilo na výbornou. Kdo by řekl, že být editorem je tak stresující zaměstnání…

Párty, párty! Mladí Titáni to umí pořádně rozbalit!

Pokud máte v nabídce programů kanál Cartoon Network, pak zaručeně seriál Mladí Titáni do toho! znáte. Tahle příprava z dílny DC Comics pro mladší čtenáře na opravdové komiksové hrdiny má totiž vše, co srdce dítěte i dospělého toužícího po zábavě žádá: spoustu barviček, humoru, akce a především ulítlých nápadů, které vykouzlí úsměv na tváři.

1 2 3 4